Raluca Pancu
Raluca Pancu
1825 vizualizări 11 ian 2017

Gabriela Firea susţine că în Capitală s-a acţionat cât s-a putut de bine pentru deszăpezire, dar recunoaşte că "e loc de mult mult mai bine" şi că "firmele şi operatorii de salubritate vor trebui să se pregătească mai bine pe parcursul anului".

"A nins aproape 11 ore, ninge în continuare. S-a acţionat în condiţiile date cât s-a putut mai bine. Aceasta a fost prima iarnă în care noi am acţionat ca echipă, noi, primarii de sectoare am fost exigenţi şi am suplimentat cu 40% atât parcul auto, cât şi forţa umană. Ştim mult mai bine acum care e realitatea", a declarat, miercuri, primarul general al Capitalei.

Firea a precizat că la nivelul contractelor de deszăpezire existente vor fi adăugate mai multe acte adiţionale "pentru ca anul viitor să se reacţioneze mult mai bine".

"Vom institui acte adiţionale la contractele existente, chiar dacă unele sunt foarte lungi, pe 15 - 20 de ani. Dacă operatorii de salubritate nu le vor accepta, se va putea ajunge şi la întreruperea acestor contracte. S-a muncit (...) Se putea mult mai bine. S-a făcut maximum în condiţiile actualelor contracte moştenite pe care le avem. Le vom adiţiona pe perioada verii pentru ca anul viitor să se reacţioneze mult mai bine", a mai afirmat Firea.

Firea a admis că are "anumite nemulţumiri", dar a subliniat că planul de deszăpezire a fost aplicat aşa cum a fost stabilit în vară.

"După aproape 11 ore de ninsoare abundentă, întotdeuna e loc de mai bine. Şi eu atât ca cetăţean şi primar sunt extrem de exigentă. Am anumite nemulţumiri pe care le-am exprimat în Comandamentul de Urgenţă, dar pot să vă asigur că planul de deszăpezire a fost aplicat aşa cum l-am hotărât de astă-vară", a spus Firea.

Primarul general al Capitalei a anunţat că urmează deszăpezirea străzilor adiacente şi cea a trotuarelor, iar dacă "ne ajută Dumnezeu şi nu va mai ninge spre seară", se va putea face o "deszăpezire eficientă".

"Încă mai ninge în Capitală, nu e o densitate atât de mare şi ne putem apuca de deszăpezirea trotuarelor. Ne ajută Dumnezeu şi nu va mai ninge spre seară, va fi doar ger şi vom avea timp spre weekend să putem să facem o deszăpezire eficientă şi pe stăzile laterale", a declarat Firea.

Totodată, Firea a menţionat că militarii, "persoanele private de libertate", jandarmii, sportivii de la CSM şi muncitorii de la firmele de construcţii din Capitală vor lua parte la acţiunile de deszăpezire din Bucureşti.

"Vor fi sancţiuni, le vom comunica în timp util. Unele au funcţionat conform planului de deszăpezire, altele au avut anumite sincope", a mai spus primarul general al Capitalei.

România se află, miercuri dimineaţă, sub cod portocaliu de viscol şi polei, sub cod galben de ninsori şi sub cod galben de ger. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare cod portocaliu de viscol şi polei, care a intrat în vigoare marţi la ora 23.00, fiind valabilă până miercuri la ora 15.00. Este în vigoare şi un cod galben de ninsori.

De asemenea, ANM a emis, marţi seară, o atenţionare cod galben de ger, valabilă pentru toate judeţele ţării, începând de marţi seară până joi dimneaţă.

 

Citește și: