655 vizualizări 26 mar 2009

Peste două milioane de metri pătraţi de terenuri. Atât deţine noul secretar de stat la Ministerul Transporturilor Anton Marin (PD-L), potrivit propriei sale declaraţii de avere, unde mai figurează patru apartamente în Bucureşti, două case în judeţul Buzău, una în Giurgiu şi alta în Ilfov. Nu lipsesc nici colecţiile de tablouri, ceasurile şi bijuteriile.

A lucrat pentru Gelu Tofan şi, acolo, l-a cunoscut pe Theodor Stolojan. A fost apoi administrator la RAFO Oneşti şi sponsor al PLD, înainte ca acesta să fie înghiţit de PD-L, dar acum a optat pentru un salariu de secretar de stat, de numai 4.800 de lei pe lună.

"Nu pentru bani am venit secretar de stat. Eram prim-vicepreşedinte al PD-L Ilfov şi, deci, sunt trimisul judeţului într-un post înalt", a declarat el pentru Gândul. La minister, Anton Marin se ocupă "de transporturi navale şi ceva din transportul aerian", după cum spune chiar el. În planul afacerilor, actualul secretar de stat spune că a început să cumpere terenuri din 2000 şi s-a oprit din achiziţii prin 2007. Recunoaşte că unele terenuri le-a achiziţionat în scopuri pur speculative, dar îi pare rău că a ratat momentul vânzării unora dintre ele. Este vorba de patru loturi din comuna Afumaţi, judeţul Ilfov, cu o suprafaţă totală de 212.100 mp. "În 2007 am avut cumpărători, dar nu am vrut să vând. Ce să-i faci, am pierdut trenul", spune demnitarul. Cu totul altfel se pune problema atunci când vine vorba de terenurile pe care le deţine în judeţul Buzău: "O parte din aceste terenuri sunt livezi şi păduri. Livada este frumoasă, am întinerit-o. Aici nu se pune vorba de speculaţie, vreau să păstrez livada. România importă prea multe fructe".

Mândria după RAFO

Nu ezită să vorbească despre episodul RAFO, despre care-şi aduce aminte cu plăcere, spunând chiar că este foarte mândru de ce a realizat acolo. „Marian Iancu m-a angajat să administrez RAFO şi am semnat un contract de management cu el, în numele firmei mele, V&V Trading. În octombrie 2003, societatea avea datorii la stat de 8.600 miliarde de lei, iar când am plecat, în 2007, totul era plătit la zi, inclusiv restanţele. A fost un target pentru mine, ca profesionist“, spune Anton Marin. Potrivit datelor Agenţiei de Monitorizare a Presei, mai mulţi angajaţi ai lui Anton Marin, la acea vreme înregimentat în PNL, au ocupat funcţii de conducere în cadrul RAFO şi apoi au fost arestaţi preventiv, fiind cercetaţi pentru diverse infracţiuni. Demnitarul neagă însă cu vehemenţă: „Nici un om de-al meu nu a fost nici măcar reţinut, nici vorbă să fie arestat. Cât am stat eu la RAFO, statul român a încasat de la rafinărie peste un miliard de euro“. Chiar dacă, în 2004, Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut să-şi dea demisia din Parlament şi din partid, din cauza scandalului RAFO, afacerile lui Anton Marin au mers mai departe ca unse. Numai împrumuturile acordate diverselor societăţi şi plasamentele totalizează peste cinci milioane de lei. A lucrat şi pe brânci.

De la una din firme a luat salariu de director general, iar de la alte două, de director financiar, cu normă întreagă sau numai patru ore pe zi. Alţi bani au provenit din închirierea a două apartamente – 10.784 de lei pe an, iar dividendele de la firmă au totalizat 417.000 lei în 2008. Acum are salariu fix, de slujbaş la stat: 4.800 de lei pe lună.

„Nu pentru bani am venit secretar de stat. Eram prim-vicepreşedinte al PD-L Ilfov şi, deci, sunt trimisul judeţului într-un post înalt”  -  Anton Marin, secretar de stat în Ministerul Transporturilor

Citește și: