Mădălina CHIŢU
Mihai SCHIAU
Mădălina CHIŢU
Mihai SCHIAU
20900 vizualizări 9 nov 2012

IURIE DARIE A MURIT în noaptea de vineri spre sâmbătă, după mai multe luni de luptă cu problemele respiratorii şi cardiace. IURIE DARIE avea 83 de ani.

Vestea morţii actorului a fost confirmată pentru gândul de soţia sa, Anca Pandrea.

În ultimul an şi jumătate, IURIE DARIE a trecut prin numeroase probleme de sănătate: în aprilie 2011 a leşinat pe stradă şi a fost internat la spitalul Floreasca, în mai 2011 s-a descoperit că actorul ar avea lichid în zona creierului, iar în iunie 2012 a fost din nou internat, în stare foarte gravă, după ce a suferit un accident vascular cerebral.

IURIE DARIE A MURIT. 83 de ani de roluri remarcabile şi suferinţe cumplite

IURIE DARIE a stat mai multe zile în comă, dar a fost detubat şi externat. În seara zilei de 9 noiembrie, IURIE DARIE a încetat din viaţă.

IURIE DARIE A MURIT. Cele mai importante ROLURI din cariera lui IURIE DARIE. VIDEO

IURIE DARIE s-a născut pe 14 martie 1929, în Vadul Raşcov (judeţul Suceava). IURIE DARIE are o carieră remarcabilă, ce cuprinde roluri în peste 40 de producţii cinematografice. După ce a debutat în cinematografie, în 1953, în "Nepoţii gornistului" - în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe Marga Barbu şi pe Liviu Ciulei -, Iurie Darie a jucat în filme precum "S-a furat o bombă" (1961), "Dragoste la zero grade" (1964), "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), "Fraţii Jderi" (1974), "Ringul" (1983), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1987), "Zâmbet de soare" (1987), "Oglinda" (1993), "Punctul zero" (1996), "Triunghiul morţii" (1999).

A MURIT IURIE DARIE. Editorial Marian Sultănoiu: Desene pe asfalt de "Iurie D."

De-a lungul carierei, IURIE DARIE a colaborat cu unii dintre cei mai importanţi regizori români ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis. De asemenea, în teatru, actorul a cucerit audienţa prin roluri memorabile în piese precum "Troilus şi Cressida", "Umbra" şi "Pălăria".

A murit Iurie Darie. Rodica Popescu Bitănescu: Mi-l voi aminti mereu ca de un actor foarte bun şi un bărbat foarte frumos

IURIE DARIE s-a remarcat şi în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul îşi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini.

În 2009, IURIE DARIE a primit premiul de excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Româneşti - festCO. Totodată, în martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră, iar în 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame din Capitală.

Citește și: