Publicat

16

iulie

2011

17:26

568

vizualizări

MAE: În urma intervenţiei Consulatului, 130 de români au ajuns la Camîşovca

MAE: În urma intervenţiei Consulatului, 130 de români au ajuns la Camîşovca

MAE precizează că reprezentantul Consulatului de la Odessa s-a deplasat sămbătă dimineaţă la punctul de trecere a frontierei Reni, acordând asistenţă cetăţenilor români în efectuarea formalităţilor, după ora 10.00 trecând în Ucraina circa 130 de persoane, pentru a merge în localitatea Camîşovca.

Consulatului General al României de e okla Odessa i s-a solicitat sprijinul pentru facilitarea intrării în Ucraina a unor cetăţeni români care doreau să participe la sfinţirea bisericii ortodoxe din localitatea ucraineană Camîşovca, în urma demersurilor trecând frontiera 130 de cetăţeni români.

Potrivit unor precizări MAE remise MEDIAFAX, reprezentantul Consulatului s-a deplasat de la primele ore ale dimineţii la punctul de trecere a frontierei Reni, acordând asistenţă consulară de specialitate cetăţenilor români în efectuarea formalităţilor.

"Potrivit datelor transmise de Consulatul General al României la Odessa, începând cu ora 10.00, în urma demersurilor efectuate, au trecut frontiera circa 130 de cetăţeni români, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-media", precizează MAE.

Ministerul mai arată că, în cazul a doi jurnalişti români, autorităţile ucrainene nu au permis accesul pe teritoriul ucrainean invocând interdicţia de acces în Ucraina, emisă anterior. MAE face demersuri pentru clarificarea situaţiei create.

Slujba de sfinţire a lăcaşului religios din Camîşovca s-a finalizat, evenimentul decurgând fără incidente la faţa locului, precizează MAE.

Cei doi jurnalişti români în cazul cărora autorităţile ucrainene nu au permis accesul pe teritoriul ucrainean sunt Valentin Ţigău, de la Radio România Internaţional şi Simona Lazăr, de la Jurnalul Naţional, care sunt soţ şi soţie.

Simona Lazăr a declarat, pentru MEDIAFAX, că la intrarea în Ucraina au fost informaţi că au interdicţie de a intra în această ţară pe o perioadă de cinci ani, începând cu 2009.

"Ni s-a comunicat la intrarea în Ucraina că suntem indezirabili şi că avem, începând din februarie 2009, o interdiţie pe cinci ani pentru intrarea în Ucraina", a declarat pentru MEDIAFAX Simona Lazăr.

Ea a spus că în acea perioadă din 2009 împreună cu soţul ei s-a aflat în Ucraina timp de patru zile, ei realizând mai multe materiale despre comunitatea românească din zonă, despre limba română, predarea în limba română şi astfel de teme.

Potrivit Simonei Lazăr, la acel moment nu au avut nicio problemă cu autorităţile ucrainene şi nu le-a fost comunicat că ar avea interdicţie.

"Pentru noi a fost o surpriză să ni se comunice că avem interdicţie de intrare potrivit articolului 8 din Regulamentul de trecere a frontierei, care spune că nu pot intra pe teritoriul Ucrainei persoanele în cazul cărora organele de forţă au emis o interdicţie de intrare pe teritoriu", a declarat Simona Lazăr.

La ora transmiterii acestei ştiri, Simona Lazăr şi soţul său trecuseră graniţa în România, pe la Galaţi.

Două autocare şi un microbuz în care se aflau peste 100 de cetăţeni români şi moldoveni - jurnalişti, studenţi, autorităţi şi reprezentanţi ai unor ONG-uri - care mergeau în Ucraina, la Camîşovca, unde a fost sfinţită prima biserică ortodoxă română din Ucraina, au fost ţinute timp de câteva ore în vama moldo-ucraineană Reni.

După sosirea în punctul de trecere a frontierei moldo-ucrainean Reni, în jurul orei 6.00, autocarele au fost ţinute la graniţă timp de aproximativ două ore, pe motiv că nu este curent pe partea ucraineană, deşi pe partea moldovenească energia electrică funcţiona. După aproximativ două ore, pana de curent a fost remediată, iar între timp au fost verificate paşapoartele persoanelor aflate într-unul dintre autocare, acestea primind viză de intrare în Ucraina.

De asemenea, persoanele aflate într-un microbuz şi care mergeau la acelaşi eveniment de la Camîşovca au fost verificate atât corporal, cât şi în bagaje, ulterior acestea fiind lăsate să plece, cu excepţia a doi jurnalişti români care au fost consideraţi indezirabili, fiind predaţi părţii moldoveneşti.

După ce a staţionat timp de peste patru ore în vamă, primul dintre autocare, în care se aflau aproximativ 45 de persoane, a fost lăsat să treacă, în jurul orei 11.00.

Senatorul PDL Viorel Badea, preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senat, care a organizat acest eveniment, declara pentru MEDIAFAX că pentru rezolvarea problemelor a intervenit consulul general al României în Ucraina.

"Trebuia să fie mai mulţi (participanţi la evenimentul de sfinţire a bisericii -n.r.), dar au fost autocare cu studenţi oprite . Au fost şi colegi ziarişti printre ei. Consulul nostru general este şi în acest moment la frontieră. Doamna consul general de la Odessa a fost permanent alături aici, a ţinut permanent legătura cu MAE pentru ca situaţia să se deblocheze. Evenimentul la care asistăm astăzi la Hagi-Curda sau Camîşovca, cum se numeşte în ucraineană, în sudul Basarabiei, este unul de importanţă covârşitoare pentru comunitatea românească din Ucraina, pentru că aici se rectitoreşte o biserică pe locul unde în anii '70 a fost culcată la pământ fosta biserică de către buldozerele sovietice", a declarat Badea.

Construcţia bisericii de la Camîşovca, prima care aparţine Patriarhiei Ortodoxe Române din Ucraina, a fost făcută cu sprijinul financiar al Departamentului Românilor de Pretutindeni din cadrul Guvernului României şi al Consiliului Mondial Român.

Demersurile pentru construcţia bisericii au început încă din anul 2000, dar au existat multe probleme legate de obţinerea avizelor de funcţionare şi a finanţării. Biserica are hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
El are 30, ea 42, dar nu le pasă! FOTO | Cel mai neaşteptat cuplu din showbiz loveşte din nou

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info