Andrei Luca POPESCU
no author
Andrei Luca POPESCU MEDIAFAX
33023 vizualizări 14 apr 2017

Inculpat în 5 dosare penale şi cu două mandate de arestare preventivă în lipsă pe numele său, Sebastian Ghiţă a fost prins după aproape 4 luni de la dispariţia sa de sub filajul poliţiştilor care îl urmăreau atât fizic, cât şi tehnic, pe 19 decembrie 2016, chiar după petrecerea de adio organizată de SRI pentru membrii Comisiei parlamentare de control asupra serviciului, din care Ghiţă făcea parte. În toată această perioadă, în care DNA a acuzat Poliţia că nu şi-a făcut treaba scăpându-l pe Ghiţă de sub supraveghere, fără să ofere o explicaţie publică pentru cum a reuşit acesta să fugă din ţară, Ghiţă a lansat sistematic mesaje împotriva justiţiei din România, încercând să acrediteze ideea că dosarele sunt făcute la comandă, pe criterii politice. Singura informaţie validată oficial şi care a avut un efect devastator a fost una singură: relaţia extrem de apropiată dintre generalul SRI Florian Coldea, şeful operativ al serviciului, şi Sebastian Ghiţă, care îşi petreceau vacanţele împreună, cel puţin în 2012. Dezvăluirea lui Ghiţă a dus la schimbarea din funcţie a prim-adjunctului SRI, care a fost trecut în rezervă.

Reţinerea lui Ghiţă a avut loc pe o stradă din Belgrad, în jurul orei 23.45, unde Ghiţă se afla însoţit de fratele său, Alexandru Ghiţă, chiar după ce ieşiseră din casa unde locuia temporar fostul deputat fugar, arată surse apropiate anchetei, citate de Mediafax. Astfel, cel care ar fi condus practic autorităţile care îl căutau pe Ghiţă direct la ţintă ar fi fost chiar fratele acestuia, care era supravegheat. De altfel, Ghiţă ar fi ţinut legătura în perioada cât a fost fugit cu mai multe persoane din anturajul său, o femeie care se află în relaţii foarte apropiate cu acesta mergând în Serbia cel puţin o dată, mai arată sursele. Consultantul politic Dan Andronic a fost şi el în Serbia, el fiind chiar audiat la poliţie în legătură cu posibila legătură cu Ghiţă, însă a negat că în vizita sa s-a a luat legătura cu fugarul.

În momentul în care a fost pus să se legitimeze de către poliţiştii sârbi, Ghiţă a prezentat documente de identitate false, de Slovenia. Ghiţă le-a vorbit însă în limba engleză poliţiştilor, susţinând că este un student sloven, lucru total implauzibil, dat fiind că slovenii cunosc limba sârbă, provenind din fosta Iugoslavie.

„Era însoţit de fratele lui. Nu s-a opus reţinerii, nici nu avea cum. Era pur şi simplu pe stradă, nu era însoţit de forţe”, a declarat ministrul de Interne Carmen Dan, care a arătat că Alexandru Ghiţă avea documentele autentice de identificare la el.

Reţinerea lui Ghiţă s-a făcut după ce sârbii au primit informaţii de la români că în locuinţa respectivă se află Sebastian Ghiţă. De altfel, Poliţia Română a mulţumit într-un comunicat de presă autorităţilor din nu mai puţin de 10 ţări, care au contribuit la prinderea lui Sebastian Ghiţă: Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croaţia, Austria, Italia şi Franţa. Munca nu a fost doar a Poliţiei, aşa cum a încercat să acrediteze ideea încă de dimineaţă ministrul de Interne Carmen Dan, ci şi a „partenerilor interni”. Nuanţa a apărut şi în declaraţia prim-ministrului Sorin Grindeanu, care a felicitat pe lângă Poliţie şi „toate structurile care au contribuit”.

Menţionarea acestor ţări a acreditat ideea că Ghiţă ar fi fost fizic acolo, însă informaţia nu a fost confirmată. Totuşi, presa de la Belgrad arată că Ghiţă ar fi ajuns în Serbia de la Istanbul.

"Autorităţile sârbe au avut toate informaţiile în aşa fel încât să îl poată reţine. Procedurile de extrădare sunt specifice, în acest moment statul sârb, prin poliţie, derulează proceduri specifice în sensul că vor întocmi un dosar penal pentru că a prezentat documente false. După finalizarea acestor proceduri, urmează procedura de extrădare care se derulează prin Ministerul Justiţiei. În momentul în care va fi finalizată procedura de extrădare, poliţia română se va deplasa în Serbia şi se va ocupa de activităţile specifice de însoţire, de aducere în România. În acest moment, el este sub autoritatea poliţiei sârbe", a declarat ministrul de Interne Carmen Dan, la Digi 24.

Ce urmează. Când ajunge în România Sebastian Ghiţă

În prezent, procurorii sârbi l-au reţinut pentru 48 de ore pe Sebastian Ghiţă, în baza mandatului de arestare emis din România. Leposava Vujanovic, o purtătoare de cuvânt a procuraturii, a explicat că mai întâi se va decide asupra cursului anchetei privind infracţiunea de folosire a actelor false şi abia apoi asupra extrădării, conform agenţiei Tanjug.

Ministrul de Interne Carmen Dan a arătat că procedura va fi una de durată, avansând un termen de cel puţin 40 de zile. Practic, după cum arată şi presa sârbă, Ghiţă va fi anchetat mai întâi de autorităţile sârbe pentru infracţiunea pe care a comis-o pe teritoriul Serbiei - folosirea de acte false, abia apoi un judecător urmând să decidă cum încheie acest demers judiciar şi dacă dă curs cererii de extrădare pe care România urmează să o trimită, prin Ministerul Justiţiei, în acest sens.

 

România nu are un tratat direct privind extrădarea cu Serbia, însă Ministerul Justiţiei a arătat că extrădarea lui Sebastian Ghiţă din Serbia se poate cere în baza Convenţiei europene de extrădare. Procedura este demarată imediat ce instanţa emitentă a mandatului de arestare preventivă, în speţă Tribunalul Prahova, constată că inculpatul a fost localizat şi că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru a cere extrădarea.

„Credem că deja a ajuns în faţa judecătorilor. Noi nu ne putem amesteca în procedura din Serbia. Dânşii au libertatea să îşi exercite competenţele în limita legislaţiei de acolo”, a declarat Carmen Dan, ministrul de Interne.

De asemenea, este în vigoare, prin declaraţie de succesiune, un tratat moştenit de la comunişti şi încheiat între Republica Populară Română şi Republica Populară Federativă Iugoslavia, ratificat în 1961, care prevede şi extrădarea infractorilor între cele două state. 

Ghiţă - 2 mandate de arestare şi 5 dosare penale

Pe numele lui Sebastian Ghiţă au fost emise două mandate de arestare în lipsă, primul după ce a încălcat măsura controlului judiciar,acesta fiind dat ulterior în urmărire naţională şi internaţională.

Fostul deputat are, până acum, cinci dosare penale. În cel de-al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghiţă, procurorii DNA Ploieşti au cerut arestarea în lipsă pentru fostul deputat, acesta fiind acuzat de intervenţii contra-cost pentru acordarea unor contracte IT cu statul unor firme, unul dintre cei la care ar fi intervenit fiind fostul premier Victor Ponta. Tribunalul Prahova a admis solicitarea procurorilor.

Fostul parlamentar este trimis în judecată în două dosare. În iunie 2016, Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată, alături de foşti şefi de poliţie şi procurori din Prahova, fostul deputat fiind acuzat de două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi conducerea unei maşini fără permis.În iulie 2015, Sebastian Ghiţă şi fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădesc, au fost trimişi în judecată de către DNA în dosarul în care procurorii îl acuză pe Ghiţă că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

Totodată, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare. Este vorba de cauza privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi dosarul în care Iulian Herţanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni.

În dosarul în care a fost citat în ziua în care autorităţile au aflat că Ghiţă a dispărut, ulterior instanţa aprobând mandatul de arestare preventivă în lipsă, procurorii DNA Ploieşti susţin că, pentru desemnarea drept candidat pe listele PSD a lui Sebastian Ghiţă, într-un colegiu electoral în care formaţiunea politică să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Victor Ponta şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acestuia pe lista de candidaţi. Confirmarea propunerii ar fi fost făcută de Ponta în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine, fostul premier al Marii Britanii, Tony Blair.

Suma de 220.000 de euro a fost obţinută prin persoane interpuse, de la Ghiţă, potrivit DNA.

"Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Ponta Victor Viorel să câştige capital electoral, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale şi parlamentare“, se arăta într-un comunicat remis de DNA.

Pentru a crea aparenţa că vizita lui Tony Blair în România nu are loc la iniţiativa partidului, mai arăta DNA, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit şi apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea fostului premier al Marii Britanii cu Victor Ponta ar fi avut loc la iniţiativa celui dintâi.

"În acest scop, Ponta Victor împreună cu Ghiţă Sebastian i-au solicitat reprezentantului organizaţiei nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că aceasta avea loc la iniţiativa lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de Ghiţă Sebastian Aurelian prin intermediul unei societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse. În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivenţă cu inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, încheierea succesivă a două contracte“, se mai arăta în comunicatul DNA.

Filmul dispariţiei lui Ghiţă din România, de la petrecerea SRI la răsturnarea generalului Coldea

19 decembrie 2016, în cursul zilei, după ce Ghiţă a venit la Poliţie, DNA Ploieşti „a dispus prin ordonanţă, efectuarea de activităţi ce nu au presupus un control în trafic sau limitarea libertăţii inculpatului”. Măsurile au fost puse în executare de Direcţia Operaţiuni Speciale, arată Poliţia Română.

19 decembrie, ora 19.00, Sebastian Ghiţă merge la o vilă de protocol a SRI, unde participă la o reuniune cu conducerea SRI, inclusiv cu directorul Eduard Hellvig, la care au participat parlamentarii din Comisia de Control a SRI care tocmai şi-a încheiat mandatul.

Deputatul PNL Cezar Preda, fost membru al Comisiei de control a SRI, povesteşte că a declarat joi că Sebastian Ghiţă a fost prezent la întâlnire şi că a fost „foarte volubil, colegial, colocvial”.

„Nu a fost o recepţie. Preşedintele comisiei (Georgian Pop - n.r.) ne-a sunat, ne-a informat că la sfârşitul mandatului nostru de parlamentari vom avea o întâlnire cu conducerea SRI, pentru a face aşa cum se face bilianţul şi modul în care până la urmă se concretizează colaborarea noastră. Eu m-am conformat, la ora şapte seara m-am dus la locul prevăzut. Acolo erau toţi cei nouă membri ai Comisiei SRI. (…) A fost şi domnul Sebastian Ghiţă. Am fost în aceeaşi încăpere", a declarat deputatul Cezar Preda, la Parlament.

Cezar Preda a afirmat că toţi foştii membri ai comisiei au plecat aprope în acelaşi timp de la întâlnire.

"Am plecat aproape toţi o dată. Nu au existat alte discuţii decât discuţiile formale între noi, pe fotolii stăteam de vorbă şi vorbeam unul cu celălalt", a spus Cezar Preda.

Cezar Preda a afirmat că nu a avut loc o discuţie privată între Sebastian Ghiţă şi directorul SRI Eduard Hellving, precizând că întâlnirea a avut loc într-o vilă de protocol.

Întrebat dacă Sebastian Ghiţă i s-a părut schimbat, Cezar Preda a spus că acesta era "foarte volubil, colegial, colocvial".

"Nici nu m-am gândit vreodată că se poate ajunge în situaţia asta în care eu trebuie să mă gândesc acum care era starea de spirit a domnului Ghiţă, care a plecat", a spus Cezar Preda.

Deputatul Georgian Pop, şeful Comisiei pentru Controlul SRI, a povestit şi el cum a decurs întâlnirea cu şefii SRI.

„A fost o întâlnire tradiţională, la final de mandat – luni s-a încheiat mandatul Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI – era tradiţia să se întâlnească membrii Comisiei cu conducerea SRI. A fost o chestiune formală, scurtă, am stat, ne-am strâns mâna la final de an. Eu personal am vrut să le mulţumesc tuturor membrilor Comisiei, mai ales că doar trei dintre noi suntem parlamentari în continuare", a spus Georgian Pop.

El a arătat că la întâlnire a participat membrii Biroul executiv al Serviciului, respectiv directorul, prim-adjunctul, directorii adjuncţi, secretarul general, precum şi toţi membrii comisiei.

Întrebat dacă se prefigurează un nou caz "Omar Hayssam", deputatul PSD a răspuns: "Nu pot să evaluez".

19 decembrie, noaptea, surse judiciare arată că filajul poliţiştilor de la Direcţia Operaţiuni Speciale îl pierde pur şi simplu pe Ghiţă. Fostul parlamentar ar fi fost văzut ultima dată de cei care îl monitorizau luni seara, în timp ce se îndrepta către locuinţa sa din Ploieşti, după ce maşina lui ar fi dispărut din raza vizuală a poliţiştilor.

Sursele citate susţin că poliţiştii care îl supravegheau ar fi spus că acesta conducea cu peste 200 km/h şi că un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina în care se afla Sebastian Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că cei care efectuau filajul ar fi crezut că doarme, au precizat sursele Mediafax.

20 decembrie, dimineaţa, poliţiştii de la filaj s-au prins că Ghiţă nu a dormit. Sau cel puţin nu acasă la el.

20 decembrie, pentru că „nu a mai fost semnalată prezenţa inculpatului la locuinţa din municipiul Ploieşti”, Ghiţă a fost citat la sediul IPJ Prahova. Ghiţă nu a venit, astfel că poliţiştii au informat ÎCCJ.

Poliţiştii ar fi anunţat procurorul că Sebastian Ghiţă nu e de găsit abia în jurul orei 16.00, susţin sursele Mediafax.

„În această situaţie, s-a solicitat sprijin şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, care a intensificat verificările la punctele de trecere a frontierei. Până în prezent, nu au fost identificate date care să confirme ieşirea din ţară a persoanei în cauză”, arată Poliţia Română.

21 decembrie, ora 12, procurorii DNA Ploieşti îl citează pe Ghiţă pentru audieri în dosarul Ponta – Blair, în care este acuzat de spălare de bani. Sebastian Ghiţă nu s-a prezentat, în faţa procurorilor ajungând doar avocaţii săi, care au spus că nu au putut lua legătura cu Ghiţă.

21 decembrie, DNA Ploieşti a emis mandat de aducere pe numele lui Sebastian Ghiţă, pentru ca poliţiştii să îl poată căuta. Poliţiştii au făcut inclusiv filtre în trafic, în judeţul Prahova, în speranţa că îl vor depista pe Ghiţă.

„Conform art 265 CPP, „O persoană poate fi adusă în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată pe baza unui mandat de aducere, dacă, fiind anterior citată, nu s-a prezentat, în mod nejustificat, iar ascultarea ori prezenţa ei este necesară, sau dacă nu a fost posibilă comunicarea corespunzătoare a citaţiei şi împrejurările indică fără echivoc că persoana se sustrage de la primirea citaţiei”, arată Poliţia.

Poliţiştii au verificat mai multe adrese, fără a-l găsi pe Sebastian Ghiţă. Ulterior, DNA Ploieşti a emis un nou mandat de aducere, cu termen de executare „momentul depistării”, astfel că „Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră Română au extins activităţile în vederea identificării inculpatului”.

Potrivit reprezentanţilor IJP Prahova, Poliţia Prahova a trimis joi dimineaţă o adresă prin care instanţa a fost informată că Sebastian Ghiţă nu a fost găsit de poliţişti, pe numele său existând un mandat de aducere emis de procurorii DNA.

22 decembrie, după-amiază, Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a solicitat, de urgenţă, şefului Poliţiei Române, efectuarea unei anchete interne cu privire la modul în care au acţionat poliţiştii în cazul dispariţiei fostului deputat Sebastian Ghiţă, urmând a fi dispuse măsuri în consecinţă, conform M.A.I.

28 decembrie: Apare prima înregistrare cu Sebastian Ghiţă, prezentată de România TV. Fostul parlamentar declară că a cunoscut-o pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef DNA, în sediile SRI, la K2, K4 şi T14, şi că s-ar fi întâlnit cu aceasta de "minim 2 ori pe săptămână încă din 2010 până în 2014", la discuţii fiind prezent şi Florian Coldea.

3 ianuarie: Sebastian Ghiţă, o nouă înregistrare: Kovesi mi-a spus cum să adun probe împotriva lui Vântu. A vrut să-l doboare.

5 ianuarie 2017. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis să emită un mandat de arestare preventivă în lipsă, pe numele lui Sebastian Ghiţă, care dispăruse de aproape trei săptămâni.

9 ianuarie: Postul România TV prezintă o caseta care îl arăta pe Florian Coldea la vila lui Sebastian Ghiţă de la Cheia.

11 ianuarie: Ghiţă revine într-o nouă înregistrare în care vorbeşte despre vacanţele cu familia Coldea.

17 ianuarie: SRI anunţă că Florian Coldea a cerut trecerea în rezervă, decizia fiind luată chiar dacă verificările demarate în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiţă arătau că nu a încălcat legea. 

Prim-adjunctul SRI a fost suspendat din funcţie, fiind pus la dispoziţia directorului SRI Eduard Hellvig, pe perioada unei anchete interne a SRI care să verifice dacă afirmaţiile şi dovezile publicate de Sebastian Ghiţă, privind petrecerea unor vacanţe în străinătate împreună cu Coldea, sunt reale. Sebastian Ghiţă a arătat că familiile Coldea şi Ghiţă şi-au făcut mai multe vacanţe împreună în Seychelles, Toscana sau Paris, el prezentând o factură de cazare la o vilă din Toscana, din 2012, în care apar numele lui Coldea, Ghiţă şi al lui Vasile Dâncu, respectiv ale soţiilor acestora.

24 ianuarie: Preşedintele Klaus Iohannis cere Poliţiei Române să explice cum l-a pierdut pe fostul parlamentar Sebastian Ghiţă şi să spună de ce nu îl găseşte, menţionând că "dacă nici asta nu o pot face, atunci cu ce se mai ocupă?“

27 februarie: Procurorii DNA Ploieşti anunţă că Ghiţă este cercetat într-un nou dosar, existând suspiciuni că acesta ar fi cerut peste 50 milioane de euro de la diverse firme IT pentru ca acestea să obţină contracte cu statul. Companiile Asesoft International şi Teamnet International sunt puse sub urmărire penală, la fel ca şi directorii lor, Ciprian Anastasescu şi Bogdan Padiu, cumnatul, respectiv fostul coleg de liceu ai lui Sebastian Ghiţă.

15 martie: Premierul Sorin Grindeanu şi procurorul General al României infirmă că Sebastian Ghiţă ar fi fost localizat în Serbia, după ce informaţia a apărut în spaţiul public.

15 martie: Magistraţii Tribunalului Prahova decid emitera unui al doilea mandat de arestare în lipsă

24 martie: Consultantul politic Dan Andronic a fost audiat de poliţişti în dosarul privind dispariţia lui Sebastian Ghiţă. "Nu m-am văzut cu Ghiţă în Serbia sau oriunde în altă parte", a scris Dan Andronic pe pagina sa de Facebook, precizând că poliţiştii l-au întrebat dacă sunt reale informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la o întâlnire între el şi Sebastian Ghiţă, care ar fi avut loc după dispariţia fostului deputat.

Citește și: