236 vizualizări 3 sep 2010

Apariţia pe lista remaniaţilor a lui Mihail Dumitru, ex-ministrul Agriculturii a fost, pentru mulţi, o surpriză. Cu toate acestea, Mihail Dumitru spune că era convins că urmează să fie înlăturat: "Au fost numeroase presiuni cărora nu le-am cedat. S-a recurs la multe mijloace - de la telefoane în miezul nopţii, la bătut la uşa mamei, în creierii munţilor (Mihail Dumitru este originar din comuna dâmboviţeană Râul Alb, aflată la 43 de kilometri de Sinaia, iar mama sa locuieşte, în prezent, tot acolo - n.r.)", a declarat, pentru Gândul, ministrul demisionar. "Aceste presiuni s-au făcut în contextul restructurărilor din minister şi vizau numirea unor persoane sau destituirea altora, bineînţeles, pe criterii politice", precizează Dumitru.

Acesta mai susţine că presiuni au fost şi în legătură cu gestionarea fondurilor europene. "Cei care le solicitau pe criterii politice nu înţelegeau că există nişte proceduri, regulamente. Eu le spuneam că trebuie să dau socoteală în faţa oficialilor europeni, iar ei replicau: «Lasă, că te descurci tu, ştii să-i abureşti! »".

"Am venit doar cu un vraf de documente şi cu ele plec"

În ziua predării ştafetei, pe holurile Ministerului Agriculturii era un du-te - vino continuu. Femei îmbrăcate ca de sărbătoare intrau în clădire cu buchete de flori. Funcţionari ieşeau din birouri şi alergau pe coridor, când treceau pe lângă fostul ministru, cu care discutam în prezenţa consilierilor săi. Unii salutau, alţii treceau cu capetele plecate.

"Nu a fost niciodată, în anul ăsta de când suntem aici, aşa o vânzoleală pe coridorul ăsta!", remarcă, amuzat, unul dintre consilieri. Mihail Dumitru ne vorbeşte de resursa umană cu care s-a ajutat de-a lungul mandatului: "Am venit cu o echipă de consilieri. Sunt foarte buni specialişti. Noul ministru poate să le propună să rămână, dacă doreşte, iar ei sunt liberi să accepte sau nu. Mai sunt şeful Corpului de Control şi directorul de la Direcţia de politici agricole, pe care i-am numit eu, dar aceştia sunt funcţionari publici şi legea spune că nu pot fi destituiţi doar fiindcă a fost schimbat ministrul".

Îl întreb pe fostul şi noul demnitar cum şi-a decorat biroul de-a lungul mandatului şi dacă, acum, se pregăteşte să-l golească. "Biroul este exact aşa cum l-am găsit, cu excepţia faptului că anumite piese de mobilier au fost recondiţionate, în loc să fie aruncate şi înlocuite cu mobilier modern. Nu am schimbat nimic, aşa cum e obiceiul. Am venit doar cu un vraf de documente şi cu ele plec".

Ultima oră: "Am fost sunat de preşedinte, care mi-a propus Comisia prezidenţială pentru agricultură. Am acceptat"

Deşi la ora 12, susţinea că, pe termen mediu, intenţionează să se angajeze la Comisia Europeană, la 13.30 Mihail Dumitru era şeful Comisiei prezidenţiale pentru Agricultură. "M-a sunat domnul preşedinte Băsescu să îmi facă această propunere şi am acceptat", a confirmat Dumitru, pentru Gândul. (Robert Veress)

Citește și: