127 vizualizări 24 nov 2008

Filosofii Gabriel Liiceanu şi Horia Roman Patapievici, precum şi politologul Vladimir Tismăneanu, cei trei intelectuali cunoscuţi ca făcând parte din cercul ideologic apropiat preşedintelui Traian Băsescu, şi-au vărsat ieri oful, într-o dezbatere la Centrul pentru Analiză şi Dezvoltare Instituţională. Cei trei s-au plâns că, începând din 2006, sunt continuu denigraţi de presă şi de adversarii politici ai preşedintelui, căruia ei îi iau apărarea, chiar dacă, săptămâna trecută, acesta i-a lăsat cu ochii în soare, nevenind la întâlnirea stabilită la Institutul de Studii Populare.

Nu vor să fie condamnaţi la muţenie

Gabriel Liiceanu a început prin a mărturisi că, de doi ani încoace, viaţa sa a fost terfelită de jurnalişti: „Are voie, în România, un intelectual să se poarte ca un cetăţean vocal sau este condamnat la muţenie? Are voie un intelectual să pună piciorul pe tărâmul politicii sau este penalizat în cele mai incalificabile forme de denigrare, demonizare şi demolare?”. El a susţinut că, în acest moment, oamenii politici, dar mai cu seamă cei aflaţi la putere, au confiscat spaţiul public: „Dacă nu taci, eşti distrus”.

Vladimir Tismăneanu a continuat, luându-i apărarea lui Traian Băsescu, care nu ar deţine, potrivit spuselor sale, adevărata putere în România: „Puterea nu este în mâna acelui preşedinte care a fost suspendat, care doreşte să schimbe România într-o direcţie pe care noi o considerăm bună". Acesta s-a mai arătat profund nemulţumit că susţinătorii cărturari ai preşedintelui au fost catalogaţi în presă ca fiind „intelectualii lui Băsescu”. Referitor la acest apelativ, Horia Roman Patapievici a fost şi mai categoric: „Simplul fapt că am semnat scrisoarea de susţinere a lui Traian Bãsescu a pus brandul „intelectualii lui Băsescu” şi suntem ca vitele însemnate”, a comentat el, acuzându-i pe ziarişti că nu menţionează niciodată nimic despre modul cum au fost batjocoriţi în Parlament de PRM când Băsescu a condamnat comunismul.

Preşedintele se gândeşte şi la o intelectualitate de stânga

Contrar aşteptărilor, preşedintele nu este întotdeauna de acord cu intelectualii „de dreapta” care l-au susţinut necondiţionat, în ultima vreme, astfel că, într-un mesaj adresat acestora săptămâna trecută, le-a vorbit despre necesitatea creării unei societăţi civile de stânga şi a unei opţiuni politice în favoarea unei stângi moderate. „Privatizarea, libertatea vieţii, existenţa justiţiei, valorile statului de drept au devenit valorile unei majorităţi a societăţii româneşti. Mai greu a fost cu aceia care erau stalinişti convinşi, care alcătuiau, în bună tradiţie bolşevică, o minoritate. Aceştia, situaţi la extrema stângă, nu s-au putut transforma, deocamdată, în oamenii moderaţi de stânga”, le-a transmis Băsescu „intelectualilor” săi devotaţi.

Citește și: