Versiunea Beta

MATERNITATEA-FANTOMĂ de 15 milioane de euro de la Buzău. Cum a cheltuit un fost lider PSD sute de mii de euro pe o masă ginecologică sau un reflector care STAU DEGEABA

de Andrei Luca POPESCU

Foto: Ciprian Sterian // Mediafax

În plină campanie electorală pentru alegerile locale, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, a tăiat cu mare fast panglica unei maternităţi nou-nouţe în Buzău, pe 1 iunie. Ea nu funcţionează nici în ziua de azi. Chiar şi aşa, Mocanu a plătit de la buget sute de mii de euro pentru a achiziţiona şi a închiria aparatură medicală, la preţuri mult umflate, de la o singură firmă din Bucureşti.

Aparatura, care a costat în jur de 130.000 de euro, stă degeaba, pentru că maternitatea nu are nici măcar aviz sanitar, iar actuala conducere a CJ Buzău spune că nu are bani să o doteze cu echipamente. Mai grav, Mocanu lăsase moştenire un contract de leasing pe aparatură medicală, prin care se plăteau lunar 50.000 de euro, pentru aparate care stăteau degeaba.

Victor Mocanu a condus CJ Buzău din partea PSD, însă cu câteva luni înainte de alegerile locale de pe 10 iunie a demisionat din partid şi a candidat ca independent. USL decisese să nu îl mai susţină şi să meargă pe mâna liberalului Cristinel Bîgiu, care de altfel a şi câştigat alegerile şi este actualul preşedinte al CJ Buzău.

În lunile aprilie şi mai 2012, Consiliul Judeţean Buzău condus de Victor Mocanu a achiziţionat şapte echipamente medicale, în valoare de aproximativ 130.000 de euro (565.000 de lei) de la firma bucureşteană Medical Finance Projects. Nu a existat nicio licitaţie, folosindu-se procedura achiziţiilor directe.

Ceea ce sare însă în ochi la achiziţiile semnate de Victor Mocanu este că toate cele şapte echipamente costă aproximativ la fel: 80.000 de lei, adică 15.000 de euro plus TVA. Acesta este plafonul maxim permis de lege, până la care o autoritate publică poate să facă o achiziţie directă, fără licitaţie.

Astfel, un reflector cu picior costă la fel ca o masă ginecologică, un defibrilator costă totuna cu un lavoar chirurgical cu două posturi, iar un aspirator chirurgical are acelaşi preţ cu o unitate de înfăşat cu cântărire electronică: între 80.000 şi 81.000 de lei.

Preţurile acestor echipamente la diverse firme care îşi prezintă oferta pe internet ajung cel mult la jumătate din ce a plătit CJ Buzău, în cazul celor mai scumpe dintre ele.

Mocanu: „În România nu ştiu dacă sunt trei-patru mese din astea de operaţie de ginecologie”

Contactat de gândul, fostul preşedinte al CJ Buzău susţine că nu i se pare nimic în neregulă, însă recunoaşte fără să vrea că s-a grăbit cu inaugurarea maternităţii, pentru că la momentul tăierii panglicii, aceasta nici măcar nu avea toată aparatura necesară pentru funcţionare.

„Eu ştiu că sunt cele mai moderne şi performante utilaje, cele care s-au achiziţionat. Aveam o înţelegere cu firma respectivă să continue dotarea şi pe parcurs să se înceapă procedura pentru achiziţii. Acum conducerea are o altă orientare”, a declarat pentru gândul Victor Mocanu.

Foto: Ciprian Sterian - Mediafax

Întrebat dacă totuşi preţul de 800 de milioane de lei vechi nu este prea mare pentru o masă de ginecologie şi de ce costă tot atât un reflector, Mocanu a invocat din nou calitatea superioară a echipamentelor respective:

„Sunt mese care se desfac în trei părţi. În România nu ştiu dacă sunt trei-patru mese din astea de operaţie de ginecologie. Preţul este justificat, s-a făcut şi un studiu”.

Cât a costat „maternitatea lui Mocanu”

„Mi se pare nedrept ca peste ani să nu rămână în folclorul nostru ideea că această maternitate este este maternitatea lui Mocanu”, declara managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, Dorel Niculescu, la inaugurarea maternităţii.

Maternitatea din Buzău are 114 paturi, o secţie de urgenţă, una de radiologie, trei săli de operaţii, o secţie de naşteri cu 6 camere, o secţie de neonatologie cu 4 saloane, trei etaje cu două camere de tratament şi 17 saloane fiecare, conform firmei care a întocmit proiectul, ISPE.

Maternitatea a costat aproximativ 15,5 milioane de euro (peste 62 de milioane de lei), fără TVA, conform datelor obţinute din sistemul electronic de licitaţii publice. Ea este închisă şi nefuncţională în prezent.

Cristinel Bîgiu: Se plăteau 50.000 de euro pe lună chirie. „Mi se pare lipsă de logică, să nu o numim altfel”

Liberalul Cristinel Bîgiu, actualul preşedinte al CJ Buzău, a explicat pentru gândul că nu ştie detalii despre aparatura achiziţionată direct pentru maternitate sub semnătura lui Victor Mocanu, pentru că în prezent există o comisie de recepţie a CJ, care va întocmi un inventar detaliat.

Cu toate acestea, Bîgiu a descoperit ceva şi mai grav la maternitatea Buzău, lăsat moştenire de Victor Mocanu.

Victor Mocanu a încheiat, în numele CJ Buzău, un contract cu firma Medical Finance Projects, prin care era de acord să închirieze echipamente medicale cu aproximativ 50.000 de euro pe lună. Desigur, aparatura respectivă stătea degeaba, pentru că maternitatea nu funcţiona, susţine Bîgiu. Contractul a fost reziliat.

Exista un contract de chirie pe aparatură medicală de aproximativ 700.000 de euro, de aproape 50.000 de euro lunar. Fără ca măcar să o foloseşti. Acea maternitate nu este funcţională nici acum şi vă spun sincer că nici nu am posibilitatea să fac credit să o dotez. Dacă ar mai fi lipsit câteva aparate, mi s-ar fi părut normal să facă un contract de închiriere până o dotează complet. Dar să facă un contract de chirie fără ca maternitatea să fie funcţională este un lucru fără legătură cu logica. Maternitatea aceasta nu oferă niciun serviciu medical la această oră. Mi se pare lipsă de logică, să nu o numim altfel”, a declarat pentru gândul Cristinel Bîgiu.

Firma furnizoare susţine că s-a retras singură din contractul de închiriere

Reprezentanţii firmei Medical Finance Projects au explicat pentru gândul că preţurile la echipamente medicale pot varia foarte mult, în funcţie de configuraţia aparatelor. Firma recunoaşte cele 7 achiziţii directe făcute de CJ Buzău, însă susţine că s-a retras singură din contractul de închiriere a aparaturii medicale, pentru că nu i se părea fezabil şi pentru că între timp s-a decis să vândă aparatura respectivă. Firma recunoaşte de asemenea că era nevoie de o licitaţie, care nu s-a mai întâmplat.

Medical Finance Projects a fost înfiinţată în 2008 şi este deţinută de Dan Ion (45%) şi Daniel Bădic (55%). Firma acordă consultanţă pentru deschiderea de unităţi spitaliceşti, atât de stat cât şi private şi a avut contracte pe bani publice cu mai multe spitale din ţară, majoritatea prin procedura achiziţiei directe. Firma este specializată în operaţiuni de leasing de echipamente medicale.

„Contractul este întrerupt demult, este reziliat încă de la înfiinţare. Iniţial noi am fost de acord cu propunerea lor de închiriere, pentru că aveam un stoc de echipamente pe care îl puteam disloca şi am vrut să-l valorificăm în modul acesta. Ulterior, nu s-a mai dorit asta, pentru că echipamentele puteau fi vândute în alte părţi. Eu le-am explicat dumnealor că procedural nu se poate întâmpla o astfel de chestie, pentru că autorizarea unei astfel de instituţii implică mulţi paşi, până să se deschidă maternitatea. Nu doar echipamente”, a explicat pentru gândul Daniel Bădic, directorul şi acţionarul majoritar al Medical Finance Projects.

Daniel Bădic susţine că leasingul de echipamente medicale contractat de CJ Buzău nu se putea încheia decât printr-o licitaţie, care nu a mai avut loc, şi de aceea s-a decis retragerea firmei din Maternitatea Buzău.

„Era un leasing operaţional. Dar nu se putea, cu tot efortul şi stocul nostru, nu se putea încheia procedural o astfel de chestie decât printr-o licitaţie, ceea ce nu se face. De aceea am retras totul de acolo”, a declarat Daniel Bădic, pentru gândul.

Firma bucureşteană a lucrat şi cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, la proiectul Clinicii de Cardiologie, care a costat 700.000 de euro.

Victor Mocanu, cercetat pentru conflict de interese la „Drumul Vinului”

Fostul preşedinte CJ Buzău, Victor Mocanu, este cercetat de procurori pentru conflict de interese, la cererea Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF), care a constatat că acesta a schimbat furnizorul iniţial al anumitor materiale de construcţii pentru "Drumul Vinului" cu o firmă a ginerelui său, SC Baum Construct, conform Mediafax.

Controlul DLAF a fost cerut de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus la vremea respectivă de Elena Udrea, după ce s-a descoperit un posibil conflict de interese între preşedintele Consiliului Judeţean şi o firmă locală, Nikost, aparţinând lui Neculai Cojocaru, un om de afaceri descris de presa locală din Buzău drept "un om de casă" al preşedintelui CJ, Victor Mocanu.

Firma Nikost se afla printre furnizorii de materiale de construcţie pentru "Drumul Vinului", proiect finanţat din fonduri europene al cărui beneficiar era Consiliul Judeţean condus de Victor Mocanu.

Legătura bănuită de inspectorii Direcţiei de Control şi Verificare a Utilizării Fondurilor Comunitare din MDRT consta în aceea că o cumnată a lui Neculai Cojocaru, Cristina Dragomir, este asociată cu ginerele lui Victor Mocanu, Daniel Drăgan, într-o altă firmă numită Baum Construct SRL, tot din Buzău.

Sesizaţi de Ministerul Dezvoltării, inspectorii DLAF au descoperit că nu doar Nikost SRL figurează printre furnizorii de materiale, ci şi că SC Baum Construct, firma soţului fiicei lui Victor Mocanu, a intrat în proiect, obţinând peste 1,6 milioane de lei. Mai mult, pentru ca Baum Construct SRL să poată furniza materiale de construcţii pentru "Drumul Vinului" a fost necesară modificarea proiectului tehnic, adică înlocuirea pietrei de carieră, prevăzută iniţial a se folosi, cu piatra de balastieră produsă de firma ginerelui.

 

Andrei Luca Popescu este reporter special al ziarului Gândul

 


 

 

12 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 sgvsdgf 19.10.2012 10:50

nici acum nu il aresteaza? mocanu a furat din 2004 incoace, cit timp a fost presedintele cj. el a fost initial membru pdl si a ramas celebru pentru faptul ca si a cumparat un audi a 8 pe care a vrut sa il achite din bugetul cj in 2005. chiar basescu a reactionat atunci in presa ca nu i se pare normala o asemenea achizitie. ulterior a trecut la psd, si a furat cit a putut la asfaltarile din judet si la toate licitatiile din bani publici. fi-su e acum deputat - cel mai tem bel dintre toti - si a ramas si el in memoria colectiva prin nunta de neam prost facuta la patinoarul din buzau.

 
#2 Phantom Lord 19.10.2012 10:52

Lasati, ba, vrajeala cu maternitatea fantoma. Importanta e poza de final. Si "comisioanele", bineinteles!

 
#3 dna 19.10.2012 10:53

cum sa il aresteze? dimpotriva, Mocanu candideaza pentru Senat. Imunitatea ii prinde bine... Un porc ..

 
#4 Bula securistu' 19.10.2012 11:27

Un amanunt: Mocanu era, in 1989, Directorul Directiei de Finante Buzau. O fi avand vreo relevanta chestia asta?

 
#5 Romanul 19.10.2012 12:39

Partidul PSD nu este partidul ala de oameni cinstiti condusi de un plagiator , adica hot intelectual ???????

 
#6 tun tun tun 19.10.2012 12:59

Macaroana Ponta ,
mikimauzul USL, are imensa calitate de a amuza pe toata lumea, fara a face absolut nimic pentru Romania.
El isi pune ochelarii de cal si merge in directzia indicata de presedintele ALUNGAT de la Cotroceni adica de Antonescu si de Senilul ILICI Iliescu.
Erorile mikimauzului si plagiatul sau, nu le ia in consideratzie USL, noi tavarici din USL mergem inainte pentru fericirea prostilor care ne voteaza.

Noi trebue sa intzelegem ca Andronescu adica gaina plouata dela EDUCATzie nu-l poate demite pe seful ei Ponta Plagiatorul. In acest caz, pentru a iesi din impas, Gaina Plouata trebue sa ceara Domnului Presedinte Basescu sa ia o decizie in acest sens tzinand seama de avizul Universitatzii, Comitetului de Etica si de opiniile specialistilor internatzionali.

Capetele luminate din USL, sperand ca mai exista, trebue sa intzeleaga ca povestea plagiatului lui Ponta va invenina atmosfera ani de zile daca Ponta mikimauzul nu are curajul si demnitatea de a demisiona.

Atunci cum Tavarici Ponta, mikimauzul cu cravata bolsevica, mai are curajul sa mearga la Bruxel si sa dea ochi cu jurnalistii care asteapta demisia lui Ponta ca ceva natural ?????

 
#7 RADU 19.10.2012 13:24

ANTENA 3 ,aveti un subiect bun . Dar nu e cu Basescu si PDL . Va da voie Voiculescu sa-l discutati?

 
#8 Familia 19.10.2012 13:47

Acum el candidat la senat fisu la deputat
http://www.adevarul.ro/actualitate/Realizarile_celui_mai_tanar_parlamentar-_-Pai_sa_va_iau_cu_cate_biserici_am_ajutat_0_776322703.html#
Offffffffffffffffffffffffff, ce alegatori

 
#9 alvarados sentimento 19.10.2012 14:15

Tseppe 'a la neanellovskaya :-):-):-).
Cel mai bine ar fi sā se împartā în micromicromicro...regiuni, si lozul sā se adune la fiecare de la ai lui.
Sā le essplice la locai' de ce le cheltuie lozul, cam cât si pe câtzi ani. L-ar alerga āia...nici Ben Johnson nu l-ar mai prinde...:-).
Asa poa' sā vinā pe stadion, nemernicul, sā strige BĀSESCU!! POPORUL NU TE VREA, BĀSESCU!! AI ADUS POPORUL LA SAPĀ DE LEMN CU HOTZIILE ASTEA......ALE MELE :-):-):-).
A început adecco serialul. Astea-s primele victorpoante.
Javre bāi....

 
#10 Mihai Mosteanu 19.10.2012 15:25

Mda... sper ca poporul sa isi dea seama cine sunt acesti nemernici de la USL si PDL care vor doar sa manance din ciolan, nimic altceva.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Reacţie fermă a lui Ion Ţirac: "Trebuie interzise!" Afaceristul român cere intervenţia autorităţilor pentru a stopa un flagel