710 vizualizări 13 sep 2017

UPDATE 12:36 Incendiul izbucnit marţi la fabrica de prelucrare a vopselelor din Orăştie a fost stins după 18 ore de intervenţie. Pompierii supraveghează în continuare zona pentru înlăturarea efectelor negative, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE 07:45 Purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că aria afectată de incendiu a fost redusă de la 5.000 de metri pătraţi la 100 de metri pătraţi, dar incendiul nu a fost încă stins.

"Nu a fost stins încă, dar a fost mult redus de la 5.000 de mp, cât era ieri, la aproximativ 100 mp. Sunt 13 ore de când se intervine. În cursul zilei de astăzi, comisia de cercetare a cauzei incendiului va merge acolo pentru a aduna probe”, a spus Doda.

Potrivit acesteia, starea tânărului rănit în incendiu, transportat la Timişoara, este critică.

Potrivit IGSU, peste 40 de pompieri din judeţul Hunedoara şi echipajele sosite în sprijin din judeţele Alba, Gorj şi Sibiu au intervenit, pe timpul nopţii, cu spumogen dispersat cu tunurile aflate în dotarea a 11 autospeciale de stingere.

Eforturile susţinute ale pompierilor au dus la oprirea propagării arderii la alte obiective de pe platforma industrială.

Incendiul a izbucnit la o hală cu o suprafaţă de aproximativ 5.000 de metri pătraţi în care se aflau depozitate uleiuri foarte uşor inflamabile.

În urma incendiului un bărbat de 24 de ani a suferit arsuri de gradul 3 şi 4 pe 80% din suprafaţa corpului.

Pe timpul nopţii jandarmii au asigurat măsurile de ordine în zona locuinţelor din care s-a evacuat populaţia precum şi în zona sălii de sport din municipiul Orăştie.

Agenţia pentru Protecţia Mediulu Hunedoara a amplasat un echipament fix pentru monitorizarea calităţii aerului. Operaţiunea se va realiza din oră în oră, monitorizarea urmând să continue timp de o săptămână şi după lichidarea incendiului.

Comitetul local al municipiul Orăştie a decis evacuarea a peste 370 de oameni din cinci blocuri, cu 185 de apartamente, precum şi din 25 de locuinţe situate pe străzile Nicolae Titulescu şi Câmpul Nou situate in apropiere de locul producerii incendiului.

Majoritatea oamenilor a preferat să se autoevacueze la rude, în timp ce alte persoane au fost transportate la sala de sport din municipiul Orăştie.

Numărul forţelor de intervenţie a crescut, astfel că, pe timpul nopţii au acţionat peste 40 pompieri, 26 jandarmi si 12 poliţişti, precum şi poliţişti locali din municipiul Orăştie.

Autorităţile recomandă în continuare populaţiei din Orăştie să evite deplasarea în zona de manifestare a incendiului, să închidă uşile şi ferestrele pentru evitarea pătrunderii fumului, să părăseasă zona de manifestare a incendiului şi să indentifice locuri sigure şi aerisite.

Cinci persoane au fost rănite, marţi după-amiază, în urma unei explozii urmate de incendiu la o firmă de vopsele din municipiul Orăştie, mai multe echipaje de pompieri intervenind pentru a stinge focul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iancu de Hunedoara, una dintre cele cinci victime a suferit arsuri grave, fiind transportată la spital.

„Este în desfăşurare un incendiu soldat cu cinci răniţi, dintre care unul grav, la o fabrică din Orăştie. Restul s-au intoxicat cu fum", a declarat Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara. La faţa locului se află şi poliţiştii, fiind deschisă o anchetă pentru stabilirea circumstanţelor în care clădirea a luat foc⁠.

Totodată, IGSU arată că patru dintre persoanele rănite s-au intoxicat cu fum.

La locul intervenţiei a fost solicitat şi un elicopter SMURD.
 

Citește și: