84 vizualizări 1 dec 2010

Parada de anul acesta de Ziua Naţională - un prilej unic într-un mandat, căci în centrul atenţiei nu mai era, ca în alţi ani, preşedintele Traian Băsescu - i-a lăsat însă un gust amar şefului Executivului. Ironia face că lipsa şefului statului s-a întors împotriva premierului, acuzat că a primit pe nedrept onorurile şi nu a respectat ordinea în stat lăsându-l ca actor principal în cadrul ceremoniilor pe şeful Senatului.

Prezenţa sa de circa o oră s-a dovedit până la capăt un real fiasco, fiind asezonată cu nişte huiduieli de plecare. Hotărât, premierul, aproape congelat, s-a îndreptat spre maşina SPP, lăsându-l în urma sa pe liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care s-a distrat comentând şi râzând către SPP-işti: "Ce i-au făcut, mă, lui Boc!".

Un Boc, o baliză, 20 km, câţiva ţurţuri

Prim-ministrul avea însă planuri mari pentru a se remarca măcar prin inaugurări de Ziua Naţională. A venit mai grăbit la Podul de la Chitila să taie panglica la 20 de kilometri din Centura de Nord a Bucureştiului, încă nefinalizată. "Aşa e firesc: ce promit, şi fac. Să vedem cum arată", i-a spus Boc lui Gheorghe Dobre de la Transporturi. "Staţi să stăm la o scurtă declaraţie, după care mergem mai departe", a organizat premierul ceremonia de inaugurare care, între timp, rămăsese fără panglică din cauza vântului năprasnic. Aşa că organizatorii s-au gândit ca, în loc de panglică, să-l lase pe şeful Executivului să mute nişte balize de plastic pentru a da, în mod simbolic, drumul la trafic.

Premierul s-a lansat spre grupul bicolor de balize ce tronau de-a lungul podului. Abia mai ţinându-se din cauza vântului puternic, premierul s-a luptat, mai întâi, cu încăpăţânata baliză roşie. I-a alunecat mâna pe stratul de gheaţă ce îmbrăca plasticul, dar Boc nu s-a lăsat uşor. A apucat-o cu ambele mâini şi a târât-o hotărât spre parapeţii podului. Câteva mâini ale şefilor de la drumuri i-au sărit în ajutor, dar Emil Boc nu s-a lăsat ajutat. "Uşor, uşor...", l-au sfătuit aceştia, uitându-se la şeful Executivului cum cară baliza. Odată dovedită sarcina, Boc a luat întrebări de la ziarişti despre noua realizare, grăbit să plece apoi la Sibiu din cauza frigului de afară. "Bun. E 1 Decembrie şi, aşa cum am promis, centura Chitila-Voluntari, practic, astăzi este dată în folosinţă. Cei 20 km din Centura Bucureştiului astăzi vor sta la dispoziţia bucureştenilor şi nu numai: vor uşura traficul pe această porţiune".

Arta de a îngheţa sub ochii camerelor

Premierul n-a uitat să-şi enumere lanţul de kilometri de drumuri făcuţi de Cabinetele sale succesive în ultimii doi ani: 116 km de autostradă sau de drumuri în regim de autostradă. "Cei care ne întreabă ce măsuri an-ticriză a luat Guvernul le dau un răspuns direct şi tranşant: investiţia publică în infrastructură reprezintă cea mai puternică măsură anticriză (...) Dacă vom da mai mulţi bani pentru dezvoltare, o vom duce mai bine în viitor. Dacă vom face cu banii ţării doar pomeni electorale, aşa cum am făcut în 2008, ţara nu se va dezvolta. De altfel, tot în acest an, pe lângă aceste lucrări de infrastructură sunt 620 km de drumuri naţionale reabilitaţi", a spus Boc, în timp ce lacrimile i s-au înnodat sub bărbie. Pentru că, din cauza frigului puternic, premierul lăcrima.

"Centura Capitalei astăzi porneşte cu acest tronson. Repet, nu sunt mul-ţumit că ea nu este finalizată. Ea putea fi finalizată poate şi mai repede cu 10 ani, dar noi am dat astăzi 20 km în folosinţă şi sunt direct interesat ca în 2011 şi în 2012 să finalizăm capetele de centură care leagă cu A1 şi cu A2. Adică, când vii de la Piteşti să ai legătură, să intri pe Centura Bucureştiului pentru a merge pe A2 spre Constanţa, fără să mai fii nevoit să mai treci prin aglomerările care astăzi sunt, din nefericire, în vigoare", a răspuns Boc deja vânăt de frig.

Răspunzând deja pe butonul "au-tomat", Boc le-a urat românilor "la mulţi ani şi multă sănătate, în primul rând". "Iar, în al doilea rând, să nu uităm că suntem români pentru că acest popor a reuşit, în decursul veacurilor, să facă faţă tuturor imperiilor - fie că a fost vorba de cel Otoman, Habsburgic, Austro-Ungar, Ţarist - am rezistat în decursul vremurilor. Şi aşa cum un cântec istoric ne aduce aminte: românii, în veci vor fi fraţi". După care, premierul s-a urcat crispat în maşină.

Inaugurări

Sibiu: o nouă panglică tăiată

Premierul a fugit apoi la Sibiu, unde a inaugurat centura ocolitoare a municipiului de 20,8 kilometri. Aici a tăiat panglica împreună cu ministrul Economiei, Ion Ariton, testând apoi drumul la volanul unui autoturism Dacia Duster. La final, Boc a arătat mândru paharul plin cu apă pe care l-a pus pe bordul maşinii, afirmând că nicio picătură de apă nu s-a vărsat, ceea ce demonstrează că drumul este realizat foarte bine.

Citește și: