Versiunea Beta

Guvernul a decis: TIMBRUL DE MEDIU se plăteşte din martie

de Andreea OFIŢERU, Ovidiu Bărbulescu - Mediafax

Publimedia//Mihai Dăscălescu

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat  la finalul şedinţei de Guvern că timbrul de mediu va intra în vigoare la 15 martie, iar până atunci Guvernul va adopta hotărârea pentru normele metodologice de aplicare a legii.

„Ca şi noutate pe care această ordonanţă de urgenţă o aduce este aceea că, în primul rând, timbrul de mediu este un instrument necesar pentru înnoirea parcului auto din România şi concomitent cu reducerea gazelor cu efect de seră, care este şi angajamentul României faţă de Uniunea Europeană. Este prima formulă care vizează în mod real poluarea şi se adaptează la realitatea din România. În formula de calcul prezentă nu mai este dominantă capacitatea cilindrică, care este inclusă oricum în impozitul anual pe care îl plătesc către primărie fiecare dintre cei care au autoturisme”, a declarat Rovana Plumb.

Ministrul a mai spus că taxa autentică se calculează în funcţie de emisiile de CO2, care sunt luată în calcul în proporţie de 100% în noua formulă de calcul, comparativ cu vechea taxă când emisiile de carbon se luau în calcul în proporţie de 30%.

„Noul timbru de mediu menţine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro 5 şi măreşte cotele pentru tehnologiile Euro 4 şi Euro 3. Pentru tehnologiile cu tehnologii mai slabe, non- Euro, Euro 1 şi Euro 2, adică acele maşini care se apropie de sfârşitul perioadei de viaţă, timbrul de mediu va scădea faţă de nivelul actual, luându-se ca şi cuantum de depreciere vechimea maşinii la fiecare dintre autoturismele cuprinse în această normă de poluare”, a mai spus ministrul Mediului.

Rovana Plumb a spus că pentru timbrul de mediu se aplică  în felul următor: pentru Euro 5, Euro 4 şi Euro 3 formula de calcul este cea care ia în calcul în proporţie de 100% emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse în normele de poluare non Euro, Euro 1 şi Euro 2 se aplică actuala formulă de calcul prevăzută prin Legea nr 9/2012.

„Sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autoturismele şi autovehiculele aparţinând misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, autoturismele persoanele cu dizabilităţi, autovehiculele Forţelor Armate, Forţelor de Securitate, de Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de Frontieră, Ambulanţe, autovehiculele istorice, autovehiculele hibride şi electrice, autovehiculele intrate potrivit legii în autoritatea privată a statului acordatre cu titlu gratuit, autovehiculelor destinate competiţiilor sportive dobândite prin moştenire la doi ani de la data deschiderii succesiunii”, a spus Rovana Plumb.

Valoarea în lei a timbrului de mediu se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro, stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în jurnalul oficial al Uniunii Europene.

„Ca noutate, proiectul de ordonanţă de urgenţă acordă un eco-tichet pentru maşinile electrice în valoare de 2.500 de euro”, a spus Rovana Plumb.

Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu care va fi perceput la înmatricularea maşinilor, înlocuind actuala taxă auto.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat la sfârşitul şedinţei de Guvern că timbrul de mediu se va plăti de la 15 martie.

Anterior, Rovana Plumb, ministrul Mediului, a declarat  la Interviurile Gândul. că şoferii vor plăti noul timbru de mediu la sfârşitul lunii martie.

Guvernul a anunţat recent că definitivat forma noii taxe auto, aplicată sub forma timbrului de mediu, cu o formulă de calcul diferită, care conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro.

Conform noii formule de calcul, suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro.

Cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi totuşi mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea că aceste maşini au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Într-un document elaborat de Ministerul Mediului şi transmis presei se arată că taxa va rămâne la aceleaşi cote pentru maşini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice, nu va fi plătit nimic.

Taxa va fi însă calculată diferit pentru maşinile cu motoare pe benzină şi pentru cele cu motoare diesel, conform ultimelor declaraţii ale ministrului Mediului.

Timbrul de mediu va fi calculat în principal în funcţie de emisia de CO2, luat în calcul în întregime pentru timbru faţă de 30% în legea în vigoare, înscrisa în cartea de identitate a maşinii sau documentele de omologare.

Timbrul va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere, dar nu şi în cazul tranzacţiilor civile (moştenire sau partaj).

Cei care au plătit actuala taxă de poluare nu vor mai plăti timbrul de mediu.

Modificările sunt argumentate de Guvern prin faptul că actuala formulă avea valori disproporţionat de mari pentru anumite zone de poluare, care nu ţineau cont de puterea de cumpărare a românilor, conţinea în calculul său, în afară de emisia de CO2, şi capacitatea cilindrică (deşi acest criteriu era deja taxat la impozitul pe maşină, plătit la administraţia locală), era discriminatorie şi atragea ameninţări cu infringementul din partea UE.

Prin aplicarea timbrului de mediu, Fondul de Mediu este estimat să crească faţă de 2012 cu 100 de milioane de lei, dacă românii vor cumpăra aceleaşi tipuri de maşini.

 

Andreea Ofiţeru este reporter special al ziarului Gândul

 


 

 

29 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Autotil 19.02.2013 15:35

Astept cu nerabdare cat reusesc se ne fura in continuare din buzunarul nostru...

 
#2 gigi 19.02.2013 15:41

Am un Logan diesel din 2006 Euro 3 cu 260.000 km la bord pentru care taxa va fi uriasa in raport cu suma pe care as putea-o obtine pe masina. Ma gandesc cat ar putea costa taxa de incendiere a autoturismului in fatza guvernului. Mentionez ca nu voi suna la 112 pentru stingerea incendiului. O polua mult?

 
#3 colis 19.02.2013 15:46

Da, un timbru de mediu eronat care nu are nici o legatura cu poluarea.
Bazat pe supozitii cum ca un euro 3 va curcula mai mult, dar daca maine am dauna totala si eu am platit 2000 de euro taxa cine imi da banii inapoi, mai circul 10 ani cu masina?
Poluatorul plateste? Care poluator cand pentru euro2, euro1 si non euro taxa scade.Stiu zeci e masini din aceasta categorie care vor fi carpite bine merci si vor circula inca 2 ani.
S-a taxat euro3 si 4 pnetru ca un roman cu scaun la cap decat sa isi cumpere un logan nou pe benzina care dupa 3 ani e ruginit tot mai bine isi ia un euro 3(vw, audi, seat, ford, renault) de pana in 10 ani care chiar mai duce 10, si atunci ce au zis incompetentii de la guvernare, hai sa ii taxam pe astia ca astea is cele mai cumparate masini, ce au zis aia de la Renault, taxati euro 3 si 4 ca doar aia ne bat la fund trocile de daci. RUSINE !!!!!!!!!!!!

 
#4 Andrei 19.02.2013 15:48

Idioti si cretini ..politicieni de c...t!
Am un land Rover Discovery 2 2,5TI euro 3din 2003 luat acum 1 an din romania(masina sa inmatriculat in 2006 platinduse o vama ...mare la vremea aceea)
Actualmente daca vand masina va trebui platita o taxa VERDE de 7500 euro!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Deci cu siguranta va iesi lumea in strada ..nu se poate accepta asa ceva !!

 
#5 catalin 19.02.2013 16:09

@andrei stai linistit tu acasa , ca va iesi lumea in strada

 
#6 HEROES 19.02.2013 16:09

Asa va trebuie f..tva guritza de comuniozi! Ca atata ati latrat jos Basescu de acum va primiti tainul ;))
Bravo ponta! arde-i

 
#7 leonorul de la spalatorie 19.02.2013 16:15

Haideti in strada fata la Guvern

 
#8 REVOLTE GENERALE 19.02.2013 16:22

CFR-istii vor face proteste pentru distrugerea cailor ferate de catre stat (nici acum nu exista trenuri de mare viteza in Romania, O COLONIE SCLAVAGISTA), medicii vor picheta ministerul fata de lipsa de aparatura performanta, de medicina regenerativa, profesorii de liceu vor bloca strazile si lua cu asalt MECT, in semn de protest fata de trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, prin LEGEA BEMBELEULUI FUNERIU, SECURISTUL GLOBALIST (se scriu carti despre el: "Basescu, Funeriu, de la Securitatea lui Ceausescu la Securitatea Globala") pentru trecerea la sistemul de invatamant stalinist si transformarea liceului de elita in profesionala (trei ani = profesionala) ! Elevii vor deveni muncitori cu carca in tari mai dezvoltate sau vor ramane la tara, vor avea CEFE DE TAUR SI MINTI DE BERBEC SI ! Si asa nu li se asigura securitatea (vezi cazul elevului macelarit in fata liceului din Targoviste)!!!

 
#9 egfsvd 19.02.2013 16:27

mda, taxa va fi atacata in justitie si va pica pentru ca incalca acelasi principiu pe care il incalcau si taxele din trecut: poluatorul plateste. potrivit acestui principiu, masinile poluante trebuie sa plateasca mai mult. nu cum vine plumb acum sa zica ca aceste masini vechi si poluante o sa polueze mai putin (!!!!!) pentru ca au durata de viata mai mica....

sa mori tu ca asa e?

pai o sa circule in continuare opelurile vectra si astra din anii 90 daca tu le faci taxe mai mici decat skodele sau renault-urile sau volkswagenurile din anii 2004-2005...

aia care au primit banii inpoi pe taxa auto o sa va dea din nou in judecata si o sa primeasca si banii pe timbrul de mediu.

de fapt, nu stiu de ce are numele asta, ca nu are legatura cu mediul, ci cu impulsionarea vanzarii de masini noi, deci cu mai multa poluare pe strazi, din moment ce o sa fie mai multe masini.

iar, o greseala se face cu programul rabla cu vouchere nominale... pai unu care are o dacia din 92 dar nu are bani de masina noua si vrea sa vinda voucherul, nu mai poate. o sa ramana cu hirbul pe cap si ala care vrea sa cumpere o masina noua o sa plateasca pretul integral, ca nu are de unde sa cumpere vouchere... sau crezi ca toti cei care isi cumpara masini noi au rable de 12 ani in curte?

 
#10 Petronel 19.02.2013 16:27

Țară bananieră.
Săracii sunt ignorați pentru că oricum nu produc nimic, grosul populației este taxat până la jupuire, iar bogații și aparatul represiv de stat (poliție, jandarmerie etc) sunt scutiți.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O păţeşte şi cel mai puternic om de pe pământ! Când şi-au dat seama era deja prea târziu! FOTO Imagine TRUCATĂ cu Obama dată publicităţii. TOP GAFE