3253 vizualizări 27 iul 2017

Ministerul Educaţiei a decis că ar fi oportun că începând din noul an şcolar, elevii să aibă la ora de sport şi un manual, pe lângă echipament. Aşa se face că 3 edituri au câştigat deja licitaţia, iar statul o să plătească pentru aceste cărţi inedite.

"Orice disciplină care apare în programa pentru clasa a V-a poate să aibă manual şcolar”, spune ministrul Liviu Pop. “La muzică nu avem manual şcolar? Care este diferenţa între muzică şi sport?".

"Da, elevii din clasa a 5-a vor avea manual şi la disciplina educaţie fizică. În 7 august finalizăm licitaţia pentru manualele la care s-au depus contestaţii. Trist este faptul că editurile nu au depus oferte pentru toate disciplinele. Caut soluţii şi pentru aceste situaţii", a scris Liviu Pop, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

În timp ce ministrului i se pare firesc, editorii s-au declarat surprinşi. Cristian Gresanu, Preşedintele Uniunii Editorilor, a declarat pentru Ştirile Pro TV: “Sincer, personal m-am mirat de faptul că cei care au alcătuit practic programa şi s-au ocupat de procedura această de licitaţie au considerat necesare aceste manuale".

Conţinutul manualelor nu a fost făcut public deocamdată însă directorul uneia dintre editurile câştigătoare ne prezintă câteva capitole. "Capitolul 1: organizarea activităţilor motrice, capitolul 2: dezvoltare fizică armonioasă".

Reprezentanţii asociaţiilor de părinţi susţin că abia acum au aflat ce se pregăteşte deşi au făcut parte din grupul de lucru care a stabilit procedura de achiziţie a manualelor pentru clasa a V-a.

"Suntem siguri că nu va avea o utilitate şi în cazul asta vorbim de o risipă de bani, vorbim despre sute de mii de euro. Se puteau duce foarte bine în echipament sportiv", spune Iulia Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi.

Iar explicaţiile uluitoare ale ministrului educaţiei, Liviu Pop, continuă: "Nu va faceţi emoţii că elevii n-o să facă sport, că o să citească din carte. Exclus lucrul acesta”. “Important e să avem suficiente săli de sport în care copiii să meargă să-şi desfăşoare orele”, spune ministrul, care explică de ce e nevoie de manual: “la orice disciplină este nevoie de un manual. Manualul este un instrument care ajută în actul de predare între elev şi profesor".

Ministerul Educaţiei ar urma să anunţe lista finală a câştigătorilor licitaţiei pentru manualele de clasa a V-a în data de 7 august.

Citește și: