Versiunea Beta

Noi reguli de obţinere şi reînnoire a permisului auto

Noi reguli de obţinere şi reînnoire a permisului auto

Persoanele cu tulburări grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acută, cu afecţiuni neurologice grave, crizele de epilepsie sau alte tulburări subite ale stării de conştienţă, alcoolicii şi consumatorii de droguri nu vor mai putea obţine permise auto şi nici reînnoi actul.

Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de ordin al ministrului Sănătăţii cu normele minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, potrivit directivelor Uniunii Europene.

Potrivit proiectului de act normativ aflat în dezbatere publică, comisia de examinare poate obliga candidatul să facă un examen medical de specialitate dacă suspectează că acesta ar avea o boală incompatibilă cu obţinerea permisului de conducere.

Astfel, candidaţii care solicită obţinerea permisului de conducere grupa 1 (motociclete simple sau cu ataş, scutere, autovehicule, cu şi fără remorcă, a căror masă totală maxim autorizată nu depăşeste 3.500 kilograme) sunt obligaţi să efectueze un examen medical în cazul în care devine evident, la întocmirea formalităţilor necesare sau în timpul probelor de examinare pe care trebuie să le susţină înainte de obţinerea permisului de conducere, că prezintă una sau mai multe din afecţiunile medicale prevăzute în noul act normativ.

De asemenea, candidaţii care vor să obţină un permis de conducere grupa 2, profesionişti (vehicule din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E), sunt obligaţi să efectueze examenele medicale înainte de eliberarea iniţială a permisului de conducere. Ulterior, aceşti şoferi vor fi obligaţi să efectueze examinările medicale ori de câte ori îşi reînnoiesc permisul de conducere.

În cazul în care există motive de îndoială cu privire la acuitatea vizuală a candidatului care solicită permis de conducere, acesta este examinat de o unitate de asistenţă medicală autorizată. Nu se emit sau reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanţii sau şoferii care prezintă probleme în ceea ce priveşte sensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie (vedere dublă), se mai arată în proiectul de ordin.

Permisele de conducere nu vor fi eliberate sau reînnoite pentru candidaţii sau şoferii care prezintă afecţiuni sau anormalităţi ale aparatului locomotor ce fac periculoasă conducerea unui autovehicul, în cazul celor cu tulburări grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acută sau care nu sunt deplin conştienţi de implicaţiile acesteia, cu afecţiuni neurologice grave, în afara cazurilor în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat, cu crize de epilepsie, tulburări mentale grave, dar şi pentru persoanele care sunt dependente de alcool sau sunt incapabile să se abţină de la consumul de alcool atunci când conduc, cât şi celor care consumă constant droguri, potrivit noilor norme.

În schimb, pot obţine permis auto sau îşi pot reînnoi actul şoferii amatori cu insuficienţă renală gravă sau care au suferit un transplant de organe, ori care au un implant artificial care nu afectează capacitatea lor de a conduce. Aceştia trebuie să prezinte un aviz medical autorizat şi, dacă este necesar, să efectueze controale medicale periodice.

În cazul persoanelor cu epilepsie, trebuie să treacă o perioadă de 10 ani fără crize şi fără administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic pentru a obţine un permis auto categoria 1.

Potrivit proiectului, există o regulă generală care prevede că permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor sau şoferilor care prezintă afecţiuni ce nu sunt menţionate în aceste norme, dar sunt susceptibile de a constitui sau de a genera o incapacitate funcţională care poate afecta siguranţa rutieră, în afara situaţiilor în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat şi, dacă este necesar, cu condiţia efectuării unor controale medicale periodice.

Examenul pentru obţinerea permisului auto va fi schimbat, proiectul de lege care vizează modificarea normelor de desfăşurare a acestuia fiind supus dezbaterii publice de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, informează Mediafax.

Conform proiectului de ordin privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, proba teoretică şi practică vor fi susţinute în zile diferite.

La susţinerea probei teoretice, candidaţii vor avea acces la aplicaţia informatică pe baza unui bon de ordine care va conţine un cod de bare şi pe care îl vor primi la intrarea în sala de examinare, având valabilitate doar în ziua emiterii. Proba practică a examenului va putea fi susţinută atât ziua, cât şi seara, în localităţi sau în afara acestora.

Totodată, proiectul prevede că şoferii sunt obligaţi să verifice starea tehnică a maşinii înainte de a plecat la drum.


 

 

17 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 GHEORGHE 4.08.2010 14:13

SUNT DEACORT CU BAUTURA SI VEDEREA DAR CU CELELALTE NU SUNT DEACORT.

 
#2 titi 4.08.2010 15:36

varsta este un element important la volan; dupa 65 de ani ar trebui sa fie mai severa si obligatoriu anual facuta !

 
#3 paula 4.08.2010 16:03

Ba ii foarte corect cei se se grogheaza si cei ce beau si nu se pot aptine de la bautura , sa nu li se dea voie sa intre in examene .

 
#4 edi 4.08.2010 16:08

este o noua lege inutila, emisa de un guvern care nu stie ce masuri sa ia pe timp de criza, asa ca se ocupa cu alte lucruri. actele medicale necesare se vor cumpara la fel de usor ca pana acum, iar psihopatii vor continua sa terorizeze soselele, pt. ca, nu-i asa (?), nu se pomeneste nimic despre ei in aceasta lege. ar trebui ca celor iresponsabili sa li se interzica pe viata sa mai conduca. in fond, nu toata lumea are permis auto.

 
#5 Moisjeicheu 4.08.2010 16:23

Ce-i edisor, mama!? Te-ai suparat ca nu te pomenesc astia in textul legii!?

 
#6 Pisi 4.08.2010 16:30

In primul rind un examen psihopupu le trebuie la toti

 
#7 gogu 4.08.2010 16:38

edi are dreptate singurii care au de castigat sunt medicii spagari vor lua mai multa spaga AMIN!

 
#8 UK ..BOGDAN 4.08.2010 16:43

IN UK MI-AM SCHIMBAT PERMISUL DE CONDUS DOAR PRIN POSTA,IN 3 ZILE....AM PLATIT 40 DE LIRE SI GATA.FARA BATAI D ECAP,SA PIERZI TIMPUL PE LA DOCTORI SI SA LE DAI CADOURI SA II FACA FISA MEDICALA,FARA STAT LA COZI FARA SFARSIT.dar astia suntem noi,c mai poti face sau comenta..?si este valabil vreo 40 de ani....asa k c s amai spun de romania unde tot c este anormal pt altii la noi este cat se poate de normal.

 
#9 zabalosu 4.08.2010 17:28

Pana acuma au pus taxa de prima anmatriculare,urmeaza vizite platite cu bani grei la doctor +spaga de rigoare ,niste taxe noi cum ar fi ; taxa pe claxon sau alte rovinete ,chiuvete ,stifturi,triplarea pretului carburantului si s a uitat de mile de carnete date pe baini an toata tara.GUVERNU ANPUTIT SA PLRCE AJUNGE CAT NE-AU MULS.

 
#10 DOBITOCI 4.08.2010 19:38

95 %DIN * LUMII ARE ARITMIE CARDIACA INTRUN ANUMIT MOMENT SI ASTA IN FIECARE ZI!!!!!
----60 %DIN OAMENI SE TEM DE MEDICI SI DE APARATURA MEDICALA
---- ARITMIE POTI FACE DE LA ANUMITE ALIMENTE SUC CAFEA APA MINERQALA
-------- STAREA VREMII!!!!!!! CANICULA FRIG
---- STAREA PSIHICA DE MOMENT
------OBOSEALA
NICI UNA NU ARE VALOARE MEDICALA DAR ACUM VA AVEA O VALOARE URIASA PENTRU NERVII SI BUZUNARELE ROMANILOR!!!!!!!!!
LA CFR PRIVATI 80% DIN PERSONAL SUNT PENSIONARI CARE CUMULEAZA PENSIA CU SALARIU MAJORITATEA SUFERA DE DIABET HIPERTENSIUNE OCHELARI DE 2 CM GROSIME SI MULTI AU FOST DATI INAPTI SI RETRASI DIN FUNCTIE IN TIMPUL ACTIVITATII LA CFR DE STAT ACUM SUNT APTI!!!!!!!!!! OAMENI CARE DIN CAUZA SERVICIULUI NU AU DORMIT 2 NOPTI CONSECUTIV ACASA IN PAT NUMAI IN CONCEDII!!!!!!!!!!! SI CFR ISTII TINERII SUNT IN SOMAJ CUM STITI
ASTAI ROMANIA * IN CARE TRAIM

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O păţeşte şi cel mai puternic om de pe pământ! Când şi-au dat seama era deja prea târziu! FOTO Imagine TRUCATĂ cu Obama dată publicităţii. TOP GAFE