Publicat

2

mai

2012

23:54

35853

vizualizări

GUVERNUL PONTA. Cine sunt politicienii plătiţi de Corina Dumitrescu, noul ministru al Educaţiei

GUVERNUL PONTA. Cine sunt politicienii plătiţi de Corina Dumitrescu, noul ministru al Educaţiei

Corina Dumitrescu, nominalizată de Victor Ponta să preia portofoliul Educaţiei în viitorul guvern, este rector al Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir" din 2007. Pe statul de plată al facultăţilor din cadrul acestei instituţii de învăţământ particular se află sau s-au aflat nume sonore din politica românească. Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean, actuala propunere pentru preluarea ministerului Justiţiei, parlamentarii Alina Gorghiu sau Vasile Bleotu sunt numai câţiva dintre politicienii remuneraţi de instituţia de învăţământ condusă de viitorul ministru al Educaţiei.

Iată în continuare o listă a persoanelor publice, în marea lor majoritate politicieni, care predau la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir:

Titus Corlăţean, 44 de ani, senator PSD, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului şi propunerea lui Victor Ponta pentru portofoliul de la Justiţie, conduce şi Institutul internaţional pentru Drepturile Omului, inaugurat de Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir. Potrivit declaraţiei sale de avere din anul 2008, Corlăţean încasa 9.118 lei pe an din munca depusă în cadrul instituţiei de învăţământ menţionate.

Un alt nume aflat pe lista cadrelor didactice de la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir este cel al Rodicăi Stănoiu, 72 de ani, ministrul de justiţie în Cabinetul lui Năstase, între 2000 şi 2004. Aceasta a fost profesor universitar titular începând cu 1996 la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative.

Elena Udrea, 38 de ani, fostul Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, este încă unul dintre numele care figurează pe lista cadrelor didactice de la universitatea privată. Potrivit unei declaraţii de avere aferente anului 2009, Udrea a încasat din activitatea didactică de la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir 15.098 de lei.

Cristian Diaconescu, 52 de ani, a fost ministru de externe în Guvernul Ungureanu şi în Guvernele Boc 1 şi Boc 2, respectiv ministrul al justiţiei în Guvernul Adrian Năstase. Diaconescu este şi conferenţiar universitar doctor la Catedra de Drept Public a Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative, de la universitatea menţionată anterior. Potrivit declaraţiei de avere depuse la începutul acestui an, Cristian Diaconescu încasat 27.587 de lei din activitatea de profesor.

Petru Filip, 57 de ani, ales senator PDL de Bihor, a devenit membru PSD în aprilie 2012, fiind preşedinte al Comisiei pentru administraţie publică şi vicepreşedinte al Senatului. Filip predă din 2010 la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, din cadrul Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir" din Bucureşti. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, Filip a încasat, în 2010, 15.657 de lei din activitatea de profesor. În 2010 a demisionat de la conducerea organizaţiei PDL Bihor, în fruntea căreia a stat vreme de 12 ani. A avut trei mandate de primar al municipiului Oradea şi a fost europarlamentar între 2007 şi 2008.

Alina-Ştefania Gorghiu, 33 de ani, este deputat PNL din 2008, iar între 2004 şi 2008 a fost consilier la primăria sectorului 5 din Bucureşti. De profesie avocat, ea predă materia "Medierea judiciară si extrajudiciară" la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, unde este lector universitar doctor. Potrivit ultimei declaraţii de avere, depusă în 2011, Alina Gorghiu a încasat 5.787 lei din colaborarea cu instituţia de învăţământ.

Cătălin Coitoru, 55 de ani, deputat PDL din 2008, partid din care a plecat în urmă cu câteva zile, ocupă funcţia de vicepreşedinte al Comisiei permanente pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. Inginer de profesie, din anul 2006 a început să predea la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative. În 2010, Cătălin Croitoru a câştigat 7.013 lei din activitatea de profesor.

Daniela Popa, 55 de ani, membru al Partidului Conservator, a fost aleasă deputat de Bucureşti Partidului Conservator în 2008, funcţie pe care a ocupat-o până în 2010, când a fost înlocuită de Teo Trandafir. Daniela Popa a fost parlamentar între 1990 şi 2000, respectiv între 2004 şi 2010. A mai ocupat şi poziţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi pe cea de preşedinte al Partidului Conservator, funcţie la care a renunţat în ianuarie 2010, la fel ca şi la cea de deputat. Din anul 2008 predă la Facultatea de Management Turistic şi Comercial, din cadrul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir din Bucureşti. Potrivit declaraţiei de avere depuse în iunie anul trecut, Daniela Popa a încasat 12.700 de lei din activitatea de profesor desfăşurată în cadrul instituţiei de învăţământ menţionate.

Ana Birchall, 38 de ani, este membru PSD, fost purtător de cuvânt al filialei Bucureşti şi şefă a Departamentului de Educaţie publică şi Cercetare. Între 2003 şi 2004 a fost consilier al Ministrului de Afaceri Externe, funcţie ocupată la acea vreme de Mircea Geoană. În anul 2005 a devenit lector universitar la Universitatea "Dimitrie Cantemir" din Bucureşti, unde predă materia "Procedura Insolvenţei - reorganizarea judiciară şi procedura falimentului", în cadrul Facultăţii de Drept. Tot atunci a devenit şi responsabil de Grupul de Cercetare privind Procedura Insolvenţei, Dreptul Falimentului şi Restructurării Financiar-Bancare, în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ.

Vasile Bleotu, 54 de ani, este deputat PSD de Vâlcea din 2008. Face parte din Comisia permanentă pentru buget finanţe şi bănci, iar în 2000 a fost şeful Organizaţiei judeţene PSD Vâlcea. Economist de profesie, în anul 2007, deputatul vâlcean a devenit lector universitar doctor la Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir" din Bucureşti, unde predă cursul "Bazele contabilităţii şi buget şi trezorerie publică", în cadrul Facultăţii de Finanţe Bănci şi Contabilitate şi la Facultatea Marketing.
Potrivit declaraţiei de avere depuse în iunie 2011, pentru anul fiscal 2010, Vasile Bleotu încasat 14.721 de lei.

William Brînză, 40 de ani, deputat PDL şi preşedintele Comisiei parlamentare pentru românii din străinătate, lucrează, de asemenea, la Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir". Încă din 2010 acesta este lector universitar şi predă Drept Penal Genaral la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative. Potrivit declaraţiei de avere, Brânză a fost remunerat cu 7.107 lei pentru activitatea de profesor.

Constantin Degeratu, a fost numit de către preşedintele Traian Băsescu în funcţia de în funcţia de consilier de stat la Departamentul Securităţii Naţionale în anul 2010 şi se află, de asemenea, pe lista profesorilor de la Cantemir. Acesta este conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul universităţii şi face parte din comitetul redacţional al revistei "Univers Strategic", publicată de instituţia de învăţământ privată. Potrivit unei declaraţii de avere depusă în 2010, Degeratu încasa 38.000 de lei anual pentru activitatea didactică de la Universitatea "Dimitrie Cantemir".

Iulian Fota, 46 de ani, este cel care i-a luat locul lui Constantin Degeratu la Departamentul Securităţii Naţionale în 2010. Şi Fota este lector la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir, unde predă "Globalizare şi globalism", respectiv "Teoria conflictelor politice", la facultatea de Ştiinţe Politice. Potrivit declaraţiei de avere, Fota a încasat, în 2010, 24.800 de lei.

Acestora li se adaugă alte figuri publice: Dumitru Gheorghe Mircea Coşea, fost deputat PNL şi PDL, Ştefan Cristian Ionescu, fost secretar general al Camerei Deputaţilor din România, Dan Drosu Şaguna, fost presedinte al Curţii de Conturi, Petre Lăzăroiu, judecător la Curtea Constituţională, Alina Bică, secretar de stat din Ministerul Justiţiei, Cristian Jura, fost secretar de stat şi fost preşedinte al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Geanina Opre, consiliera lui Mircea Geoană, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative); Minică Boajă, fost parlamentar PSD, Ioan Mircea Zarie, fost procuror şef adjunct, Ispas Gabriel, fost consilier al lui Adrian Năstase, director al Corpului de Control al ministrului Educaţiei (Facultatea de Finanţe, Bănci şi Contabilitate); Conona Petrescu, membru PNL, consilier primăria sectorului 6 (Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei); Cristian Dumitrescu, deputat PSD, soţul Corinei Dumitrescu, care a demisionat din funcţia de preşedinte al Comisiei de învăţământ din Cameră odată cu nominalizarea soţiei sale, Dan Sorin Mihalache, membru PSD, fost deputat, europarlamentar, Victor Negrescu, membru PSD, reprezentant al Partidului Socialiştilor Europeni în România (Facultatea de Ştiinţe Politice), Gabriel Leahu, fost secretar de stat şi fost secretar general adjunct al Ministerului Educaţiei (Facultatea de Istorie).

Ministrul care şi-a dat în judecată ministerul

Asociaţia Universităţilor Particulare din România, al cărei preşedinte este Corina Dumitrescu, a intentat proces ministerului Educaţiei solicitând anularea ordinului de ministru privind clasificarea universităţilor. În noiembrie anul trecut, Curtea de Apel Bucureşti a respins această cerere, care putea fi însă atacată cu recurs.

Potrivit clasificării făcute anul trecut de Ministerul Educaţiei, majoritatea facultăţilor din cadrul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir primiseră calificativul C sau D.

Rector şi membru al CSM

În iunie 2010, Corina Dumitrescu a fost aleasă membru în Consiliul Superior al Magistraturii din partea societăţii civile, în urma votului din plenul Senatului.

Situaţia a fost contestată, existând acuzaţii de incompatibilitate între funcţia de membru CSM - demnitate publică - şi cea de rector. Potrivit noii legi a Educaţiei, o persoană aflată în situaţia soţiei deputatului PSD trebuie să aleagă între locul din CSM şi funcţia de rector al Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir".

Conform Statutului membrilor Consiliului, "membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar", iar noua Lege a Educatiei prevede că "persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului".

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat, în vara anului 2011, că Senatul a acţionat împotriva interesului României când a desemat în CSM, din partea societăţii civile, o persoană incompatibilă conform Legii ANI şi nu a desemnat o a doua persoană, pentru că această Cameră a făcut jocuri politice.

Rezolvarea situaţiei Cornei Dumitrescu a tot fost amânată de la acea dată.

Numele Corinei Dumitrescu a apărut, alături de cel al Manuelei Mitrea, în 2006, într-un lung şir de demnitari, magistraţi şi "acoliţi ai PSD" enumeraţi de ministrul Justiţiei de atunci, Monica Macovei, care ar fi intrat în Notariat fără examen.

Potrivit unei declaraţii de avere din 2009, Corina Dumitrescu deţine două apartamente în Bucureşti, de 81 şi 151 de metri pătraţi, şi un apartament în Timişoara. De asemenea, Corina Dumitrescu deţine o casă de vacanţă şi un teren intravilan în Sinaia. Ea mai are, potrivit declaraţiei din 2009, două terenuri extravilane, în alte localităţi.

Potrivit aceleiaşi declaraţii, ea nu deţinea sume în conturi bancare, bunuri cu valoare deosebită sau active financiare.

Un CV neglijent

În CV-ul prof. univ. dr. Corina Dumitrescu apar câteva greşeli gramaticale şi de redactare, aşa cum am arătat anterior.

Astfel, din CV-ul ministrului desemnat aflăm că a absolvit cu diplomă de bacalaureat "secţia reală", faptul că printre aptitudinile şi competenţele sale se numără şi "înnotul" sau că a făcut cursuri de Drept Internaţional la Universitatea "Standford".

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Cuvinte INCREDIBILE: "N-ar trebui să i se permită să joace tenis! Trişorii ca ea...". Atacul fără perdea a şocat lumea tenisului

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info