Publicat

28

mai

2014

20:17

560

vizualizări

În ţara lui „mândri că suntem români”, un ONG îi învaţă pe tineri să fie experţi europeni

O organizaţie neguvernamentală din România, Institutul European pentru Democraţie Participativă - Qvorum, are două programe de pregătire în domeniul afacerilor europene a tinerilor şi angajaţilor din administraţia publică. Găsiţi în articolul de mai jos detalii despre aceste programe.

În ţara lui „mândri că suntem români”, un ONG îi învaţă pe tineri să fie experţi europeni

O organizaţie neguvernamentală din România, Institutul European pentru Democraţie Participativă - Qvorum, are două programe de pregătire în domeniul afacerilor europene a tinerilor şi angajaţilor din administraţia publică. Găsiţi în articolul de mai jos detalii despre aceste programe.

Slaba campanie din România pentru alegerile europarlamentare de duminica trecută, alături de interesul scăzut al românilor pentru acest scrutin şi politicile europene ]n general au demonstrat încă o dată nevoia maturizării discursului public despre UE. La fel, absorbţia modestă a fondurilor europene este încă o dovadă a numărului insuficient de experţi români pe subiecte conexe afacerilor europene. Institutul European pentru Democraţie Participativă - Qvorum, cu sediul în Bucureşti, are în curs două programe la care cei interesaţi încă se pot înscrie şi care îşi propun să acopere tocmai asemenea carenţe.

Este vorba, în primul rând, despre un program de „coaching instituţional” - altfel spus, de pregătire a unor viitori lideri în tematicile administraţiei publice şi europene, a explicat pentru gândul Iulia Popescu, director de programe. „Acest program are două componente - una de training, cu seminarii despre sistemul instituţional al administraţiei publice româneşti şi despre procesul decizional românesc şi european; a doua componentă o reprezintă vizite de lucru la Guvern şi în Parlament, în camere de comerţ, la multinaţionale, companii de relaţii publice”, a explicat Popescu.

Cine vine la astfel de programe? Din experienţa ediţiilor anterioare, profilul este al unui tânăr de 21-27 de ani, proaspăt absolvent de facultate sau studii masterale ori intrat recent pe piaţa muncii. „Noi ne propunem să îi oferim acestui tânăr o privire de ansamblu asupra modului în care funcţionează administraţia publică din România şi UE”, ne-a spus Popescu.

Surprinzător, poate, este că, de regulă, participantul vine pentru că e interesat să lucreze în administraţia publică românească, nu neapărat să plece să lucreze la instituţiile europene.

Pentru că unii vin cu mai puţine informaţii, alţii cu mai multe cunoştinţe despre instituţiile româneşti şi europene, programul îi trece pe participanţi prin toată teoria de care au nevoie şi îi pune în contact cu diverşi oameni-cheie pe anumite domenii. „Partea de networking e o valoare adăugată a acestui program”, se laudă directoarea IEDP Qvorum.

Există 20 de locuri disponibile pentru acest program, care durează şase luni, din iunie şi până în decembrie 2014. Taxa de participare este de 200 de RON şi termenul limită pentru depunerea înscrierilor este 1 iunie.

Cel de-al doilea program al Qvorum este o vizită de lucru la Bruxelles, la instituţiile europene, think-tank-uri, companii de public affairs şi PR. Acesta este dedicat mai ales tinerilor interesaţi pe viitor de internshipuri la Bruxelles, care au nevoie de contacte sau care vor să îşi afle şansele de a se stabili acolo, pentru a munci în mediul european. De asemenea, la aceste vizite se mai înscriu şi oameni care lucrează deja cu proiecte finanţate din bani europeni sau în diverse ministere din România şi care au nevoie de o pregătire suplimentară în domeniul afacerilor europene., ne-a mai povestit Iulia Popescu.

Vizita de lucru va avea loc între 22 şi 25 septembrie 2014. Termenul limită pentru înscrieri este 1 august. Taxa de participare, care acoperă toate costurile cu excepţia meselor, este de 500 de euro, însă există şi o reducere de early booking de 20%.

Foto: IEDP Qvorum

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
SUA stau pe un butoi cu pulbere! Donald Trump, făcut PRAF de cine se aştepta mai puţin. Declaraţiile fac înconjurul planetei

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info