Oana Despa
285 vizualizări 22 aug 2017

"Aproape în toate uniţălile în care nu avem autorizaţie s-a intrat pe renovare. Din 31.297 unităţi de învăţământ, 2261 au autorizaţie PSI, iar 4200 au avize PSI. Faceţi diferenţa să vedeţi câte nu au autorizaţie. În maximum doi ani vrem să avem toate unităţile cu autorizaţie, că nu este ritmul pe ni-l dorim. Ce nu s-a făcut 26 de ani în România, adică alocarea de sume de la bugetul de stat către primării în vederea reabilitării şi construcţiei de şcoli, noi am făcut. Acum o lună de zile am aprobat 2500 de proiecte pentru reabilitare şi construcţii noi de clădiri. Banii aceştia sunt în bugetele autorităţilor locale, veniţi de la Ministerul Dezvoltării. Fiecare primar îşi organizează licitaţiile pentru construcţie şi dezvoltare. Ministerul Educaţiei este proprietar pe clădirile de la palaturi şi cluburi. Avem obligaţia ca acele şoli fără autorizaţie să le reabilităm sau să facem altele noi", a declarat ministrul Educaţie, Liviu Pop, în cadrul unei conferinţe de presă.

Referitor la situaţia şcolii 141, din Capitală, unde în luna mai, s-a prăbuşit un tavan, Liviu Pop a explicat că "este o problemă cu primarul care a aprobat atunci acea şcoală. Ce obligaţie avem noi, ca minister, dacă se dărâmă un corp de clădire? Soluţia pentru elevii şcolii 141 va fi găsită până la sfârşitul lunii împreună cu ISMB".

Ulterior, ministrul Educaţiei, a revenit şi a spus că "nicio şcoală nu poate fi demolată fără acordul Ministerului Educaţiei".

Două corpuri ale Şcolii Gimnaziale numărul 141, din Capitală, unde s-a prăbuşit tavanul, iar cinci elevi au rămas blocaţi, în luna mai, vor fi demolate, în urma unei decizii luată, marţi, de consilierii locali al Primăriei Sectorului 5.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 5 au afirmat, pentru MEDIAFAX, că în şedinţa de marţi s-a aprobat demolarea corpurilor A şi B ale instituţiei de învăţământ.

Conform deciziei de marţi, după ce vor fi demolate cele două corpuri de clădire, va fi construit un imobil nou ce va fi şcoală gimnazială.

În cadrul Raportului de specialitate se precizează că, în 9 august, conducerea şcolii a prezentat Primăriei Sectorului 5 expertiza tehnică.

Concluziile studiului arată că: „În urma analizei făcute pentru ridicarea gradului de protecţie seismică a clădirilor, sunt necesare măsuri de consolidare. (...) Propunerea alegerea variantei desfiinţării construcţiilor existente şi înlocuirea cu clădiri noi, moderne care pot asigura un nivel de siguranţă structural şi funcţionalitate conform cerinţelor normelor actuale. Executarea unor clădiri noi permite şi sporirea spaţiului de învăţământ prin schimbarea regimului de înălţime”.

Şcoala Gimnazială numărul 141 este situată în Strada Amurgului numărul 35, din Sectorul 5, şi se află în administrarea Consiliului Local sector 5. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar explicau atunci că situaţia şcolii era cunoscută.

Citește și: