137 vizualizări 2 dec 2010

Concediul maternal a fost şi joi motiv de disensiuni în Coaliţie. Propunerea ministrului Muncii, Ioan Botiş, ca mamele aflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de un an 85% din salariu, apoi acestea să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar timp de încă 12 luni, s-a lovit de opoziţia UDMR, UNPR şi a femeilor din PDL. Restul variantelor de lucru însă sunt şi mai dezastruoase pentru buzunarele mamelor.

Cert este un singur lucru: statul român s-a angajat în faţa celor de la FMI să reducă cheltuielile de 1,5 miliarde de lei pe care le are lunar cu cele aproximativ 200.000 de persoane care beneficiază de acest tip de indemnizaţie.

"Există restricţiile de la Fond. FMI a cerut clar o reducere a sumei cu o plafonare între 600 şi 1.000 de lei şi reducerea perioadei la un an", a declarat, pentru gândul, liderul minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian, după întâlnirea liderilor Coaliţiei de guvernământ. El ne-a explicat că nici formaţiunile aflate la guvernare nu au reuşit să se înţeleagă pe o viitoare formă a acestui tip de prestaţie socială, în momentul de faţă fiind puse în discuţie 5 variante.

Abia luni se ia o decizie. Ce propuneri s-au discutat

Au fost rediscutate cele trei variante propuse de Ministerul Muncii.

  • Mai exact, reducere la un an a concediului maternal, urmând ca mămicile să primească 85% din salariu, dar nu mai mult de 3.400 de lei şi nu mai puţin de 600 de lei. Iar, pentru reîntoarcerea la muncă din a 7-a lună, statul e dispus să dea un bonus lunar de 500 de lei.
  • A doua şi a treia variantă prevăd ca mamele să beneficieze timp de 24 de luni de indemnizaţie, dar aceasta să fie plafonată la 1.000 de lei sau la 1.500 de lei, iar bonusul pentru întoarcerea la serviciu mai devreme să fie de 100 de lei lunar.

"Noi (grupul minorităţilor - n.r.) am propus o extindere a perioadei la 3 ani până când poţi să-l duci la o grădiniţă - chestia cu bona mi se pare SF - şi reducerea la un nivel de 600 de lei ca să încadrăm în suma de bani", ne-a spus Varujan Pambuccian varianta a patra. Iar cea de-a cincea variantă aparţine celor de la UDMR, care ar urma să prevadă un plafon al indemnizaţiei pentru mame de 2.500 lei, păstrarea concediului pe 2 ani de zile, cât şi modificarea legislaţiei astfel încât bunicii să poată primi această sumă de bani de la stat dacă au grijă de nepoţi.

O decizie privind soarta concediului maternal urmează însă să fie luată abia luni dimineaţă în şedinţa săptămânală a Coaliţiei, după ce duminică va avea loc la Guvern o întâlnire tehnică tot pe această temă.

Ce ne-am angajat şi ce ni se impune

Potrivit scrisorii suplimentare de intenţie convenită de Guvern cu FMI la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, citată de Mediafax, Executivul îşi ia angajamentul de a "raţionaliza" indemnizaţia de creştere a copilului în raport cu media Uniunii Europene, fără să includă şi cifre concrete. "Vom raţionaliza actuala politică a indemnizaţiilor de creştere a copilului, pentru a o alinia mai mult mediei UE", se arată în document.

  • Situaţia nu este aşa cum lasă să pară oficialii Fondului Monetar, căci, după cum se exprimă Pambuccian, reprezentanţii acestora propun ministerelor soluţii foarte clare, "chestii de amănunt incredibil", în vederea reducerii cheltuielilor. "La orice cheltuială bugetară, ei au o propunere. În zona de muncă au propus o grămadă de aberaţii din astea, de amănunt. Deci nu este adevărat că nu se implică", a explicat deputatul, pentru gândul.

INFO PLUS

Nemulţumite

Mamele protestează miercuri la Guvern

Intenţia guvernanţilor de a reduce indemnizaţia pentru mame le scoate în stradă pe multe dintre acestea. Mămicile, nemulţumite de reducerea concediului pentru creşterea copilului, vor protesta, pe 8 decembrie, în faţa Palatului Victoria. Ele cer menţinerea perioadei de concediu la doi ani, respectiv la trei ani pentru copilul cu handicap, dar şi revenirea la valoarea indemnizaţiei din mai 2010, potrivit unor reprezentanţi ai comunităţilor de mame de pe forumuri. Organizatorii precizează că, în cazul în care vremea va fi prea rece, cărucioarele în care ar trebui să fie bebeluşii vor fi goale, pentru a nu-i expune unor riscuri.

CELE 5 VARIANTE DISCUTATE ÎN COALIŢIE

*Varianta 1 - Ministerul Muncii: indemnizaţie între 600 - 3.400 lei (85% din salariu), un an de concediu + 500 de lei bonus pentru reîntoarcerea la muncă din a 7-a lună

*Varianta 2 - Ministerul Muncii: indemnizaţie între 600 - 1.000 lei, 2 ani de concediu + 100 de lei bonus pentru reîntoarcerea la muncă

*Varianta 3 - Ministerul Muncii: indemnizaţie între 600-1.500 lei, 2 ani de concediu + 100 de lei bonus pentru reîntoarcerea la muncă

*Varianta 4 - UDMR: indemnizaţie de maximum 2.500 lei, 2 ani de concediu, modificarea legislaţiei pentru ca bunicii să poată beneficia de acestă sumă dacă au grijă de nepoţi

*Varianta 5 - a minorităţilor: indemnizaţie de 600 de lei, 3 ani de concediu

Citește și: