Andreea OFIŢERU
no author
Andreea OFIŢERU
Ovidiu Bărbulescu - Mediafax
11053 vizualizări 19 feb 2013

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat  la finalul şedinţei de Guvern că timbrul de mediu va intra în vigoare la 15 martie, iar până atunci Guvernul va adopta hotărârea pentru normele metodologice de aplicare a legii.

„Ca şi noutate pe care această ordonanţă de urgenţă o aduce este aceea că, în primul rând, timbrul de mediu este un instrument necesar pentru înnoirea parcului auto din România şi concomitent cu reducerea gazelor cu efect de seră, care este şi angajamentul României faţă de Uniunea Europeană. Este prima formulă care vizează în mod real poluarea şi se adaptează la realitatea din România. În formula de calcul prezentă nu mai este dominantă capacitatea cilindrică, care este inclusă oricum în impozitul anual pe care îl plătesc către primărie fiecare dintre cei care au autoturisme”, a declarat Rovana Plumb.

Ministrul a mai spus că taxa autentică se calculează în funcţie de emisiile de CO2, care sunt luată în calcul în proporţie de 100% în noua formulă de calcul, comparativ cu vechea taxă când emisiile de carbon se luau în calcul în proporţie de 30%.

„Noul timbru de mediu menţine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro 5 şi măreşte cotele pentru tehnologiile Euro 4 şi Euro 3. Pentru tehnologiile cu tehnologii mai slabe, non- Euro, Euro 1 şi Euro 2, adică acele maşini care se apropie de sfârşitul perioadei de viaţă, timbrul de mediu va scădea faţă de nivelul actual, luându-se ca şi cuantum de depreciere vechimea maşinii la fiecare dintre autoturismele cuprinse în această normă de poluare”, a mai spus ministrul Mediului.

Rovana Plumb a spus că pentru timbrul de mediu se aplică  în felul următor: pentru Euro 5, Euro 4 şi Euro 3 formula de calcul este cea care ia în calcul în proporţie de 100% emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse în normele de poluare non Euro, Euro 1 şi Euro 2 se aplică actuala formulă de calcul prevăzută prin Legea nr 9/2012.

„Sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autoturismele şi autovehiculele aparţinând misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, autoturismele persoanele cu dizabilităţi, autovehiculele Forţelor Armate, Forţelor de Securitate, de Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de Frontieră, Ambulanţe, autovehiculele istorice, autovehiculele hibride şi electrice, autovehiculele intrate potrivit legii în autoritatea privată a statului acordatre cu titlu gratuit, autovehiculelor destinate competiţiilor sportive dobândite prin moştenire la doi ani de la data deschiderii succesiunii”, a spus Rovana Plumb.

Valoarea în lei a timbrului de mediu se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro, stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în jurnalul oficial al Uniunii Europene.

„Ca noutate, proiectul de ordonanţă de urgenţă acordă un eco-tichet pentru maşinile electrice în valoare de 2.500 de euro”, a spus Rovana Plumb.

Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu care va fi perceput la înmatricularea maşinilor, înlocuind actuala taxă auto.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat la sfârşitul şedinţei de Guvern că timbrul de mediu se va plăti de la 15 martie.

Anterior, Rovana Plumb, ministrul Mediului, a declarat  la Interviurile Gândul. că şoferii vor plăti noul timbru de mediu la sfârşitul lunii martie.

Guvernul a anunţat recent că definitivat forma noii taxe auto, aplicată sub forma timbrului de mediu, cu o formulă de calcul diferită, care conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro.

Conform noii formule de calcul, suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro.

Cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi totuşi mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea că aceste maşini au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Într-un document elaborat de Ministerul Mediului şi transmis presei se arată că taxa va rămâne la aceleaşi cote pentru maşini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice, nu va fi plătit nimic.

Taxa va fi însă calculată diferit pentru maşinile cu motoare pe benzină şi pentru cele cu motoare diesel, conform ultimelor declaraţii ale ministrului Mediului.

Timbrul de mediu va fi calculat în principal în funcţie de emisia de CO2, luat în calcul în întregime pentru timbru faţă de 30% în legea în vigoare, înscrisa în cartea de identitate a maşinii sau documentele de omologare.

Timbrul va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere, dar nu şi în cazul tranzacţiilor civile (moştenire sau partaj).

Cei care au plătit actuala taxă de poluare nu vor mai plăti timbrul de mediu.

Modificările sunt argumentate de Guvern prin faptul că actuala formulă avea valori disproporţionat de mari pentru anumite zone de poluare, care nu ţineau cont de puterea de cumpărare a românilor, conţinea în calculul său, în afară de emisia de CO2, şi capacitatea cilindrică (deşi acest criteriu era deja taxat la impozitul pe maşină, plătit la administraţia locală), era discriminatorie şi atragea ameninţări cu infringementul din partea UE.

Prin aplicarea timbrului de mediu, Fondul de Mediu este estimat să crească faţă de 2012 cu 100 de milioane de lei, dacă românii vor cumpăra aceleaşi tipuri de maşini.

 

Citește și: