Versiunea Beta

Folosirea în România a maşinilor înmatriculate în Bulgaria ar putea fi limitată la 90 de zile. Vezi argumentele Poliţiei Române

de Mihai SCHIAU

Înmatricularea în Bulgaria a maşinilor din România ar putea fi interzisă. Vezi argumentele Poliţiei Române

Poliţia Română pregăteşte un proiect legislativ prin care să limiteze la 90 de zile pe an folosirea pe teritoriul României a maşinilor înmatriculate în Bulgaria.

După expirarea acestei perioade, şoferii ar urma să fie nevoiţi să-şi înregistreze autovehiculele în ţara noastră.

Autorităţile vor să introducă noua lege din cauza numărului mare de maşini care circulă în România, dar sunt înmatriculate în Bulgaria. Este vorba despre 18.791 de autoturisme, potrivit estimărilor Poliţiei Române.

Românii preferă să-şi înregistreze maşinile în ţara vecină din cauza taxei foarte mari de poluare din România.

Florin Catană, subcomisar al Poliţiei Rutiere, spune că există deja în lege restricţionarea înmatriculării în altă ţară, dar eficienţa este scăzută pentru că România este în UE, deci are "graniţele deschise". "Până la integrarea în UE, România avea graniţele închise, iar maşinile puteau fi verificate la graniţă. Textul actual prevede aceeaşi interdicţie, numai că se raportează la un termen de 90 de zile de la data intrării autovehiculului în România. Întrând în comunitatea europeană, nu mai avem supraveghere la graniţe şi nici control pentru fiecare vehicul. În consecinţă, s-a dorit modificarea normei existente, astfel încât să fie adaptată condiţiilor sociale prezente", a explicat Catană.

Restricţia s-ar aplica şi pentru maşinile înmatriculate în alte ţări

Restricţia ar urma să nu se refere numai la maşinile înmatriculate în Bulgaria, ci la toate autoturismele deţinute de cetăţenii români şi înmatriculate în alte state europene. "O excepţie este cazul în care şoferul este proprietarul maşinii şi are, de exemplu, rezidenţa în Franţa. Nu li se interzic acelor persoane să circule în România cu maşina înmatriculată în locul unde stă în Franţa", a explicat Florin Catană.

Potrivit unor alte surse din poliţie, autoturismele cu numere bulgăreşti sunt foarte greu de identificat, în cazul în care sunt implicate în accidente rutiere, fiind dificil de verificat asigurarea maşinii respective. Acesta este un alt motiv pentru care autorităţile doresc schimbarea legii. "Această măsură ne ajută să avem şi un control asupra legalităţii documentelor, un control asupra autovehiculului în sine, dacă îndeplineşte condiţiile tehnice", a precizat Florin Catană.


 

 

73 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 marius 15.07.2011 16:49

incalda prevederile tratatului de aderare la UE...nu se poate asha ceva....va fi ilegala....precum este si actuala taxa auto...

 
#2 manole 15.07.2011 16:52

Gindirea adinca a 'mitilianului' unitatea etalon a inteligentei.Scoateti-va buldogii burdihanosi din tufisuri unde stau la pinda si se basica la dos, ca nu folosesc igienica. In intersectii unde se trece copios pe rosu, unde nu se acorda prioritate, nu se vede cashcheta de felul ei. Unde sunt politistii integri si supli? Nu s-au nascut inca sau se face pepiniera de noi cadre 'lingvistice' la Arad

 
#3 aiurea 15.07.2011 17:07

nici in alte tari nu ai voie sa ai masina inmatriculata in alta tara decit cea de resedinta mai mult de citeva luni.

 
#4 sdf 15.07.2011 17:16

si in spania este la fel... daca ai cerut residenta in spania (ai nevoie daca lucrezi peste 6 luni) esti obligat sa iti inmatriculezi masina in tara respectiva... chestie de taxe si impozite... nu ca as intelege foarte bine de ce trebuie facut asa da cand e vorba de taxe...te taxeaza toti....

 
#5 Haker, politist texan 15.07.2011 17:34

Alta „idee geniala“ care va fi sanctionata de Curtea Europeana de Justitie! Comunistii astia care ne conduc par ca nu vor reusi vreodata sa se adapteze la viata in democratie. 90% din propunerile lor au drept scop interzicerea a ceva. Ba creti.nilor, daca vreti sa scapati de „bulgaroaice“ eliminati taxa de prima inmatriculare. E foarte simplu.

 
#6 mititza 15.07.2011 17:45

Total de acord cu proiectul. Am patit-o pe pielea mea cand intro intersectie soferul a dat inapoi fara sa se asigure si cat p'aci sa fim accidentati si eu si nepotica din bratele mele; am facut sesizare la Politie si mi s-a spus ca nu poate gasi soferul, ci imi spune numai cine e proprietarul, o bulgaroaica! Si cu asta ce-am realizat?!

 
#7 Mike 15.07.2011 17:52

Sunt de acord cu ideea..doar o singura intrebare as avea: CUM FACE POLITIA DOVADA CAND A INTRAT MASINA IN TARA PRIMA DATA ??? daca la granita nu se mai inregistreaza masinile si nici viza pe buletin nu-ti pot pune...sau poate vreti sa schimbati legile europene.

 
#8 abcdefghijklmnop 15.07.2011 18:00

Foarte bine !

 
#9 rft 15.07.2011 18:07

@marius
si in alte state europe exista prevederi similare. asa ca nu se incalca nimic

 
#10 alin 15.07.2011 18:19

foarte bine, sa mearga si romanii cu bicicleta ca strainii, sa lase scuzele aplatizate de grasimi si pungi de medicamente.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O păţeşte şi cel mai puternic om de pe pământ! Când şi-au dat seama era deja prea târziu! FOTO Imagine TRUCATĂ cu Obama dată publicităţii. TOP GAFE