Publicat

26

martie

2012

17:10

8252

vizualizări

Mihail Boldea s-a predat. "Nu sunt masochist, nu vreau să văd cum sunt închisorile din Kenya"

Mihail Boldea s-a predat. "Nu sunt masochist, nu vreau să văd cum sunt închisorile din Kenya"

UPDATE Deputatul Mihail Boldea a confirmat că se află în custodia consulatului român de la Nairobi, de duminică seara. El a fost preluat de consul şi cazat într-o locaţie din capitala Kenyei, care aparţine ambasadei României.

El a infirmat cele spuse mai devreme de avocatul său, George Moloman, cum că nu ar fi avut bilet de avion dus-întors.

"Aveam bilet dus-întors, trebuia să revin mâine în ţară, însă cursa are escală la Istanbul. Acum se ocupă cine trebuie să se ocupe, pentru că nu prea mai sunt locuri (la alte curse)", a explicat Mihail Boldea, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, de ce nu mai doreşte să folosească biletul de avion pe care l-ar avea. Dacă ar ateriza în Turcia, Boldea ar fi arestat, pentru că este urmărit internaţional.

Întrebat dacă poate circula liber în Kenya, Boldea a declarat că nu: "Nu vreau să-mi încerc norocul, să văd cum sunt închisorile din Kenya (ţara africană este membră Interpol). Nu sunt masochist. Am destule probleme în România ca să-mi mai fac şi în Kenya".

"Sunt un cetăţean liber. Mi-am făcut un duş", a mai spus Mihail Boldea.

Practic, Boldea s-a plasat de bună voie în custodia autorităţilor române din Kenya, pentru a evita astfel arestarea de către poliţia kenyană, în baza mandatului internaţional de arestare. El se află astfel pe teritoriu românesc în Kenya.


Deputatul fugar Mihail Boldea s-a predat astăzi în Kenya, susţin surse judiciare citate de TVR Info.

Valentin Boldea a declarat, la TVR Info, că fratele său, Mihail Boldea, s-a prezentat la Consulatul României din Nairobi, pe numele deputatului fiind emis un mandat de arestare internaţională.

Potrivit sursei citate, deputatul Mihail Boldea s-a predat duminică seara autorităţilor române din Kenya.

Nicio autoritate judiciară din Bucureşti nu confirmă, potrivit Mediafax, informaţia potrivit căreia deputatul Boldea s-ar fi predat.

Avocatul lui Mihail Boldea a declarat, luni, că a discutat cu clientul său şi că acesta i-a spus că vine în România "mâine sau poimâine", imediat ce rezolvă problemele cu biletele de avion şi cu actele.

Avocatul George Moloman a spus că a discutat şi luni dimineaţă cu clientul lui, care i-a precizat că a început procedurile pentru a se întoarce în România.

"Boldea chiar îşi doreşte să vină în ţară, dar momentan este blocat cu biletele de avion", a declarat pentru MEDIAFAX avocatul Moloman.

El a precizat că "nu este aşa uşor să ajungi în România din Kenya", fiind nevoie de o serie întreagă de escale.

Avocatul a mai spus că a discutat cu deputatul Boldea despre strategia de apărare, dar că nu poate da detalii pentru că nu are acordul acestuia.

El a adăugat că Mihail Boldea nu a avut în vedere să discute direct cu presa, dar în urma acuzaţiilor care i-au fost aduse a fost nevoit să ia atitudine.

Moloman a mai spus că încă de la prima discuţie cu Boldea l-a sfătuit să vină cât mai repede în ţară, deoarece prezenţa lui este necesară pentru desfăşurarea cât mai rapidă a procesului, dar şi pentru a-şi construi o strategie de apărare cât mai pertinentă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că deputatul Mihail Boldea este "perfect localizat" şi că "în orice moment" se poate declanşa operaţiunea de reţinere a sa.

Preşedintele a spus despre cazul Boldea că "este o problemă extrem de importantă" pentru că este vorba despre un cetăţean român. "Este perfect localizat, în orice moment se poate declanşa operaţiunea de reţinere", a precizat preşedintele.

"Obiectivul" este, a remarcat preşedintele Băsescu, ca deputatul să fie adus în ţară prin intermediul autorităţilor române, pentru a preveni "detenţia în străinătate".

"Vă pot spune că este perfect localizat, că în orice moment se poate declanşa operaţiunea de reţinere a lui. Vă pot spune că nu avem niciun interes să se producă o reţinere a domnului Boldea, pentru că este în interesul nostru ca un cetăţean român, care a plecat legal, să fie protejat de riscurile arestării de către alte state, pus în detenţie şi să înceapă lungul proces de trimitere de acte pentru ca un judecător, mai devreme sau mai târziu, funcţie de cum funcţionează justiţia, să-l extrădeze.Obiectivul nostru este ca Boldea să vină prin intermediul autorităţilor române, pentru a preveni o detenţie pe teritoriul unui stat străin. Şi sper să reuşim să-l atingem", a declarat preşedintele Băsescu.

Procurorii DIICOT au cerut miercuri seară arestarea preventivă în lipsă a lui Boldea, pe care îl acuză de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Cererea a fost judecată şi admisă joi de instanţa supremă.

Mihail Boldea a fost dat în urmărire internaţională, după ce instanţa supremă a emis pe numele lui, în cursul zilei de joi, un mandat de arestare preventivă în lipsă, deputatul urmând să fie căutat prin Interpol întrucât a ieşit din ţară sâmbătă, iar apoi a plecat cu un avion din Turcia.

Preşedintele Traian Băsescu spunea, vineri, că Mihail Boldea se afla, în urmă cu câteva ore, în Kenya, şi că el se va implica "categoric" în readucerea acestuia în ţară.

Ulterior, deputatul Mihail Boldea a declarat, pentru gandul.info, că se află în Congo, că avea deja programată plecarea, că a comunicat în 16 martie procurorului de caz acest lucru şi a transmis autorităţilor să nu îl caute, pentru că săptămâna viitoare va veni el în ţară.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus instituirea sehestrului asigurator asupra unui număr de şase imobile, respectiv două apartamente şi patru terenuri, din judeţul Galaţi ale lui Mihail Boldea.

Totodată, au fost indisponibilizate trei apartamente din municipiul Galaţi ale lui George Ştefan Boldea, fratele deputatului, alte două imobile, apartament şi teren cu construcţie, ale tatălui acestuia, Gheorghe Boldea şi un apartament proprietatea învinuitei Mihaela Barabanciuc.

Procurorii au mai dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumelor de 130.000 de euro şi 240.000 de lei, virate de Mihail Boldea în conturile bancare deschise pe numele a doi învinuiţi, precum şi asupra sumelor de bani apartinând deputatului, deschise la patru unităţi bancare.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Reacţie FĂRĂ PRECEDENT a premierului Slovaciei. Scandalul capătă proporţii neaşteptate iniţial: acuzaţii incredibile la adresa Germaniei şi a Italiei

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info