Versiunea Beta

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a sesizat Parchetul în cazul învăţătoarei care cerea bani pentru cadouri

de Elvira Gheorghita

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a sesizat, luni, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în legătură cu presupusele fapte penale săvârşite de învăţătoarea Dana Blîndu de la Şcoala nr. 10 din Capitală, acuzată că ar fi cerut părinţilor bani de cadouri.

Reprezentanţii ISMB au mai precizat, pentru MEDIAFAX, că aspectele penale în acest caz vor fi analizate de către Parchet, iar cele administrative, de către unitatea de învăţământ.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISMB, Marian Banu, sesizarea a fost făcută după o discuţie cu directoare unităţii de învăţământ care a avut loc astăzi şi după ce un părinte a făcut o sesizare scrisă. Acesta a precizat că astfel au fost întrunite condiţiile pentru sesizarea Parchetului.

Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, consideră că felul în care s-a comportat învăţătoarea nu este compatibil cu calitatea de educator şi că nu ar trebui să lucreze în învăţământ.

Ce riscă învăţătoarea

Şeful ISMB, Constantin Trăistaru, a declarat anterior, tot pentru MEDIAFAX, că dacă se dovedeşte că învăţătoarea este vinovată, ea riscă sancţiunea maximă a excluderii din învăţământ.

Trăistaru a precizat că pentru analizarea acestui caz au fost nominalizaţi doi inspectori din cadrul ISMB şi s-a dispus constituirea unei comisii de cercetare la nivelul şcolii. Inspectorii vor realiza o cercetare independentă faţă de membrii comisiei.

Cercetările în acest caz vor începe efectiv în 6 ianuarie, întrucât personalul din şcoală este până atunci liber, iar angajaţii nu pot fi chemaţi la serviciu din concediu, conform legii. Trăistaru a estimat că cercetările vor dura o săptămână.

Reprezentanţii ISMB au contactat-o şi pe femeia care a făcut denunţul, mama unui elev de la clasa învăţătoarei, aceasta neaflându-se în prezent în Capitală, şi au invitat-o la discuţii tot începând din 6 ianuarie.

Trăistaru a mai precizat pentru MEDIAFAX că, dacă i se dovedeşte vinovăţia, învăţătoarea riscă sancţiuni maxime, până la excluderea din învăţământ.

ISMB va analiza totodată dacă este vorba de un caz izolat sau un fenomen la Şcoala nr. 10.

Părinţii sunt sfătuiţi să sesizeze inspectoratul şcolar în cazul în care li se cer bani pentru orice fel de protocol.

Consiliul Naţional al Elevilor a afirmat, în contextul cazului învăţătoarei care ar fi cerut bani de cadouri, că profesorii şi părinţii care permit astfel de practici încurajează corupţia, organizaţia avertizând că fondurile strânse ilegal în şcoli sunt, conform Codului Penal, foloase necuvenite.

Ancheta în acest caz a început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe Youtube, în care este surprinsă o discuţie între părinţi şi o învăţătoare de la Şcoala nr. 10 din centrul Capitalei, care cere bani pentru cadourile de sărbători.

Părinţii îi reproşează învăţătoarei că le cere prea mulţi bani, aceasta spunând că trebuie să fie oferite cadouri atât secretarei şcolii şi bibliotecarei, cât şi paznicilor şi femeilor de serviciu.

Potrivit discuţiei surprinse în înregistrarea video, învăţătoarea le reproşează părinţilor că nu au strâns suficienţi bani de cadouri: "Astea-s cadourile voastre? Am sunat. Mai vine ceva, nu mai vine. Atât vă reprezintă? Nu sunteţi cartofi, nu sunteţi oi să vă învăţ!".

"Eu v-am întrebat: v-aţi organizat? Este în politica românească, balcanică, de sărbători să se ofere. Mi s-a spus că aveţi un buget de 50 de lei la patru oameni. Şi am întrebat cui daţi aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori şi un director. Şi cealaltă directoare are bube? Şi copiii nu salută doctorul, femeile de serviciu?", le reproşează învăţătoarea părinţilor.

Când un părinte spune că deja au dat 200 de lei în 26 noiembrie şi susţine că nu este normal să dea 1.000 de lei că vine Moşul, învăţătoarea îi răspunde: Bun, foarte bine, asta vă reprezintă!".

Învăţătoarea spune apoi că de 50 de lei pot fi cumpărate sticle cu băutură pentru paznici: "Cincizeci de lei de la Moş duceţi spre cele şapte sticle de băutură pentru bodyguarzi. Şapte ori şapte sunt 49. Ce am cerut, fratele meu, ce am cerut?. Foarte bine, şapte lei pentru bodyguard nu e nicio problemă. Un cadou pentru bodyguard este perfect la 10 lei. Dar ca să îi dai secretarei şcolii, bibliotecarei şi informaticii ...".

Înrebată de un părinte de ce trebuie să dea bani pentru bibliotecară şi pentru informatică, învăţătoarea îi răspunde: "Pentru că este în comunitate, doamnă".

Atunci când părinţii îi spun că nu pot da 500 de lei pentru cadouri, profesoara le răspunde: "Nu este problema mea! Pe mine nu mă încălzeşte, nu primesc onoruri, nu mă mută de la ţară, nu mi se întâmplă nimic. Copiii voştri însă o să fie, în schimb, nişte săraci în suflet! Pentru că i-am văzut cum doreau să se ducă să ofere".

Învăţătoarea le spune apoi că "următoarea mişcare este de Paşte" şi le recomandă să se gândească până atunci dacă doresc să se alinieze "unui sistem românesc, balcanic, de stat".

Aceasta a mai spus că, nici când avea "clasă de ţigani", nu avea aşa cadouri.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, prezentat în 21 mai, suma totală pe care o cheltuie familiile cu şcoala este de 419,37 euro pe an, mai mult decât îşi pot permite familiile cele mai sărace din România. În aceste condiţii, majoritatea lucrurilor necesare elevilor ar fi imposibil de cumpărat dacă nu ar fi gratuite manuale, anumite rechizite şi transportortul.

Acestor costuri li se adaugă aşa-numitele "plăţi ascunse" ale sistemului de învăţământ preuniversitar, printre care banii daţi pe culegeri şi caiete speciale, software educaţional, uniformă şi echipamentul pentru sport, fondul şcolii, fondul clasei, contribuţia la paza unităţii de învăţământ, meditaţii, alimentele consumate pe durata programului de şcoală, diverse evenimente şcolare şi alte categorii, costul total mediu anual pe copil fiind estimat la 1.490 lei, adică în jur de 370 de euro.

În aceste condiţii, multe familii sărace preferă să-şi ţină copiii acasă sau să-i retragă de la cursuri când nu mai pot suporta costurile, relevă aceeaşi cercetare.

 


 

 

60 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Romanu 30.12.2013 17:46

La puscarie cu * nesimtita!!! Sa-i dea cu executare cativa anisori de facultate ca sa se mai cizeleze!!!

 
#2 GICA 30.12.2013 17:51

Trebuie anchetati in speta tot personalul pt care aceasta NESMTITA cerea SPAGA la DRUMUL MARE si Inspectorul general care a incercat initial sa acopere HOTIA.......

 
#3 Invatator 30.12.2013 17:53

Sa vedem si numele parintelui tradator! Cred ca plodul lui nu va fi veci primit in nici o scoala din Romania!

 
#4 MIHAI 30.12.2013 17:59

AM MAI SPUS SI LA ALTE ARTICOLE SIMILARE. AM GASIT UN "ACAR PAUN". DAR ACEST LUCRU SE PRACTICA IN MAJORITATEA GRADINITELOR SI SCOLILOR DIN TARA. VINOVAT: SISTEMUL.

 
#5 claudiuppp 30.12.2013 18:01

sa inceteze si practica dirigintilor cu "fosul clasei", "fondul scolii". nu noi trebuie sa le suportam reparatiile curente si capitale. daca nu-s in stare sa intretina scolile sa diminueze orele de clasa si profesorii.

 
#6 Jos Guvernescu 30.12.2013 18:01

„Copiii voştri însă o să fie, în schimb, nişte săraci în suflet! Pentru că i-am văzut cum doreau să se ducă să ofere”

ASTA ESTE EMBLEMATIC pentru această făţarnică, presupusa dorinţă a copiilor pe care cică i-a văzut cum doreau să meargă să ofere...
Ce doreau să ofere copiii din suflet? ŞPAGĂ ... ?!

Pentru minciuna asta ordinară chiar merită pedepsită femeia asta!

 
#7 invatator 2 30.12.2013 18:08

@Invatator
zau asa?...parinte tradator?!!!! dar tu crezi ca mie imi da cineva spaga si cadouri la munca? ca sa am de unde sa iti dau si eu tie...la intins mana sunteti buni , chemati copii acasa la meditatii ca nu aveti timp sa predati materia dar de fapt nu va dati interesul. nu esti multumit, mai gaseste un serviciu cu jumatate de norma si astfel dai un exemplu pozitiv ...tu, cel care prin natura meseriei trebuie sa faci asta!

 
#8 LA PARNAEEE 30.12.2013 18:11

NU doar excroaca trebuie pedepsita ci si restul de profeori si directori... la control si la abator cu ei, nu avem nevoie de tarfe si *..

 
#9 geza 30.12.2013 18:17

Practici vechi, pretentii noi, din ce in ce mai mari. E vina parintilor ca domnii invatatori si profesori au salarii mici si sigur ca ar trebui compensate in Euro daca au vrut scoli de fite.

 
#10 Jos Guvernescu 30.12.2013 18:21

Încă un lucru esenţial: medicii ginecologi, neonatologi, asistentele din maternitate, îngrijitoarele, educatoarele, toate aceste persoane primesc bani nu neapărat pentru competenţe profesionale deosebite, ci pentru ca să fie mai atenţi cu copilul, deoarece copilul este mic şi nu se poate apăra.

Din acest motiv mi se pare cu atât mai pervers ce aspus această învăţătoare, că cei mici ardeau de dorinţa să facă daruri personalului, şi din acest motiv vor fi nişte pigmei din punct de vedere sufleteşte...
Crăciunul este în primul rând pentru copii, nu pentru ca cei mici să înveţe să facă cadouri adulţilor din sistemul de învăţământ!

De ce la şcoala generală şi la liceu sumele cheltuite cu profesorii se micşorează ca prin farmec?

Scuze în avans medicilor, asistentelor, educatoarelor şi învăţătoarelor care îşi fac bine meseria şi sunt buni profesionişti şi oameni (până acum am avut norocul să întâlnesc majoritar doar astfel de oameni).

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O păţeşte şi cel mai puternic om de pe pământ! Când şi-au dat seama era deja prea târziu! FOTO Imagine TRUCATĂ cu Obama dată publicităţii. TOP GAFE