no author
Maria TOADER
Robert Veress
Maria TOADER
175 vizualizări 22 nov 2010

Aşadar, în cazul în care Parlamentul va adopta propunerea legislativă a ministrului Muncii, Ioan Botiş, de reducere a perioadei în care se acordă indemnizaţia, de la 2 ani la o perioadă cuprinsă între 12 şi 18 luni, economia bugetară va putea depăşi un miliard de lei (250 de milioane de euro).

Evident, economia maximă, reprezentând jumătate din cheltuiala curentă, se va consemna în cazul în care reducerea perioadei de plată a indemnizaţiei va fi maximă - 12 luni. Dacă reducerea va fi de 4 luni, se vor economisi ceva mai mult de o treime dintr-un miliard (circa 360 de milioane de lei), dacă reducerea va fi de 6 luni, economia va fi de circa 540 de milioane, iar dacă reducerea va fi de 8 luni, se vor economisi aproximativ 720 de milioane de lei.

Posibila compensaţie - facilităţi pentru constructorii de creşe

Economiile precizate mai sus ar putea creşte în urma scăderii natalităţii, fenomen iminent în cazul în care măsura de reducere a perioadei de acordare a indemnizaţiei nu va fi completată de facilităţi pentru creşterea copiilor în condiţii apropiate celor ce se găsesc în mediul familial.

Scăderea natalităţii ar avea, însă, un impact major negativ, pe termen mediu şi lung, asupra economiei naţionale. Aşadar, rămâne de văzut ce s-ar face, finalmente, cu economii obţinute prin "planul Botiş". Întrebat, vineri, dacă a ţinut cont, la elaborarea proiectului, de impactul unei asemenea măsuri asupra natalităţii, dacă s-a consultat cu alte autorităţi în domeniu şi dacă s-a gândit şi la o strategie de combatere a scăderii natalităţii, ministrul a ridicat din umeri: "Nu cred că va fi un impact semnificativ".

Botiş a adăugat că plănuieşte să majoreze de la 100 la 400 de lei stimulentul acordat părinţilor care renunţă la concediul de îngrijire şi se întorc la muncă după ce copilul a împlinit vârsta de 6 luni. Ministrul a fost însă contrazis, foarte ferm, de colega sa de partid, deputatul Sulfina Barbu, preşedinta organizaţiei de femei a PDL. Într-o declaraţie acordată ziarului gândul, d-na Barbu a susţinut că stimulentul financiar nu este suficient şi că nu va vota proiectul Botiş în lipsa unor măsuri foarte clare de stimulare a natalităţii. Deputatul democrat-liberal a precizat şi care ar fi, în viziunea sa, o asemenea măsură - construirea unui sistem de creşe în parteneriat public-privat, după model occidental.

Răspunzându-i, ieri, unei mămici îngrijorate de perspectiva reducerii duratei concediului de îngrijire a copilului şi care a invocat discrepanţele dintre sistemul public românesc de creşe şi cel occidental, Botiş a precizat că are în vedere "crearea de facilităţi pentru firmele care investesc în construirea creşelor şi a grădiniţelor". Se poate spune că ministrul a prins din zbor ideea colegei deputat.

Proiect de eliminare a unora dintre cele 202 prestaţii sociale

Economia realizată prin "tăierile de la mămici" nu va fi singulară. Ministrul Muncii a anunţat că se pregăteşte eliminarea unora dintre cele 202 prestaţii sociale existente şi comasarea celor rămase (dintre care, o parte vor fi la rândul lor "subţiate") în patru grupe.

"Într-un fel, se schimbă radical filosofia în această zonă. O să venim cu 2-3 variante pe care o să le propunem spre dezbatere şi, în funcţie de finalizarea acestor dezbateri, vom avea în această reformă incluse legile privind serviciile sociale, prestaţiile sociale, statutul asistentului social, statutul inspectorului social, legea privind acreditarea serviciilor sociale şi legea privind calitatea serviciilor sociale. Sunt nişte documente care schimbă în mod radical zona socială din România (…). În cadrul legislaţiei, noi propunem o abordare ştiinţifică, legată de indicatorul social de inserţie şi de indicatorul social de referinţă, astfel încât, în fiecare an, prin aprobarea Parlamentului să avem cifrele corecte şi exacte pentru tot ceea ce înseamnă asistenţă socială în România", a declarat, ieri, ministrul Ioan Botiş.

Citește și: