Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
12301 vizualizări 9 iul 2015

Şeful Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, afirmă că noua moschee din România nu va fi cea mai mare din Europa, aşa cum "s-a vehiculat în spaţiul public", şi că era necesară în Bucureşti.

"Nu se va face nicio mega-moschee, nu vor veni 6.000 de studenţi, România nu va fi nici centru de export al islamismului fundamentalist în Europa. Comunitatea musulmană va fi un exemplu şi o comunitate loială faţă de statul român aşa cum a fost până acum", a afirmat el contactat de gândul.

Potrivit datelor oficiale, în România sunt 67.000 de musulmani. Muftiul Murat Iusuf afirmă că, în realitate, sunt circa 90.000, dintre care trei sferturi în Dobrogea. În Bucureşti sunt circa 10.000 de musualmani. Aproape jumătate sunt cetăţeni străini, veniţi cu afaceri, la studii, prin căsătorii sau cu alte interese.

"În Bucureşti, este o singură moschee recunoscută şi sunt mai bine de 17 moschei neautorizate. Noi nu avem niciun cimitir al nostru, deşi suntem contribuabili. Musulmanii autohtoni, cei născuţi crescuţi aici, şi-au îngropat persoanele decedate în cimitiriul eroilor care aparţine statului turc. Noi suntem o comunitate paşnică, o comunitate foarte bine integrată în societatea românească. Sunt foarte dezamăgit de discuţiile apărute", afirmă muftiul Murat Iusuf.

În prezent, în România, sunt 78 de moschei recunoscute de muftiu, marea majoritate în Dobrogea. Prin proiectul a cărui valoare se ridică la circa trei milioane de euro şi care prevede construirea unei moschei cu o capacitate de 2.000 de locuri, precum şi a unei biblioteci, unei cantine sociale şi a unui "centru de zi pentru educaţie religioasă pentru copii" are rolul tocmai de a preveni tendinţele fundamentaliste, consideră Murat Iusuf.

"Noi vrem să evităm situaţii care se întâmplă în unele dintre moscheile neautorizate. În iulie 2013, luna Ramadam, a venit un aşa-zis predicator din gruparea Fraţii Musulmani din Egipt, care a intrat în România cu o viză de business, nu de activităţi religioase - sunt mai multe tipuri de vize - şi a ţinut predică într-o moschee din Bucureşti şi a îndemnat oamenii să protesteze împotriva statului egiptean. Noi nu vrem să se întâmple aşa ceva. Noi ne dorim ca toate activităţile religioase care se desfăşoară pe raza municipiului Bucureşti să fie sub auspiciile Muftiatului Cultului Musulman din România. Toate activităţile să fie controlate de către Muftiat", precizează liderul religios al musulmanilor din România.

În continuare, acesta subliniază că un control din partea Muftiatului asupra activităţilor religioase musulmane în România "este în beneficiul siguranţei cetăţeanului, bucureşteanului".

"Noi nu vrem moschei prin cartiere răspândite, cum sunt la ora actuală. Vrem ca toate activităţile să fie la vedere. De aceea era necesară o moschee", adaugă el.

Murat Iusuf: "Noi suntem aici de secole, strămoşii noştri au luptat în cele două războaie mondiale"

Moscheea, care va fi construită pe o suprafaţă de 11.000 mp va fi mai mare decât cea din Constanţa.

"S-a înţeles greşit că se va face o şcoală. Este doar una elementară. Dacă vreau să îmi trimit copilul să înveţe nişte lucruri elementare de religie le învaţă de la un duhovnic, ca să folosesc un termen creştin ortodox, care este agreat de noi, are diplomă recunoscută de statul român. Nu de la un duhovnic care dă stema României jos. Astfel de incidente s-au întâmplat", atrage atenţia şeful Cultului Musulman din România.

Cursurile religioase ar urma să fie susţinute de către imami, absolvenţi ai Seminarului Teologic de la Medgidia, "preoţi formaţi în România". La cursuri vor putea participa doar copii din România.

"Astfel de cursuri am ţinut dintotdeauna. La Constanţa, vara, în moscheile noastre copiii care vor să înveţe Coranul sunt bine primiţi. Sunt tabere, cursuri de vară. Noi vrem să informăm cetăţeanul de rând să nu ne confunde cu acea generaţie care a venit în anii 1970 şi a dobândit cetăţenia după 1990. Noi suntem aici de secole, strămoşii noştri au luptat în cele două războaie mondiale, chiar în Războiul de Independenţă din 1877. Au luptat împotriva Imperiului Otoman. Nu ştiu de unde e atâta ură împotriva comunităţii musulmane", mai spune el.

MCA: Moscheea din Bucureşti riscă să devină centru pentru susţinerea terorismului

Centrul pentru Combaterea şi Monitorizarea Antisemitismului din România (MCA) a avertizat miercuri că moscheea care ar urma să fie construită în Bucureşti riscă să fie folosită de "elemente radicale islamice ca bază regională pentru activităţi antisemite, anticreştine, antidemocratice şi teroriste".

"S-a demonstrat în întreaga lume că moscheile şi universităţile islamice sunt implicate frecvent în activităţi de promovare şi susţinere a terorismului, a antisemitismului şi a violenţelor împotriva evreilor şi creştinilor", atrage atenţia Maximillian Marco Katz, directorul fondator al MCA România

MCA îndeamnă Guvernul României să nu iniţieze proiectul privind construirea complexului cultului musulman "fără a investiga mai întâi sursele de finanţare" şi entităţile aflate în spatele acestei iniţiative.

"Nu ştiu cine este Centrul acesta, însă eu îi sfătuiesc să vină să discutăm. Dacă se va configura de către autorităţile competente, respectiv Ministerul de Externe, că ridicarea acestei moschei va reprezenta un minim risc la adresa cetăţeanului, eu voi retrage acest proiect. Vă asigur de pe acum că această moschee va garanta siguranţa cetăţeanului", a fost replica şefului Cultului Musulman din România, Murat Iusuf.

Muftiul anunţă că se va retrage "personal" din proiect "dacă autorităţile române vor dovedi că (proiectul n.r.) reprezintă o ameninţare".

Murat Iusuf: "Încă nu am intrat în posesia terenului. Sunt anumiţi paşi de îndeplinit. Poate nu ni-l mai dau"

În proiectul finanţat din banii statului turc este prevăzută şi o bibliotecă. "Noi vrem să avem propriile noastre materiale, să nu mai existe cărţi pe piaţă în România traduse de diverse ONG-uri, în care, dacă le răsfoiţi cu atenţie, găsiţi pasaje precum că Alianţa Nord-Atlantică este împotriva civilizaţiei islamice şi că civilizaţia occidentală este împotriva islamului. De aceea vrem o bibliotecă care să reflecte de fapt care este adevărata noastră religie. Vor fi cărţi de istorie, de civilizaţie a noastră", afirmă Murat Iusuf.

Cea mai mare moschee din România se află la Constanţa, construită între 1910 - 1913, la iniţiativa regelui Carol I ca semn de mulţumire pentru "loialitatea comunităţii musulmane". "Loialitatea este cea din Războiul de Independenţă", precizează Murat Iusuf.

Potrivit muftiului, moscheea cu o capacitate de 2.000 de locuri din Bucureşti va avea arhitectura uneia tipice celor din Dobrogea. "Dacă se va realiza, bucureştenii se vor mândri cu ea", susţine el.

Guvernul Victor Ponta a decis să ofere Muftiatului cultului musulmanilor un teren de peste 11.000 de metri pătraţi în Bucureşti, pe o perioadă de 49 de ani, pentru construirea moschei. Terenul respectiv este situat lângă Centrul Expoziţional Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimată la patru milioane de euro. Singura condiţie pe care a impus-o Guvernul este ca lucrările de construcţie a moscheei să înceapă în trei ani. Fondurile pentru construcţie vor fi asigurate de către statul turc.

"Despre arhitectura moscheii este prematur să vorbim. Încă nu am intrat în posesia terenului. Sunt anumiţi paşi de îndeplinit, încă nu i-am realizat. Poate nu ne mai dau terenul. Asta este situaţia, din păcate. Este Hotărârea de Guvern, RAPPS-ul trebuie să semneze un protocol cu Secretariatul pentru Culte. Abia apoi Secretariatul pentru Culte semnează un protocol cu noi. De asta spun că un control al acelor activităţi se va face şi de către Secretariatul pentru Culte", mai spune muftiul.

Acesta s-a declarat dezamăgit de afirmaţiile lui Traian Băsescu, susţinând că fostul şef al statului ştia din vremea de când era în funcţie "de acest acord între statul turc şi statul român pentru construirea unei moschei". Muftiul afirmă că de 10 ani de când conduce comunitatea turco - tătară se discută despre construirea unei moschei în Bucureşti.

"Statul turc, în semn de reciprocitate, le-a acordat deja un teren românilor ortodocşi din Istanbul pentru un cimitr. Acum, în semn de reciprocitate, statul român ne-a acordat abia anul trecut terenul. A fost acordat de Guvernul Ponta. La ora actuală, miza este una politică, nu e nicidecum altceva. Vor să fim atraşi în acest scandal politic, dar noi nu suntem de acord cu aceste provocări. Ca cetăţean român, nu credeam că o să apară astfel de discuţii. Noi credeam că facem parte din societatea românească. Este trist că li se întâmplă asta unor turci şi tătari care sunt poate mai români decât unii români", a mai spus şeful Cultului Musulman din România.

La final, muftiul dă asigurări că proiectul este sigur şi că "este sigur, fiind pentru românii turci şi tătari care se consideră mai naţionalişti decât românii şi mai loiali faţă de interesele naţionale, care nu şi-au trădat de-a-lungul istoriei România".

Citește și: