359 vizualizări 5 ian 2010

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat pentru Gândul că miliardul de euro care ar trebui să vină din "McTaxa" ar urma să fie cheltuit pe programe de sănătate şi pe dezvoltarea infrastructurii din sistemul sanitar. Ministrul mai spune că, din punctul său de vedere, discuţiile pe această temă cu producătorii şi distribuitorii de hamburgeri, pizza, dulciuri, produse de cofetărie şi băuturi carbogazoase ar putea începe chiar de săptămâna viitoare.

Germania şi Franţa taxează junk-foodul

Marţi, pe când prezenta în faţa ziariştilor priorităţile sistemului sanitar pe 2010, Attila Cseke a spus că o sursă alternativă de venituri pentru Ministerul Sănătăţii ar putea fi taxa pe produsele tip fast food. "Ideea vine din alte state europene, precum Germania, Marea Britanie, Franţa, în care funcţionează acest sistem, nu descoperim noi nimic nou sub soare", a precizat pentru Gândul ministrul. El a mai spus că la nivelul Uniunii Europene există politici de descurajarea a consumului de mâncăruri nesănătoase. "Deocamdată taxa pe fast food este la nivel de intenţie şi o vom supune dezbaterii publice.

Nu mă întrebaţi de cuantumul ei, acest lucru îl vom stabili în urma discuţiilor cu producătorii şi distribuitorii, dar suma totală va fi una importantă, estimăm că anual se vor strânge astfel 3-4 miliarde de lei", crede ministrul. Produsele nesănătoase la care s-a referit Cseke sunt hamburgerii, pizza, dulciurile şi băuturile carbogazoase, cu excepţia celor naturale şi a apei, dar o listă completă a lor va fi făcută de specialiştii care vor fi consultaţi de Ministerul Sănătăţii. "Intenţia mea fermă este ca banii să fie cheltuiţi la vedere, să aibă o destinaţie specială, nu să intre în bugetul Ministerului şi de acolo să nu-i mai vadă nimeni.

Magie fiscală: Taxa de 50%

În aşteptarea variantei oficiale privind McTaxa, industria de profil este neîncrezătoare că statul va putea aduce atât de mulţi bani, până la un miliard de euro, la buget din noul impozit. Pe bună dreptate. Pieţele băuturilor carbogazoase, a dulciurilor şi a fast-foodului nu adună, în total, decât cel mult 2-2,5 miliarde de euro, conform calculelor Gândul, pe baza datelor companiilor de studii de piaţă. În cifre, ministerul Sănătăţii ar trebui să pună o taxă de până la 50% pentru a aduce la buget veniturile estimate, şi asta numai în condiţiile în care aceste pieţe nu vor înregistra anul acesta noi scăderi, ci se vor menţine măcar la nivelul din 2009.

În timp ce vânzările de băuturi carbogazoase au atins, în cel mai bun caz, cifra de un miliard de euro în 2009, iar banii daţi de români pe dulciuri nu au fost nici ei mai mulţi de 600-700 de milioane de euro, piaţa fast-food-ului ar putea valora până la cel mult 700-800 de milioane de euro, dintre care circa 180 de milioane de euro ar putea reprezenta venitul marilor lanţuri de fast-food, respectiv Mc Donald's, KFC, Pizza Hut şi Spring Time. Cele patru lanţuri de restaurante deţineau în 2008 aproape 10% din piaţa totală a restaurantelor, estimată atunci la două miliarde de euro, potrivit datelor Visionwise. Scăderea afacerilor în 2009 a fost estimată la circa 20%.

Producătorii spun că măsura va scumpi junk-foodul

Încasări mai mici la buget şi locuri de muncă mai puţine, asta ar fi urmarea introducerii taxei pe fast food, afirmă Dragoş Frumosu, preşedintele federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA). Potrivit lui Frumosu, introducerea unei astfel de taxe se va resimţi, într-un an de criză, "tot în buzunarul consumatorului final, care va plăti mai mult pentru fiecare produs dulce pe care îl va cumpăra ori pentru fiecare sticlă de băutură carbogazoasă. Uşor, uşor, industria alimentară se distruge, iar noi vom apela tot mai mult la importuri", spune Dragoş Frumosu. El precizează că o astfel de măsură va fi antipopulară în rândul multinaţionalelor care funcţionează în România şi dă ca exemplu Kraft - jucător în domeniul dulciurilor, care a preferat să aleagă Bulgaria, pentru a-şi desfăşura activitatea.

La rândul său, Viorel Micula, reprezentantul Grupului de firme European Drinks, consideră iniţiativa drept "una nefericită". "Astfel, se pot falimenta toate business-urile, ajungându-se chiar la sabotarea economiei naţionale, în condiţiile în care România se află într-o competitiţie acerbă cu ţările din jur". Mai mult, spune Micula, statul român va pierde sume mari plătite la bugetul de stat ca impozit, în condiţiile în care firmele afectate chiar îşi vor reduce producţia, dar şi numărul de angajaţi.

Deşi vizate, multinaţionalele prezente în România sunt rezervate în declaraţii. Reprezentanţii Coca Cola şi Kraft susţin că aşteaptă să vadă draftul proiectului legislativ. Carmen Lupuleţ, Marketing Manager KFC România, precizează pentru Gândul: "Nu avem detalii ale acestui proiect, nu ştim exact pe cine şi în ce masură vizează. Nu ştim dacă noi putem să fim sau nu "beneficiarii" ei. Până nu avem toate datele este eronat să ne dăm cu părerea. Colegii din alte ţări nu plătesc o astfel de taxa, dacă ea există. Deci... aşteptăm să vedem despre ce anume este vorba; o declaraţie verbală nu este lege."

Nutriţioniştii: "Ar trebui impozitată şi ceafa de porc"

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr Gheorghe Menci-nicopschi, a declarat pentru Gândul că, din punctul lui de vedere, Ministerul Sănătăţii ar trebui să pună o astfel de taxă şi pe chipsuri, sticksuri, snacksuri, produse de patiserie sau prăjiturile de la cofetărie. "Acestea nu oferă organismului nici un fel de beneficiu. Mai mult, stilul de viaţă sedentar şi o alimentaţie bazată mai mult pe mâncare de tip junk-food nu fac altceva decât să ne îmbolnăvească. Cartofii şi ceafa de porc ar trebui, la rândul lor impozitate, deoarece organismul primeşte foarte multe grăsimi", ne-a spus prof. dr. Mencinicopschi. În plus, sucurile cumpărate din magazin nu conţin nimic altceva decât chimicale-coloranţi, zahăr, lucruri care ne otrăvesc organismul.

Rezultate slabe la taxa pe viciu

Până la introducerea noii taxe însă şi a analizării efectelor ei, ministerul Sănătăţii este încă restant cu rezultatele introducerii unei alte taxe celebre, cea pe viciu, aplicată la ţigarete şi la băuturile alcoolice. În 2008 statul a încasat de la fumători şi de la consumatorii de astfel de băuturi circa 400 de milioane de euro, conform datelor reprezentanţilor industriei tutunului, în timp ce anul trecut, în primele 11 luni, statul a încasat alte 275 de milioane de euro, conform datelor furnizate de ANAF la cererea Gândul.

ULTIMA ORĂ: Taxa fast food va fi percepută începând cu martie 2010

Taxa pe fast food va fi percepută începând cu luna martie 2010. Ea va trebui virată lunar până la data de 25 a lunii următoare celei în care produsele au fost livrate sau comercializate pe piaţa internă, într-un cont special deschis la Trezoreria Statului pe numele Ministerului Sănătăţii.

INFO: 25% dintre români sunt obezi

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, unu din patru români este obez, iar una din două persoane are probleme cu greutatea. În plus, doar o persoană din 100 urmează, la noi în ţară, un tratament supravegheat medical pentru această problemă. Mai mult, potrivit unui studiu al Institutului de Sănătate Publică Bucureşti, numărul cazurilor de obezitate la şcolari, mai ales în învăţământul primar, s-a dublat în ultimii opt ani, din cauza stilului de viaţă nesănătos al copiilor.

Citește și: