1255 vizualizări 17 iul 2017

Bancul de nisip are circa 300 de metri lungime şi 10 metri lăţime şi poate fi observat foarte bine de pe Faleza Superioară, din oraşul Galaţi.

Mulţi gălăţeni se opresc şi fac poze cu insula trecătoare.

”M-am oprit să mă uit la Dunăre şi am văzut insula. Eu fac o poză, ca să am o amintire, când vor creşte apele eu rămân cu fotografia în telefon”, a declarat un trecător.

Când vremea este frumoasă, gălăţenii merg cu bărcile pe insulă. Acolo fac plajă şi pescuiesc.

Navigatorii, însă, nu sunt încântaţi de noua atracţie a oraşului Galaţi, deoarece bacul care asigură legătura între Galaţi şi judeţul Tulcea trebuie să ocolească la fiecare cursă câteva sute de metri.

”Trebuie să ocolim în amonte şi întârziem cursele, îmbarcarea, debarcarea. Ne ducem mai sus vreo 300-400 de metri, ne ducem spre portul mineralier. Întârziem cursele, în loc să le facem în şapte minute, le facem într-un sfert de oră, 12 minute”, a declarat Grigore Crăciun, şef de flotă la Navrom Bac.

În prezent, insula nu pune în pericol traficul pe Dunăre, în dreptul oraşului Galaţi. Totuşi, dacă făşia de pământ se va mări, autorităţile vor fi nevoite să ia măsuri.

”Acum nu reprezintă o problemă deoarece nu este pe şenalul navigabil, deci nu este o problemă pentru navigaţie. S-a mai întâmplat şi în alţi ani, insula apare atunci când Dunărea este scăzută. Sunt mai mulţi factori: din cauza lăţimii Dunării, a vitezei curentului apei mai mică decât viteza curentului la malul drept, acolo se depun aluviuni, se formează un banc”, a explicat directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, Dorian Dumitru.

Luni, cotele Dunării sunt în scădere.

Potrivit AFDJ, la Galaţi cota fluviului avea 120 de centimetri, cu 6 centimetri mai puţin decât în ziua anterioară. Specialiştii spun că Dunărea va continua să scadă şi în următoarea perioadă.

Citește și: