Publicat

11

mai

2009

20:36

740

vizualizări

Noi cărţi de identitate pentru români

Noi cărţi de identitate pentru români

Românii vor avea o nouă carte de identitate, după ce Guvernul a hotărât modificarea vechiului model. Astfel, noile documente vor conţine informaţii privind cetăţenia titularului, în timp ce prenumele părinţilor nu vor mai fi menţionate în document.

Potrivit secretarului de stat în MAI, Cătălin Vrabie, măsura a fost cerută de Uniunea Europeană, pentru că documentele de identitate româneşti nu menţionau cetăţenia titularului.

Între timp, cărţile de identitate eliberate până la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern vor putea fi folosite până la expirarea termenului de valabilitate. Hotărârea emisă de Guvern priveşte modificarea HG 839/2006, privind forma şi conţinutul actelor de identitate.

Executivul a amânat cu doi ani introducerea cărţii electronice de identitate, întrucât îndeplinirea acestui obiectiv este condiţionată de modernizarea Sistemului Naţional Informatic de Evidenţă a Populaţiei (SNIEP). Astfel, Cărţile electronice de identitate vor fi introduse începând din data de 1 ianuarie 2011.

În toamna anului trecut, Guvernul a decis ca, începând cu data de 1 iulie 2010, să se realizeze platforma-pilot pentru constituirea sistemului informatic pentru emiterea cărţii electronice de identitate. Autorităţile de la Bucureşti şi-au propus în mai multe rânduri să emită un astfel de document, încercările nereuşite datând încă din 2003.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
SUA stau pe un butoi cu pulbere! Donald Trump, făcut PRAF de cine se aştepta mai puţin. Declaraţiile fac înconjurul planetei

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info