Raluca ION
Raluca ION
438 vizualizări 8 apr 2011

Un crâmpei de emisiune la radio a fost cel care a întors manuscrisele lui Cioran din drumul lor spre un colecţionar sau un muzeu din străinătate şi a făcut ca ele să ia calea României, spune George Brăiloiu, omul de afaceri care le-a cumpărat şi a anunţat că le donează statului român.

George Brăiloiu, avocatul care a vândut în ultimii doi ani certificate de emisii de dioxid de carbon în valoarea de 150 de milioane de euro, povesteşte că a auzit, miercuri, la radio, că manuscrisele şi documentele personale ale filozofului Emil Cioran urmau să fie scoase a doua zi la licitaţie.

Licitaţia a durat aproape cinci ore

"Ascultam RFI şi am prins un fragment din emisiune. Am înţeles că statul român nu participă la licitaţie şi mi s-a părut revoltător, mai ales că preţul era estimat de casa de licitaţii la 100.000 de euro, extrem de puţin. Eram în România şi am început să dau telefoane, nu ştiam unde are loc licitaţia, cine o organizează, care este regulamentul. Am găsit un broker în Franţa care ne-a înscris în ultima secundă", a declarat pentru gândul Brăiloiu care a cumpărat colecţia prin compania sa, KDF Energy. A vorbit cu brokerul la telefon timp de patru-cinci ore, cât a durat licitaţia, timp în care suma maximă pe care era dispus să o aloce pentru colecţie a crescut de la 200.000 de euro la 405.000 de euro. "După plătirea taxelor, suma va depăşi 500.000 de euro. Nu ştiu cu cine am concurat şi identitatea mea a fost secretă până când au aflat-o jurnaliştii francezi. Am înţeles că au fost 30 de participanţi, colecţionari, universităţi şi institute din Europa. Am văzut ulterior că au participat la licitaţie şi BCU şi TVR, care şi-au dorit câte o parte din fondul Cioran. Eu am vrut să îl cumpăr pe tot şi să îl aduc în ţară întreg", spune Brăiloiu. Potrivit acestuia, manuscrisele vor ajunge la o instituţie culturală din România, precum Biblioteca Centrală Universitară, iar el îşi va păstra doar copii. "Sunt multe detalii tehnice pe care trebuie să le stabilească oamenii care se pricep la asta", a precizat el. "Acum o să îl citesc pe Cioran în original", a mai spus omul de afaceri.

De ce nu a cumpărat Ministerul Culturii manuscrisele

Ministerul Culturii nu a avut bani să cumpere manuscrisele şi documentele lui Emil Cioran, explică Hajnal Debreczeni, consilierul ministrului Culturii, Kelemen Hunor. "Ministerul nu a putut participa la această licitaţie din lipsă de fonduri. Dacă am fi ştiut de ea acum un an, am fi putut include suma în buget, dar nu avem bani pentru achiziţii de urgenţă. Domnul ministru a fost de părere că e mare păcat că nu am putut face asta, mai ales că este un mare admirator al lui Cioran", a spus Hajnal Debreczeni. George Brăiloiu a cumpărat întregul lot de manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran, oferind la finalul evenimentului întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte şi adjudecându-şi-l astfel, conform unei clauze speciale. Potrivit Mediafax, la licitaţie au luat partea Biblioteca Centrală Universitară şi TVR, care reuşiseră, în timpul ei, să câştige mai multe dintre obiecte. "Nu ne-am mai închipuit că cineva poate să facă totalul. Reuşisem să luăm din fiecare, şi din manuscrise, şi din documente", a declarat Mireille Rădoi pentru Mediafax. Ea a precizat că s-a ajuns la sume foarte mari la licitarea fiecărui document în parte, dând ca exemplu diploma de licenţă - 17.000 de euro, teza de licenţă - 8.500 de euro, diploma de bacalaureat - 8.000 de euro - şi manuscrisele "Schimbarea la faţă a României" - 20.000 de euro, "Cartea amăgirilor" - 13.000 de euro şi "Lacrimi şi sfinţi" - 8.000 de euro. Pe de altă parte, şi reprezentanţii TVR au declarat pentru Mediafax că TVR reuşise să cumpere câteva documente ale lui Cioran, însă au pierdut totul din cauză că o persoană a achiziţionat tot lotul, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte.

Compania lui Brăiloiu - cifră de afaceri de 100 de milioane în 2009

George Brăiloiu este avocat de meserie şi deţine compania KDF Energy, care se ocupă cu vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Firma lui a fost marele câştigător al anului de criză 2009, când şi-a sporit de 100 de ori cifra de afaceri faţă de 2008, ajungând la un rulaj de 100 de milioane de euro. 2010, însă, nu a mai fost unul atât de bun pentru firma care scoate bani din aer: cifra de afaceri a scăzut "destul de mult, dar nu chiar la jumătate fată de 2009", potrivit Business Magazin. Compania, care mai are filiale în Bulgaria, Grecia şi Lituania, are doar 12 angajaţi. "Sunt puţini şi buni, aleşi pe sprânceană", spune omul de afaceri.

Vrea să devină campionul Europei la iahting

Brăiloiu nu conduce doar o firmă din domeniul energiei, ci şi-a descoperit acum patru ani pasiunea pentru iahting, iar acum conduce o echipă care participă la toate competiţiile din Marea Mediterană. "Este un echipaj profesionist format din portughezi, argentinieni, spanioli, italieni, care concurează sub steagul României", spune Brăiloiu a cărui ambiţie e acum să câştige Cupa Europei la iahting". Anul trecut, el s-a clasat pe locul al treilea la Cupa Rolex, pe locul întâi clasându-se Enrico Scerni, iar pe al doilea, echipajul condus de Leonardo, fiul lui Salvatore Ferragamo.

Citește și: