Publicat

9

februarie

2010

20:39

751

vizualizări

ONG-urile: Două treimi dintre găinile din România sunt stresate: Ouăle românilor sunt de proastă calitate

ONG-urile: Două treimi dintre găinile din România sunt stresate: Ouăle românilor sunt de proastă calitate

Reprezentanţii organizaţiei pentru protecţia animalelor "Vier Pfoten" spun că două treimi dintre ouăle româneşti provin de la găini crescute în baterii, cuşti nu mai mari decât o coală de hârtie, şi hrănite cu vitamine sintetice, medicamente şi furaje modificate genetic. Nu doar hrana, dar şi stresul pe care l-ar îndura găinile, chinuite în baterii ar face astfel ca ouăle să nu fie ca la carte: "Hormonul stresului se transferă şi în ouă şi de acolo la consumatori, pentru că acesta nu este distrus prin fierbere", spune Gabriel Păun, coordonatorul campaniei "Ştampila de pe ou", prin care Vier Pfoten vrea să-i facă pe români atenţi la cifrele imprimate pe coaja ouălor.

Ştampilele care încep cu cifra 0 arată că ouăle provin de la găini crescute în aer liber şi hrănite cu hrană ecologică, iar 1 că găinile au fost crescute în aer liber şi hrănite cu hrană de bună calitate, dar ne-ecologică. De evitat sunt, în opinia reprezentanţilor "Vier Pfoten", acele produse a căror ştampile încep cu 2 şi 3: arată că găinile au fost ţinute în baterii şi nu prea sănătos hrănite, cea mai proastă mâncare primind-o găinile care fac ouăle inscripţionate cu cifra 3. "Am demarat acestă campanie după ce am văzut rezultatele preliminarii ale unui studiu, care arată că oamenii nu ştiu ce înseamnă ştampila de pe ou. Noi vrem ca găinile să nu mai fie crescute în baterii, mai ales că o directivă europeană spune că din 2012 trebuie eliminate total bateriile". Şi Gheorghe Mencinicopschi, directorul ştiinţific al Institutului de Cercetări Alimentare spune că din 2012 UE vrea ca găinile să nu mai crească în baterii şi crede că ouăle provenite de la o găină prost hrănită nu au cum să fie sănătoase. "Este bine ca oamenii să înveţe să citească ştampila de pe ouă şi să cumpere numai ouă ştampilate cu 0 şi cu 1".

"Cifrele sunt eronate"

Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, spune că membrii acesteia îi vor da în judecată pe "Vier Pfoten" şi pe Gheorghe Mencinicopschi. "Lucrurile spuse de ei sunt eronate, UE nu vrea eliminarea bateriile, ci doar îmbunătăţirea lor: vor fi extinse de la 500 cm 2 la 750 cm 2, vor avea un cuibar, o stinghie. În toată lumea, păsările sunt crescute la cuşti, noi mâncăm astfel de ouă de 60 de ani. UE a luat iniţiativa marcării cu 0, 1 şi 2, dacă consumatorul va dori să cumpere doar ouă marcate cu 0, ecologice, asta o să facem, o să creştem găinile ecologic. Dar acestea sunt de trei ori mai scumpe". Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor spun că în România funcţionează 168 de ferme de găini ouătoare. Dintre acestea, 108 utilizează sistemul de creştere în baterii (34 exploataţii comerciale deţin cuşti îmbunătăţite, iar 74, neîmbunătăţite), şi 60 folosesc sistemul de creştere la sol şi sistemul ecologic. Ei adaugă că legislaţia europeană permite folosirea cuştilor neîmbunătăţite până în 2012 şi dau exemplul Poloniei, unde 75% din producţia de ouă este obţinută de la găini crescute în astfel de cuşti.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
S-a votat şi a ÎNCEPUT SCANDALUL! Decizie controversată luată astăzi cu toţi reprezentanţii presei de faţă. Ironiile au început să curgă imediat

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info