Publicat

18

ianuarie

2011

05:21

242

vizualizări

Ialomiţianu pleacă în paradisul fiscal după banii benzinarilor. PETROLIŞTII, CĂTRE ROMÂNI: „DE CE NU BOICOTAŢI ŞI CARTOFII?”

Ialomiţianu pleacă în paradisul fiscal după banii benzinarilor. PETROLIŞTII, CĂTRE ROMÂNI: „DE CE NU BOICOTAŢI ŞI CARTOFII?”

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, susţine că Fiscul trebuie să deruleze acţiunile curente de verificare a companiilor petroliere, pentru a stabili dacă nu cumva acestea îşi "ascund" o parte din profituri în paradisurile fiscale. "ANAF desfăşoară acţiuni de control, să vedem dacă s-a încălcat legislaţia fiscală, dacă se transferă profit în mod ilegal în alte zone", a declarat ministrul la postul public de radio.

Ialomiţianu a precizat că există semnale că unele companii nu respectă legea în ceea ce priveşte transferul de profit.
Prinşi între miile de români care boicotează vânzările de carburanţi alimentând "cu picătura" şi plătind cu monede şi între acţiunile de control anunţate de către stat, prin Fisc şi prin Consiliul Concurenţei, petroliştii recunosc că sunt îngrijoraţi.

În ceea ce priveşte boicotarea, ca mijloc al clienţilor de a-şi arăta nemulţumirea faţă de creşterea preţului carburanţilor, ei susţin că această metodă ar putea fi aplicată la o gamă aproape nesfârşită de produse din România, un exemplu fiind cartofii.
"Pe noi ne îngrijorează aceste lucruri (boicotarea vânzării de carburant de către unii clienţi, n.r.). Pe de altă parte, noi am avut duminica asta vânzări mai bune decât în duminica precedentă. Noi înţelegem consumatorii. Însă ei sunt prada actualului context macro-economic. Dacă este vorba despre boicotarea produselor care s-au scumpit mult în ultimul an, de ce să nu boicoteze cartofii?Mie mi-e ruşine să recunosc, dar ieri (duminică, n.r.) am cumpărat cartofi franţuzeşti, pentru că erau mai ieftini", a declarat pentru gândul Constantin Tampiza, reprezentantul preşedintelui LukOil Moscova în România.

El a precizat că, în ceea ce priveşte controalele anunţate de stat, este evident vorba despre presiune. "Să controleze şi, dacă găsesc ceva, să o dovedească. Noi (LukOil, n.r.) nu avem nicio grijă în acest sens... poate la alţii", a continuat Tampiza.

Carburanţii s-au scumpit cu 15% anul trecut

În 2010 cartofii s-au scumpit cu peste 45%, tutunul cu peste 26% iar legumele şi conservele de legume cu peste 22%, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). Carburanţii s-au scumpit, în medie, cu 15% anul trecut.
Prin majorarea accizelor dar şi a TVA, statul a avut doar de câştigat anul trecut. În 2010 statul a încasat cel puţin 3,5 miliarde de euro din vânzarea de carburanţi conform calculelor gândul.

Calculele s-au bazat pe un preţ mediu anual de 4,4 lei pe litru atât la benzină, cât şi la motorină, ţinând cont că piaţa carburanţilor a fost de circa 5,5 milioane de tone anul trecut (în scădere cu 10% faţă de 2009) şi că o tonă de benzină echivalează cu 1.325 litri, în timp ce una de motorină cu 1.190 de litri.

Practic, anul trecut, aproape 10% din veniturile totale ale statului au provenit din vânzarea de carburanţi, atât prin încasarea accizelor aferente, a TVA, cât şi a taxei de drum.

VEZI AICI CÂT TE COSTĂ SĂ ÎŢI ŢII BANII ÎNTR-UN OFFSHORE

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Reacţia total neaşteptată a Garbinei Muguruza după ce a UMILIT-O pe Simona Halep. Ce a declarat

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info