229 vizualizări 24 mai 2010

În timp ce de afară vin prognoze îngrijorătoare şi din surse credibile - cea mai recentă este cea de la NASA, potrivit căreia 2010 va fi cel mai cald an din istorie, în România nu ştim cum va fi vremea decât în următoarele 7 zile. De la începutul anului, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) şi-a închis Laboratorul de Prognoze de lungă durată, unde lucrau trei oameni. Motivul pare mai degrabă stupid. Nemulţumiţi că iarna e mai rece decât se prognozase, în ianuarie, deputaţii l-au chemat la raport pe şeful ANM, Ion Sandu. Potrivit comisiei, previzionarea instituţiei a fost una eronată. Şeful comisiei, deputatul PSD Mircea Duşa, face pe nevinovatul spunând că a aflat abia acum de închiderea laboratorului. De ce e importantă o previzionare pe lungă durată? Pentru că, în România, agricultura e legată de vreme. Pe scurt, dacă va fi un an secetos, cu temperaturi la nivelul celor estimate de NASA, preţul alimentelor la raft ar putea creşte cu 20%, apreciază reprezentanţii patronatelor care, avertizaţi din timp, şi-ar putea lua măsuri de precauţie pentru limitarea dezastrului.

Cum au şters parlamentarii Laboratorul

Vremea - improbabilă şi necontrolabilă - i-a făcut pe deputaţi să ceară imperios lămuriri de la specialişti. Nemulţumit că iarna e mai rece decât se prognozase, deputatul PSD Mircea Duşa l-a chemat la raport pe şeful ANM, Ion Sandu. Potrivit Comisiei, previzionarea instituţiei a fost una eronată. Şeful ANM s-a apărat spunând că nicăieri în lume prognozele sezoniere nu pot fi realizate şi că trebuie privite ca tendinţe.

Nicăieri în lume nu se fac «prognoze» meteo pe mai mult de zece zile. Prognoza presupune date exacte despre temperaturi şi precipitaţii care, cu tehnica de astăzi, pot fi estimate cu maximum trei zile înainte de a se produce. Probabilitatea ca ele să se realizeze este de 85-95 la sută, zonă în care ne situăm şi noi. Mai există apoi tendinţele pentru până la maximum zece zile, care însă nu conţin date exacte despre temperaturi. Şi aici stăm bine, suntem în limita acestor procente. Asta este treaba noastră", a mai spus şeful ANM, pentru Mediafax, la începutul anului. El i-a explicat atunci deputatului Duşa cum se fac prognozele meteorologice pe termen lung.

Cine vrea prognoze le ia de la englezi

Urmarea discuţiei? "Materialele primite de la ANM au ajuns la Comisia de administraţie şi mediu", a explicat pentru Gândul Mircea Duşa, "şi s-a decis ca informaţiile privind prognoza pe termen mediu şi lung să fie publicate doar pe site-ul instituţiei, urmând ca de acolo să le ia toţi cei interesaţi", a mai spus deputatul PSD. Mircea Duşa nu ştie nimic însă de închiderea laboratorului de prognoză de lungă durată din cadrul ANM. "Acum aud asta. Comisia n-a hotărât nimic", a precizat acesta. (Citeşte mai departe în pagina următoare)

Citește și: