13340 vizualizări 6 apr 2016

Cum s-au desfăşurat evenimentele?

07.00 La primele ore ale dimineţii informaţia că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost spionată de foşti agenţi Mossad se răspândeşte cu repeziciune în toată presa din România.

 09:44 Surse judiciare declară pentru Mediafax că asupra procurorului şef al DNA „s-au exercitat acte de hărţuire în vederea intimidării”, fiind intreprinse activităţi de spionare a comunicaţiilor, în special în rândul unor persoane apropiate. Iniţial, Kovesi ar fi sesizat instituţiile abilitate, după ce mai multe persoane din anturajul acesteia ar fi primit e-mailuri de intimidare, iar procurorii DIICOT au început investigaţiile, au precizat aceleaşi surse.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru Mediafax că ar putea fi vorba despre persoane cu o situaţie materială foarte bună, vizate în dosare penale, care ar fi angajat firma Black Cube pentru activităţile care o vizau pe Kovesi. Black Cube este o companie care activează în domeniul Intelligence, fondată în anul 2010 de foştii ofiţeri de informaţii israelieni Dan Zorella şi Avi Zanus.

10:55 La câteva ore după apariţia informaţiei vine şi o reacţie din partea şefei DNA.  Kovesi a declarat pentru Mediafax că presiunile foştilor agenţi Mossad au reprezentat „o încercare nereuşită de intimidare” şi în prezent se fac investigaţii într-un dosar aflat pe rolul unei alte unităţi de parchet. "Este un dosar în curs la altă unitate de parchet, în care nu am calitate. A fost o încercare nereuşită de intimidare", a declarat ea.

12:58 În jurul prânzului, DIICOT vine cu precizări, anunţând că doi cetăţeni israelieni - Weiner Ron şi Geclowicz David - au fost arestaţi în urmă cu trei zile după ce în cursul lunii martie, aceştia, alături de alţi doi care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât şi în Londra/UK, au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, vizând trei presoane din anturajul şi familia lui Kovesi, care nu are însă nicio calitate procesuală până în acest moment. 

Infracţiunile constau „în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora", se arată într-un comunicat al DIICOT. Reţeaua era bine organizată, iar potrivit datelor furnizate de procurori, căsuţele de e-mail ale unor apropiaţi ai Laurei Codruţa Kovesi au fost sparte .

Weiner Ron şi Geclowicz David aveau, susţin procurorii DIICOT, „roluri şi sarcini precis trasate de către  cei doi lideri, respectiv Weiner Ron răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, Geclowicz David era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice”.

16:36 La aproape 12 ore de la izbucnirea scandalului vine şi reacţia Black Cube care are o cu totul şi cu totul altă versiune. Mai exact, reprezentanţii firmei susţin că cei doi angajaţi ai săi care au fost arestaţi au fost chemaţi, de fapt, de autorităţile române să investigheze acte de corupţie în instituţii, ei reuşind să facă "progrese importante".

"În ultimele săptămâni, compania desfăşura un proiect în numele unor asociaţi ai instituţiilor guvernamentale din România, în scopul colectării de dovezi despre grave acuzaţii de corupţie în sistemul instituţiilor guvernamentale române. În acest context, doi angajaţi care făcuseră progrese importante în acest caz au fost arestaţi",a anunţat compania Black Cube, conform Jewish Telegraphic Agency şi publicaţiei Times of Israel.

"Angajaţii aplicau legea, iar suspiciunile asupra lor sunt false. Suntem încrezători că adevărul va ieşi la iveală în următoarele zile şi că cei doi vor fi eliberaţi", precizează compania israeliană Black Cube, specializată în consultanţă în materie de securitate şi în colectarea de informaţii.

La ce întrebări nu s-a răspuns până acum, nici la Bucureşti, nici la Tel Aviv?

1. Cine sunt persoanele cu o situaţie materială foarte bună, vizate în dosare penale, care ar fi angajat firma Black Cube pentru activităţile care o vizau pe Kovesi, invocate de sursele judiciare?

2. Cine sunt autorităţile române care ar fi angajat firma Black Cube pentru a investiga actele de corupţie din instituţii, aşa cum susţine firma israeliană?

3. Dacă întâmplător acest scandal a izbucnit chiar înaintea reînnoirii mandatului la şefia DNA a Codruţei Kovesi şi dacă acţiunea care a vizat-o este o premieră sau nu?

Fişa Black Cube

Compania Black Cube este o companie înfiinţată la Tel Aviv în 2010 de doi foşti ofiţeri de informaţii israelieni Dan Zorella şi Avi Yanus. Firma, care mai are birouri la Paris şi Londra, se prezintă pe site-ul propriu ca fiind formată dintr-un „grup select de veterani ai unităţilor de elită de informaţii israeliene.

Preşedinte onorific al Black Cube a fost Meir Dagan, fost şef al Mossad, în perioada 2002-2011, numit de premierul la acea vreme Ariel Sharon care îi încredinţase acestuia misiunea de sabotare, prin toate mijloacele, a programului nuclear iranian. Cu toate acestea, el a contribuit la  la decizia de a nu efectua atacuri propriu-zise împotriva Iranului, în contextul în care premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul apărării, Ehud Barak, au dat ordin armatei în 2010 să pregătească o ofensivă.

Meir Dagan a decedat pe 17 martie acest an, la vârsta de 71 de ani, în urma unui cancer la ficat.

Profesorul Asher Tishler este preşedintele Colegiului de Studii Academice de Management. Specialist în economie şi apărare, el a fost consilierul ministrului Apărării, ministrului Infrastructurii şi a mai multor companii din Israel.

Locotent colonel în rezervă E.J. este prezentat ca ofiţer cu peste 25 de ani de experienţă în serviciile de informaţii ale armatei, cel mai recent fiind conducător al unităţii de elită Humint.

Locotenent colonel în rezervă Golan Malka a fost vicepreşedinte de marketing şi dezvoltare al Nisa Systems, divizia de cyber şi  intelligence. A fost în trecut în boardul unor firme care aveau clienţi instituţii guvernamentale israeliene, în special în domeniul securităţii şi informaţiilor.

Maior în rezervă Itiel Maayan este prezentat ca expert în cibernetică şi IT şi consultant al Microsoft.

Generalul de brigadă M.L. este prezentat ca ofiţer cu peste 27 de ani vechime în armată, câştigător al Premiul Apărării din Israel.

Citește și: