Versiunea Beta

„Intelectualii lui Băsescu” nu mai suportă să fie „vite însemnate”

„Intelectualii lui Băsescu” nu mai suportă să fie „vite însemnate”

Filosofii Gabriel Liiceanu şi Horia Roman Patapievici, precum şi politologul Vladimir Tismăneanu, cei trei intelectuali cunoscuţi ca făcând parte din cercul ideologic apropiat preşedintelui Traian Băsescu, şi-au vărsat ieri oful, într-o dezbatere la Centrul pentru Analiză şi Dezvoltare Instituţională. Cei trei s-au plâns că, începând din 2006, sunt continuu denigraţi de presă şi de adversarii politici ai preşedintelui, căruia ei îi iau apărarea, chiar dacă, săptămâna trecută, acesta i-a lăsat cu ochii în soare, nevenind la întâlnirea stabilită la Institutul de Studii Populare.

Nu vor să fie condamnaţi la muţenie

Gabriel Liiceanu a început prin a mărturisi că, de doi ani încoace, viaţa sa a fost terfelită de jurnalişti: „Are voie, în România, un intelectual să se poarte ca un cetăţean vocal sau este condamnat la muţenie? Are voie un intelectual să pună piciorul pe tărâmul politicii sau este penalizat în cele mai incalificabile forme de denigrare, demonizare şi demolare?”. El a susţinut că, în acest moment, oamenii politici, dar mai cu seamă cei aflaţi la putere, au confiscat spaţiul public: „Dacă nu taci, eşti distrus”.

Vladimir Tismăneanu a continuat, luându-i apărarea lui Traian Băsescu, care nu ar deţine, potrivit spuselor sale, adevărata putere în România: „Puterea nu este în mâna acelui preşedinte care a fost suspendat, care doreşte să schimbe România într-o direcţie pe care noi o considerăm bună". Acesta s-a mai arătat profund nemulţumit că susţinătorii cărturari ai preşedintelui au fost catalogaţi în presă ca fiind „intelectualii lui Băsescu”. Referitor la acest apelativ, Horia Roman Patapievici a fost şi mai categoric: „Simplul fapt că am semnat scrisoarea de susţinere a lui Traian Bãsescu a pus brandul „intelectualii lui Băsescu” şi suntem ca vitele însemnate”, a comentat el, acuzându-i pe ziarişti că nu menţionează niciodată nimic despre modul cum au fost batjocoriţi în Parlament de PRM când Băsescu a condamnat comunismul.

Preşedintele se gândeşte şi la o intelectualitate de stânga

Contrar aşteptărilor, preşedintele nu este întotdeauna de acord cu intelectualii „de dreapta” care l-au susţinut necondiţionat, în ultima vreme, astfel că, într-un mesaj adresat acestora săptămâna trecută, le-a vorbit despre necesitatea creării unei societăţi civile de stânga şi a unei opţiuni politice în favoarea unei stângi moderate. „Privatizarea, libertatea vieţii, existenţa justiţiei, valorile statului de drept au devenit valorile unei majorităţi a societăţii româneşti. Mai greu a fost cu aceia care erau stalinişti convinşi, care alcătuiau, în bună tradiţie bolşevică, o minoritate. Aceştia, situaţi la extrema stângă, nu s-au putut transforma, deocamdată, în oamenii moderaţi de stânga”, le-a transmis Băsescu „intelectualilor” săi devotaţi.


 

 

123 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 gandul.info 24.11.2008 19:30

Filosofii Gabriel Liiceanu şi Horia Roman Patapievici, precum şi politologul Vladimir Tismăneanu, cei trei intelectuali cunoscuţi ca făcând parte din cercul ideologic apropiat preşedintelui Traian Băsescu, şi-au vărsat ieri oful, într-o dezbatere la Centrul pentru Analiză şi Dezvoltare Instituţională.

 
#2 LOL 24.11.2008 19:30

pai sa ne uitam cine-i critica (ca sa folosesc un eufemism) pe tismaneanu, patapievici, plesu, liiceanu: un criminal (iliescu), un prostanac (geoana), un analfabet (vanghelie), un cercetat penal pentru furt (patriciu), un securist hotoman dovedit (voiculescu), un nebun (stan), un pigmeu (cristoiu), un isteric fara coloana vertebrala (wctudor)... si lista de nevertebrate ar putea continua din pacate! adica tot ce are romania mai odios la ora actuala!

 
#3 triumvirul 24.11.2008 19:31

de cind cele trei lepre ce sug banii dde la buget cu ajtorul lui basescu sint intelectuali ? nu sunt cu nimic mai presus decit lingaii lui ceausescu, ba se mai dau si oropsiti saracii ! sa se duca sa-si promoveze ideilor, dar pe banii lor, nu ai nostrii ! j.a.v.r.e.

 
#4 DaiPeSpate.ro 24.11.2008 19:38

daipespate.ro - cele mai tari poze si videoclipuri !!! intra sa vezi pe daipespate.ro
@@@@@@@@@@@@@ @@@@@@@@@@@@@@@@@

 
#5 base 24.11.2008 19:39

bine zis triumvirule

 
#6 uite cine vorbeste 24.11.2008 19:40

trei doamne si toti trei, unfiu de criminal , tucalau de profesie tismaneanu daca va spune ceva acest nume, cat tupeu la acest om fara caracter, patapievici, alt tucalau cu masina la scara din partea guvernului si salariu de 90 de milioane lei lunar din bani nostri pus in functie de basescu pentru lingerea pe care a facut la adresa sa, si acest pseudo-filosof liceanu ros de invidie si rautate nul in plan profesional dataorita caracterului sau si a tuturo celor trei caracter de lepre, pai ce doreati flacai credeti ca baieti din presa nu vau citit caracterele ba da din aceasta cauaza ati ajuns un fel de paria printre romani in concluzie trei lichele ale vieti noastre de toate zilele.

 
#7 eri 24.11.2008 19:43

rominii nu va suporta pentru fanatismul si extremismele voastre. si nu sunt de acord cu voi. filozofati in turnul de fildes si lasati-ne in pace.

 
#8 zoologia de azi 24.11.2008 19:45

de cind astia trei si altii de teapa lor sunt "vite insemnate"? sunt doar niste hiene infometate,niste sacali pe linga care a.paunescu,vadim si altii erau mici copii

 
#9 pensionarul 24.11.2008 19:50

desigur,azi multi "filozofi" si asa zisi comentatori avem si datari cu parerea si mai multi.ar vrea multi semidocti si lingai ai vechii nomenclaturi sa fie de talia celor trei pe cqre-i critica,dqr nu se poate.lasati-i in pace,ia voi "filozofilor",daca nu aveti ceva mai bun de facut scriti-va memoriile!

 
#10 doru 24.11.2008 19:53

vai de capul vosru

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
BREAKING NEWS | DNA a intervenit în forţă. 13 persoane importante sunt audiate