Publicat

3

martie

2008

21:11

181

vizualizări

Fathi Taher, personajul principal din „afacerea Petromin“

Fathi Taher, personajul principal din „afacerea Petromin“

Omul de afaceri iordanian Fathi Taher este considerat cel mai bogat arab din România, cu o avere estimată la 350 de milioane de dolari. Prieten cu Gigi Becali şi apropiat al PSD, Taher a fost implicat de-a lungul anilor în numeroase scandaluri de răsunet. De altfel, tranzacţiile suspecte derulate de iordanian au adus României chiar şi o condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Recent, Curtea de la Strasbourg a sancţionat statul român pentru lipsa unui proces corect în cazul presupusei prejudicieri cu 25 de milioane de dolari a companiei Forum Maritime SA de către afaceristul Fathi Taher. Povestea a început în urmă cu 15 ani, când firma panameză Forum Maritime voia să preia controlul asupra a 51 la sută din capitalul social al Companiei Naţionale Petromin SA, scoasă la privatizare.

Tranzacţia, estimată la 351 de milioane de dolari, era intermediată chiar de Fathi Taher, numit reprezentant al statului român de fostul ministru al Transporturilor, Paul Teodoru. Privatizarea părea rezolvată, cu atât mai mult cu cât Forum Maritime a şi vărsat o primă tranşă de 25 de milioane de dolari într-un cont deschis la Banca Comercială Ion Ţiriac. Totul s-a năruit însă în urma unei decizii judecătoreşti prin care s-a anulat majorarea capitalului social la noua societate “Forum – Petromin”. În aceste condiţii, cei de la Maritime au dorit să-şi retragă banii depuşi la Banca Ţiriac. Numai că, între timp, contul se golise! Iar singura persoană care avea drept de semnătură, în afară de preşedintele consiliului de administraţie de la Maritime, era.. Fathi Taher.

Banii retraşi de Taher ar fi ajuns, potrivit presei, la omul de afaceri George Păunescu, la clubul Dinamo şi la fiica iordanianului. Imediat, firma panameză a deschis două acţiuni comerciale şi a făcut o plângere penală împotriva lui Taher pentru înşelăciune. În România, omul de afaceri iordanian a avut mai mereu câştig de cauză, aşă că Forum Maritime s-a plâns judecătorilor europeni pe motiv că i-a fost îngrădit accesul la justiţie şi că nu a beneficiat de un proces echitabil. CEDO a dat dreptate firmei panameze şi a stabilit că în România i-au fost încălcate drepturile. Decizia CEDO ar duce, susţin avocaţii Maritime, şi la redeschiderea dosarului penal a lui Fathi Taher, închis între timp de procurori.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
În ce direcţie circulă autobuzul? 80% dintre copii ştiu răspunsul! Testul de logică care îi frustrează pe adulţi. Care e varianta corectă

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info