72565 vizualizări 3 mar 2016

''Referitor la situaţia rezultată în urma depistării lotului de brânză contaminată cu e-coli, precizez următoarele:

Am dat informaţia în mod absolut transparent. De fapt, ceea ce mi se impută acum este prea marea transparenţă de care am dat dovada. Poate am greşit, poate nu. Pe de altă parte, informaţia era deja cunoscută în mass media, jurnaliştii necerându-mi decât confirmarea ei. Alte persoane avuseseră deja grijă să o dea, “pe surse” cum se spune, înainte.

Eu o să vă spun cum se vede situaţia de la mine şi de ce am decis să fiu atât de transparent. În primul rand, cred că se face o confuzie imensă între valori. Nu cred că putem pune în balanţă viaţa unor copii cu orice altceva. Nu cred că este un mod corect şi moral a vedea astfel lucrurile. Desigur, nu există dovada legăturii dintre brânza incriminată şi cazurile respective, fiind de datoria Ministerului Sănătăţii să ducă la capăt ancheta. Însă, din informaţiile pe care le aveam când am ieşit public, rezulta că lotul de brânză de 25 kg de la fabrica respectivă, NU A MAI FOST REGĂSITĂ NICI LA PRODUCĂTOR, NICI LA UNITĂŢILE DE COMERCIALIZARE. Ce înseamnă lucrul acesta? Înseamnă că acea cantitate de brânză SE AFLA ÎN FRIGIDERUL OAMENILOR! Chiar în momentul în care eu făceam declaraţia, această brânză infestată cu e-coli putea face alte victime! Iar oamenii aceia NU ŞTIAU CE AU ÎN FRIGIDER ŞI CE PUTEAU SĂ LE DEA COPIILOR! Sper că nu a fost afectat grav un producător, DAR POATE AM SALVAT ASTFEL VIATA UNOR COPII, şi asta moral îmi dă linişte. În cazul în care ar fi fost afectaţi alţi copii, mi s-ar fi reproşat că am ştiut numele producătorului şi l-am tăinuit'', a scris Irimescu pe Facebook.

Ministrul Agriculturii fusese aspru criticat după ce a făcut public numele firmei Brădet, criticii spunând că o afacere românească riscă să fie distrusă fără baze reale.

Irimescu a anunţat luni că bacteria Escherichia Coli a fost descoperită în produse lactate din judeţul Argeş, mai exact în brânza de vacă produsă de firma "Lactate Brădet".

"Este vorba despre brânză proaspătă de vaci, 25 de kilograme. Lotul nu a mai fost găsit, între timp s-a stopat activitatea. Este vorba de Lactate Brădet din Curtea de Argeş. De asemenea, s-a mai găsit în carne de pasăre recoltată din frigiderul unei familii din Bacău, era o pasăre din gospodăria personală", a precizat, pentru Mediafax, Irimescu.

De asemenea, Autoritatea Naţională Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis într-un comunicat de presă remis luni MEDIAFAX că, în 25 februarie, echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA şi DSP din judeţele Argeş şi Dolj au demarat acţiunea de prelevare de probe, care au fost transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV).

Potrivit rezultatelor anchetei, dintre cele 194 de eşantioane analizate până la această dată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli, serogrupul O 26, la o probă de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (aparţinător) implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective (judeţul Băcău).

De asemenea, bacteria a mai fost descoperită în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş („Lactate Brădet”).

Vicepreşedinte CJ Argeş: Declaraţiile ministrului sunt iresponsabile

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dorin Mărăşoiu, a catalogat drept iresponsabile afirmaţiile ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, referitoare la infectarea cu E.Coli a unor produse de la firma "Lactate Brădet" şi a precizat că declaraţiile au fost făcute fără o verificare temeinică.

"Este incredibil că ministrul Agriculturii , un ministru care a lucrat în Uniunea Europeană, vine şi, fără să aibă o verificare temeinică, până nu s-a terminat niciun fel de investigaţie, ieşi pe piaţă şi dai numele unei societăţi cu capital românesc. Acea societate are acea fabrică făcută pe fonduri europene , investiţie europeană care cinci ani trebuie să deruleze afacerea respectivă. În condiţiile acestea, cu o astfel de inepţie spusă de la nivelul acela (...) omul acela nu are nicio şansă să îşi mai continue bussinesul. Cine mai plăteşte fondurile europene? Este iresponsabilă declaraţia acestui ministru. " a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dorin Mărăşoiu.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş a precizat că, în acest caz, nu a fost finalizată investigaţia.

"Dacă firma se face vinovată, să plătească. Dar dacă nu se face vinovată, cine mai plăteşte daunele acestea? Pentru că a fost vorba de brânză vrac care a fost manipulată până la magazinele respective, nu se ştie de unde a fost infectată brânza respectivă, dar au fost acuzaţiile răspândite pe această societate.", a mai spus Dorin Mărăşoiu.

Şeful ANSVSA:Acum o săptămână nu erau probleme la firma Brădet, verificăm fermele care au furnizat lapte

Preşedintele ANSVSA, Andrei Butaru, a declarat marţi că inspectorii instituţiei au verificat în urmă cu o săptămâna firma Brădet Lactate din Argeş şi nu au găsit nicio problemă. Ulterior ANSVSA a descoperit că brânza produsă de această firmă este contaminată cu E.Coli. “A fost verificată de mai multe ori. Ultima oară cred că înainte cu o săptămână şi nu a fost nicio problemă“, a declarant preşedintele ANVSA, Andrei Butaru.

El a spus că, în urma controalelor, inspectorii sanitar-veterinari au descoperit într-un lot de brânză produsă de firma Brădet Lactate Escherichia Coli, tulpina O26. Butaru a adăugat că acelaşi rezultat l-a avut şi analiza efectuată în carnea de pui descoperită în frigiderul unei gospodării proprii.

Cât priveşte cele două ferme care au furnizat laptele către firma Brădet acestea“ livrează lapte în mai multe părţi. Acum se recoltează probe de acolo. Până în prezent nu am avut probleme acolo. Din două judeţe – Dolj şi Argeş“, a mai declarat preşedintele ANSVSA.
El a respins posibilitatea ca pe piaţă să existe încă produse contaminate cu bacteria E.Coli.

“Noi verificăm şi nu am găsit până acum. În aceste condiţii a fost probabil o greşeală care se va găsi în momentul anchetei epidemiologice. Fiecare lot scos la vânzare are o fişă de conformitate pe care trebuie să o dea producătorul. Face anumite tipuri de analize. Nu poate să facă toate analizele pe toate loturile. Se fac (teste n.r.) şi pe E.Coli dacă stabilim noi, dacă sunt suspiciuni“, a mai spus Butaru.

Fabrica a fost închisă

Patronul firmei de prelucrare a laptelui Lactate  Brădet din Argeş, Marius Badea, a declarat marţi că închide producţia şi că nu mai crede în reabilitarea unităţii, deşi este posibil ca "ministrul să se fi grăbit să arate" spre firmă. Marius Badea a spus, cu lacrimi în ochi, că nu crede că fabrica va mai putea să îşi continue activitatea, deşi în mod oficial i s-a cerut doar sistarea activităţii în secţia de brânzeturi.

"Eu nu am făcut rău în viaţa mea la nimeni. Suntem printre singurele fabrici care am plătit până la ultimul leu fermierilor. Nu este vreun fermier în ţară care să se plângă de noi. Întotdeauna am plătit mai mult pe laptele materie primă decât era preţul pieţei, pentru a avea un lapte de calitate. Am mers să cumpărăm lapte şi la 400-500 kilometri distanţă numai să luăm de la nişte ferme sigure şi să oferim nişte produse de calitate. Ceea ce se întâmplă astăzi, probabil, că va fi ultima conferinţă. Eu unul nu cred că se poate reabilita fabrica. E ca un copil pe care l-ai crescut şi trebuie să te desparţi de el"", a spus Badea.

Citește și: