Publicat

7

noiembrie

2010

17:58

2055

vizualizări

Imagini spectaculoase cu Turnul Taiwan, construcţia SF proiectată de un român. Interviu Gândul cu Dorin Ştefan, arhitectul futurist al „navei spaţiale” de peste 300 de metri

Imagini spectaculoase cu Turnul Taiwan, construcţia SF proiectată de un român. Interviu Gândul cu Dorin Ştefan, arhitectul futurist al „navei spaţiale” de peste 300 de metri

Echipa de arhitecţi români coordonată de experimentatul arhitect futurist Dorin Ştefan a devansat 236 de echipe din 25 de ţări ale lumii, câştigând premiul I la concursul internaţional organizat în Taiwan, pentru construirea unui zgârie-nori de 300-350 de metri.

Proiectul, desprins parcă dintr-un film SF, a fost recompensat cu suma de patru milioane de dolari taiwanezi (circa 125.000 de dolari americani), de un juriu internaţional format din arhitecţi americani, britanici, japonezi şi taiwanezi.

Aceştia au conchis că proiectul românilor "va fi un punct de atracţie, o graţioasă realizare artistică iar structura sa şi materialele din care va fi construit constituie o provocare".

Oferta publică Dorin Ştefan pentru un muzeu Brâncuşi la Bucureşti… via Budapesta

După ce au aflat vestea cea bună, soţii Anda şi Dorin Ştefan au plecat spre Viena, într-o excursie de plăcere. "Facem acest lucru frecvent, pentru că Viena este un excelent mediu cultural, arhitectonic, artistic. Mergem adesea la expoziţii, la muzee…", a povestit Dorin Ştefan, pentru gândul, în timpul unei escale la Budapesta. În capitala Ungariei, soţii Ştefan participă la un concurs de proiecte, prezentând o machetă a unui muzeu Brâncuşi, pe care şi-l doreşte în Bucureşti. "Brâncuşi nu are nicio prezenţă publică în capitala României şi atunci am făcut o ofertă publică pentru construirea unui muzeu. Am folosit ocazia asta, pentru a ne promova proiectul. În cazul în care vom câştiga, premiul va fi mai mult simbolic, dar asta nu contează", mai spune Dorin Ştefan.

"Criza economică va fi benefică pentru arhitectura Bucureştiului"

Arhitectul care, împreună cu echipa sa, a impresionat în Taiwan este singurul profesionist român ale cărui realizări (casa de vacanţă de la munte şi sediul BCR Ghencea) se regăsesc în atlasul arhitecturii mondiale. Doctor în arhitectură, profesor universitar şi vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, comisar pentru România la Bienala de Arhitectură (Veneţia, 2002), Dorin Ştefan este autorul proiectelor a peste 20 de clădiri de referinţă din Bucureşti, între care Euro Tower, sediul BCR Ghencea sau sediul Grivco.

l Într-un interviu acordat ProTV, în urmă cu un an, Ştefan şi-a mărturisit dezamăgirea de a fi defazat faţă de dorinţele potentaţilor bucureşteni. "La trei luni de la Revoluţie, când mi-am deschis primul birou, într-o garsonieră, visam la arhitectura Occidentului. Dar clienţii visau la ranch-ul familiei Ewing, din serialul Dallas. Abia spre anul 2000 am putut trece la un stil mai modern. A fost frustrant, pentru că eu sunt un arhitect de ruptură".

l Dorin Ştefan consideră că "Bucureştiul e un oraş neterminat", care "arată aşa, pentru că nu a avut un proiect, ci doar o mulţime de modele încercate, care au funcţionat pe termen scurt, cum au fost modelul Kiseleff sau modelul Ceauşescu". Ştefan e pieton între casă şi modernul său sediu de firmă aflată la etajul 8 al unui bloc din anii '80, unde propriul birou este fostul banc de lucru al bunicului său tâmplar, lângă care e "înfiptă" o ramură groasă a copacului din curtea casei părinteşti. Plimbându-se des pe străzile Capitalei, Ştefan se abţine cu greu să nu realizeze un "facelifting" mental al clădirilor. Cu toate acestea, susţine că "Bucureştiul nu are nevoie de un model de import, nu trebuie să arate ca New York sau Paris. Trebuie citit felul în care s-a aşezat oraşul şi să încercăm să-l modelăm, în continuare. (…) Criza economică va avea un efect pozitiv, din acest punct de vedere. Ne va ajuta să ne aşezăm din punct de vedere arhitectural, iar turnurile de sticlă vor rămâne simboluri ale unei tranziţii aproape încheiate".

INGENIOS Turnul ca o navă spaţială şi artizanii săi

Turnul Taiwan (aşa a fost botezat turnul al cărui concept a fost realizat de Dorin Ştefan şi echipa sa) va fi mai scund decât turnul din Taipei, care are 508 metri înălţime, dar va fi cel mai înalt din Taichung, al treilea oraş al Taiwanului. Construcţia va demara în 2012, iar finalizarea este programată doi ani mai târziu. Turnul va avea spaţii de birouri, restaurante şi va dispune de mai multe "punţi de observaţie" sub forma unor elice. Privit din exterior, turnul seamănă cu o imensă navă spaţială, gata să decoleze. Echipa care a realizat acest proiect futurist este compusă din arhitecţi ai firmei DSBA (Dorin Ştefan Birou de Arhitectură), respectiv Dorin Ştefan, Anda Ştefan, Adrian Arendt, Bogdan Radu Chipara şi Corina Fodor, cărora li s-au alăturat Mihai Bogdan Crăciun (SUA), Claudiu Bârsan-Pipu şi Oana Maria Niţuică (upgrade.studio).

Citeşte şi Arhitectul român Dorin Ştefan va proiecta Turnul din Taiwan, un zgârie-nori de peste 300 metri. Vezi cu câţi alţi arhitecţi "s-a bătut" pentru câştigarea proiectului

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
BREAKING NEWS! Serena Williams l-a făcut praf pe Ilie Năstase: ”Cam asta e tot!”

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info