Biro ATTILA
1423 vizualizări 26 nov 2014

Centrul Român pentru Politici Europene a prezentat Indexului Sustenabilităţii DNA, o evaluare a activităţii DNA din perspectiva sistemului judiciar, dar şi a societăţii civile. Unul dintre parametrii evaluaţi de raportul CRPE vobeşte despre interacţiunea DNA cu serviciile de inforrmaţii din România.

Din analiza CRPE a reieşit că SRI susţine DNA în activitatea de acticorupţie prin sesizări şi suportul tehnic. Aceste două aspecte primind în evaluare nota 7,5, respectiv 7,2. Una din îngrijorările societăţii civile este însă aceea că SRI este mult prea implicat în activitatea DNA, ceea ce ar putea afecta activitatea instituţiei.

În schimb, raportul a constatat că percepţia în privinţa Departamentul de Informații și Protecție Internă (al MAI), Direcția generală de informații a Apărării (MAN), Serviciul de Informaţii Externe (SIE) este aceea că nu susţin activ lupta anticorupţie a DNA.

Referitor la îngrijorările exprimate în legătură cu implicarea prea consistentă a SRI în activitatea DNA, Laura Codruţa Kovesi a explicat că statistica nu susţine o astfel de teză. Procurorul şef al DNA a arătat că cele mai multe dosare de corupţie nu pornesc de la SRI.

Spre deosebire de anii anteriori, acum ne bazăm mai mult pe denunţuri si sesizări de la cetăţeni pentru a porni investigaţii, şi mai puţin pe sesizările de la alte instituţii sau pe sesizările din oficiu.  Mai jos, explicaţia Codruţei Kovesi:

“Deşi există o percepţie referitoare la creşterea implicării SRI în activitatea DNA am constatat că în acest an, doar 17% din dosarele înregistrate au avut la bază o sesizare din oficiu pe baza informaţiilor din mass media, a anchetelor jurnalistice ori  sau primite de la serviciile de informaţii, spre deosebire de anul 2010, când 19% din dosare au avut la bază această modalitate de sesizare.

Referitor la colaborarea interinstituţională pot să vă spun că DNA este deschisă la cooperarea şi colaborarea cu orice instituţie a statului care are atribuţii de identificare, investigare sau judecare a faptelor de corupţie.

Limitele colaborării sunt stabilite strict de lege şi cel care ia toate deciziile şi are responsabilitatea dosarului este procurorul – nu funcţionarul public care face o sesizare, nu ofiţerul de informaţii care trimite o informare şi nici ofiţerul de poliţie sau alte persoane cu care procurorul poate colabora în activitate”, a declarat Kovesi.

Citește și: