no author
Loredana VOICULESCU
5268 vizualizări 28 nov 2010

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, susţine că în următorii trei ani românii ar putea circula pe încă 530 km de autostradă. Aceştia s-ar adăuga astfel la cei 330 km de autostrăzi construite în România până acum.

Anca Boagiu a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că a fost accelerată atragerea fondurilor de coeziune şi a sumelor de la Banca Europeană de Investiţii pentru ca "în trei ani să avem 530 de kilometri de autostradă şi 800 de kilometri de drumuri naţionale modernizate". În prezent sunt în construcţie fix 243,35 km de autostradă, alţi 288,7 km fiind în procedură de licitaţie, potrivit datelor obţinute de gândul de la Ministerul Transporturilor. "În prezent sunt 532 de km de autostrăzi care sunt aflate în stadii de construcţie sau în procedură de licitaţii", ne-au declarat reprezentanţi ai MTI.

Lipsa de finanţare şi constructorii care nu şi-au făcut treaba au întârziat lucrările la autostrăzi

România are în prezent o reţea de autostrăzi, care include şi variante de centuri ocolitoare, care însumează 330 km, iar multe dintre acestea, din cauza lipsei de finanţare sau ca urmare a întârzierilor constructorilor, nu au mari şanse să fie finalizate în trei ani.

CLICK PENTRU A MĂRIUnde se fac lucrări

Cel mai lung tronson de pe lista Ministerului Transporturilor măsoară 64 de km, între Suplacu de Barcău şi Borş, iar un altul, de 62 de km, va lega Bucureştiul de Ploieşti. Un alt tronson pe care în prezent se fac lucrări este Cernavodă-Constanţa, cu o lungime de 50,75 km. Tot pe lista cu "autostrăzi în execuţie" mai figurează şi varianta de ocolire a Aradului (12,3 km) şi a municipiului Constanţa (22,10 km). Şi pe Arad-Timişoara (32,2 km) se va putea circula în regim de autostradă, fără ca datele de la Ministerul Transporturilor să specifice când va fi acesta definitivat. În procedură de licitaţii Ministerul Transporturilor are în prezent alţi 288,7 km. Dintre aceştia, pentru Deva-Orăştie, în lungime de 32,8 km, a fost deja semnat contractul de execuţie.

Urmează să fie semnate contractele de execuţie şi pentru Nădlac-Arad (38,8 km) şi Timişoara-Lugoj (35,6 km), Orăştie-Sibiu (82 km). Tot în fază de licitaţie se găseşte şi tronsonul Lugoj-Deva, de 99,5 km. Recent, surse din Ministerul Transporturilor au declarat pentru gândul că strategia ministerului în această perioadă este de a direcţiona cea mai mare parte a fondurilor disponibile spre proiectele care pot fi finanţate prin fonduri europene. Urmează apoi, ca importanţă, proiectele care sunt finanţate cu credite de la Banca Europeană pentru Investiţii sau de la BERD, pe ultimul loc fiind proiectele cu finanţare de la buget.

Citește și: