1518 vizualizări 24 nov 2010

Cabinetul Boc a dat, miercuri, undă verde actelor normative de care depind salariile din sectorul bugetar în 2011 şi care provoacă schimbări în sectorul privat prin creşterea salariului minim brut garantat de la 600 la 670 de lei.

"Cea mai importantă prevedere a Legii de aplicare pentru anul 2011 a Legii salarizării este aceea că salariile de bază din luna octombrie 2010 se majorează cu 15%. Şi aici vreau să fiu foarte clar şi explicit. Atât îşi poate permite România în momentul de faţă, ţinând cont de realităţile crizei în care încă ne aflăm şi de necesitatea de încadrare în ţintele de deficit, pe care le avem pentru anul 2011. Este vorba de următoarele ţinte de deficit: 4,4% deficit bugetar, masă salarială pentru personalul bugetar - 39 de miliarde de lei, personal bugetar - 1.290.000 de bugetari", a explicat şeful Executivului, Emil Boc.
El a insistat că, pentru anul viitor, conform analizelor efectuate de către FMI, Banca Mondială şi CE, creşterea economică este între 1,5% şi 2% în 2011, dar cu condiţia ca România "să nu abandoneze" drumul reformelor pe care le-a început, a spus premierul, care a anunţat şi stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară la valoarea de 670 de lei, care acoperă, în fapt, nivelul inflaţiei pentru anul 2009 şi pentru anul 2010.
Prim-ministrul a mai anunţat că astăzi actele normative vor ajunge la Parlament, astfel să fie declanşată procedura de angajare a răspunderii Guvernului.

Militarii, protejaţi de Executiv

Premierul a mai precizat că, prin adoptarea în vară şi impunerea principiului contributivităţii, militarii vor plăti, din 2011, contribuţii la sistemul de pensii de 10,5 %, în condiţiile în care până acum plăteau doar 5%. El a dat asigurări că aceştia nu vor fi nevoiţi să acopere din solda lor 5,5%, căci Guvernul o va majora exact cu acest procent, astfel încât contribuţia pe care o plătesc la fondul de pensii să nu afecteze salariul pe care-l primesc în momentul de faţă.
Creşteri de faţadă

În fapt, ceea ce a aprobat ieri Guvernul nu va umple portofelele bugetarilor în 2011, aşa cum lasă de înţeles Cabinetul Boc. Majorarea cu 15% se va aplica la nivelul salarial din luna octombrie şi nu la cel din iulie, de după tăiere (la 1 iulie s-au tăiat cu 25%- n.r.). Calculul se va face însă invers, respectiv se va scădea din cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi în lei şi valută aferente lunii iunie cu 13,75%.

Majorarea reprezintă de fapt realocarea celui de-al 13-lea salariu şi a primelor de vacanţă, care nu vor mai fi date. "Sumele corespunzătoare premiului anual pentru anul 2010 nu se mai acordă începând cu luna ianuarie 2011, acestea au fost avute în vedere la stabilirea majorărilor salariale ce se acordă în anul 2011 personalului din sectorul bugetar", după cum se precizează în lege. Mai mult, instituţiile de stat, cu excepţia celor finanţate integral din venituri proprii, nu vor acorda în continuare tichete de masă personalului.
Nici munca peste program nu se va plăti, ci se transformă în zile libere.

VEZI AICI CUM SE VOR CALCULA SALARIILE FUNCŢIONARILLOR PUBLICI DUPĂ LEGEA SALARIZĂRII

VEZI AICI CUM SE VOR CALCULA SALARIILE ANGAJAŢILOR DIN DOMENIUL SANITAR-VETERINAR

VEZI AICI CUM SE VOR CALCULA SALARIILE ANGAJAŢILOR DIN CABINETUL DEMNITARULUI

VEZI AICI CUM SE VOR CALCULA SALARIILE ANGAJAŢILOR DIN UNITĂŢI BUGETARE

VEZI AICI CUM SE VOR CALCULA SALARIILE ANGAJAŢILOR DIN FUNCŢII COMUNE

VEZI AICI CUM SE VOR CALCULA SALARIILE ANGAJAŢILOR DIN UNITĂŢI SPORTIVE

VEZI AICI CUM SE VOR CALCULA SALARIILE ANGAJAŢILOR DIN NAVIGAŢIE

VEZI AICI CUM SE VOR CALCULA SALARIILE ANGAJAŢILOR DIN AVIAŢIE

VEZI AICI CUM SE VOR CALCULA SALARIILE ANGAJAŢILOR DIN AGRICULTURĂ

VEZI AICI CUM SE VOR CALCULA SALARIILE ANGAJAŢILOR DIN CADASTRU

VEZI AICI CUM SE VOR CALCULA SALARIILE ANGAJAŢILOR DIN PROTECŢIA MEDIULUI

Citește și: