Versiunea Beta

Pentru că România i-ar fi ”agresat simbolic” pe maghiari, oficialii de la Budapesta anunţă UN RĂSPUNS FĂRĂ PRECEDENT

de Biro ATTILA

Mediafax Foto

Secretarul de stat al Ministerului de Externe din Ungaria, Nemeth Zsolt, a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă. Astfel, oficialul i-a îndemnat pe toţi primarii din Ungaria să facă un gest fără precedent: să arboreze începând de astăzi, steagul Ţinutului Secuiesc.

Presa maghiară relatează că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc. La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.

Steagul Ţinutului Secuiesc a fost arborat, marţi, într-unul din districtele din Budapesta. Secretarul de stat Nemeth Zsolt a declarat că steagul a fost arborat în semn de solidaritate faţă de cauza autonomiei pentru care militează autorităţile locale din Harghita şi Covasna. Referindu-se la refuzul autorităţilor române de a permite arborarea steagului neoficial al Ţinutului Secuiesc, Nemeth Zsolt a declarat că, în opinia sa, este o agresiune simbolică din partea autorităţilor române. "Nu exagerez când spun că suntem în faţa unei agresiuni simbolice", a declarat Nemeth Zsolt.

Oficialul maghiar a mai adăugat că în Secuime a fost declanşat un adevărat "război al steagurilor". Nemeth Zsolt a declarat că se aşteaptă ca guvernul Ponta să intervină şi să oprescă această dispută."Guvernul maghiar se aşteaptă ca guvernul român să intervină şi să oprescă acestă agresiune simbolică împotriva minorităţii maghiare din Ardeal", a declarat Zsolt. Oficialul maghiar a mai adăugat că primăriile din Ungaria ar trebui să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.

Niţă: "Autonomia nu poate fi pusă în discuţie"

Declaraţiile oficialului maghiar vin la câteva zile după ce steagul Ţinutul Secuiescu a fost scos din sala unde a fost învestit în funcţie noul prefect al judeţului Covasna. Disputa pe steagul secuiesc s-a reactivat după ce în noiembrie 2012 instanţa decis că este legală utilizarea unui astfel de drapel în Covasna. La ceremonie a fost prezent şi vicepreşedintele PSD Constantin Niţă care a declarat că autonomia Ţinutului Secuiesc nu poate fiu pusă în discuţie. Niţă a mai declarat că afirmaţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna Tamaş Sandor legate de autonomie sunt în opinia sa deranjante şi reprezintă "o reacţie emoţională".

"Războiul" steagului secuiesc tranşat în instanţă

În noiembrie 2012, Tribunalul Covasna a respins acţiunea prefectului Codrin Munteanu care atacase în contencios administrativ hotărârea Consiliului Judeţean prin care a fost aprobat steagul judeţului. Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, declara, în iunie, într-o conferinţă de presă, că a atacat în contencios hotărârile Consiliului Judeţean Covasna şi Consiliului Local Covasna prin care au fost aprobate steagul judeţului, respectiv cel al oraşului Covasna, pe motiv că singurul simbol al unităţii administrativ-teritoriale care poate fi aprobat este stema.

În martie 2008, Consiliul Judeţean Covasna a adoptat o hotărâre privind includerea în statutul judeţului a unor însemne specifice: stema, drapelul şi fanionul judeţului Covasna, care să fie utilizate, în condiţiile legii, cu prilejul unor manifestări de interes local, în acţiuni protocolare sau festive, alături de drapelul naţional.

Culorile drapelului şi ale fanionului sunt bazate pe combinaţia coloristică a stemei judeţului, aprobată prin hotărâre de guvern, şi anume albastru şi auriu.

"Ţinutul Secuiesc este în inima noastră"

Pe 18 ianuarie preşedintele CJ Covasna le-a cerut primarilor din zona municipiilor Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc să arboreze pe faţada primăriilor drapelul secuiesc. "Am cerut acest lucru pentru că angajamentul faţă de Ţinutul Secuiesc este în inima noastră, dar şi în semn de solidaritate faţă de cei care au fost atacaţi de prefectul Codrin Munteanu pentru folosirea steagului secuiesc şi simbolurilor secuieşti, printre aceştia fiind şi primarul comunei Ozun", a afirmat Tamas.

Nemeth Zsolt susţinător constant al autonomiei

Secretarul de stat al MAE maghiar, Nemeth Zsolt, alături de vicepremierul maghiar Semjen Zsolt, este unul dintre susţinătorii înfocaţi ai autonomiei Ţinutului Secuiesc. În august 2012, Nemeth Zsolt a declarat că Ungaria susţine dezideratul comunităţii maghiare pentru automia Ţinutului Secuiesc. Pentru minorităţile maghiare din afara graniţelor Ungariei este un lucru benefic ceea ce ele îşi definesc ca un lucru benefic şi care este în concordanţă cu reglementările internaţionale în vigoare. Noi nu dorim să spunem de la noi ceea ce este bun şi ce este bine pentru aceste comunităţi, dar susţinem toate aceste obiective pe care singure şi le definesc", a spus diplomatul ungar.

 


 

 

218 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 nimeni 6.02.2013 00:42

lua-v-ar dracii de gat de boanghine imputite care vreti autonomie.numai in romanica puteau fi conducatori asa idioti sa nu ianici o masura.execuatare masa

 
#2 mishu 6.02.2013 00:59

sa mearga naibii ungurii.si la firma unde lucrez ei sunt cei mai vazuti ca doar vorbesc ungureste.dar si eu ii injur in limba lor de *.sa faca cunnilingus la toti romanii.

 
#3 UNGARIA LA EA ACASA POATE SA PUNA CE DRAPEL VREA UNDE VREA CAND VREA CHIAR SI LA BUDA 6.02.2013 01:03

In romania abuzurile sunt cercetate si penalizate ... 6% inseamna 6 milioane la 100 de milioane...

la cele 20 de milioane de romani... o cincime dintr-o suta de milioane... maghiarii sunt pe undeva in jurul valorii de 1 milion...1,2 milioane de maghiari cu rucsace... vor sa sperie 20 de milioane de romani cu niste flamuri cum ca vor sa care transilvania la rucsac in tinutul se co iesc... hahaha

a venit timpul ca justitia sa condamne romanii care nu respecta legile de pe teritoriul romanesc... retragerea cetateniei romane si expulzarea de pe teritorul national a celor cu cetatenie dubla este o masura corecta pentru toti cei care se cred mai presus de lege in romania...

 
#4 jhx 6.02.2013 01:11

@UNGARIA LA EA ACASA POATE SA PUNA CE DRAPEL VREA UNDE VREA CAND VREA CHIAR SI LA BUDA

Drapelul nu are ce cauta in Ungaria, este secuiesc, deci locul sau se afla in Ardeal.

 
#5 @jhx 6.02.2013 01:23

daca legile romana nu permit arborarea de insemne care nu sunt recunoscute de statul roman te crezi in codru ?
crezi ca poti sa arborezi in romania orice steag vrei tu ? de ce nu atarni steguri nazi pe unde vrei tu ?

 
#6 tinutul secuiesc nu este o subdiviziune teritorial administrativa oficiala a statului roman cum sunt judetele sau localitatile 6.02.2013 01:44

de aceea arborarea pe institutiile publice care apartin statului roman a altor drapele decat cele oficial recunoscute de catre statul roman constituie un indemn fatis la razvratire si nesupunere fata de legile din romania si o ofensa adusa intregii natiuni romane, un atac la adresa insemnelor oficiale ale atatului roman, o incercare de intimidare si subminare a autoritatii publice a statului.

sper ca organele abilitate ale statului sa reinstaureze de urgenta legea si ordinea in localitatile afectate si sa identifice in mod corect provocatorii si instigatorii la nesupunere civica, sa aancheteze si sa pedepseasca exemplar vinovatii.

iar daca acestia au dubla cetatenie, indiferent de pozitia publica ocupata si pentru a descuraja acest gen atacuri ale unor astfel de aventurieri , este nevoie de masuri exemplare : retragerea cetateniei romane, expulzarea celor vinovati in ungaria si declararea lor persona non grata — persoană nedorită care nu este acceptată pe un anumit teritoriu sau într-o localitate pe durata nedeterminata

 
#7 Bogdan 6.02.2013 02:20

Cred ca cei de la Budapesta ar trebui sa isi vada de problemele lor, pentru ca au destule, si sa nu se mai amestece in chestiunile interne din Romania. Aceste chestiuni ii privesc pe cetatenii romani din aceasta tara, iar cine nu se considera cetatean roman si nu-i place in Romania, poate sa mearga unde vrea el in aceasta Europa mare si unita, granitele sunt deschise, inclusiv in Ungaria.
Guvernul ungariei si autoritatile din ungaria nu au competente si dreptul de a interveni pe teritoriul Romaniei sau oricarei alte tari din Europa

 
#8 corina 6.02.2013 02:32

ar trebui si romanii din ungaria sa faca la fel . sa puna steagul romaniei in ungaria. ardealul a fost, este si o sa ramana in romania,iar cine nu se simte roman ,sa plece . ar trebui o lege pentru cei care fac atata valva cu tinuturile romaniei ,retragerea cetateniei romane si expulzarea pentru ca fac rau tarii si romanilor

 
#9 VIRGINIA 6.02.2013 05:34

@corina " De ce tace presa locala de atata vreme? Iata de ce! Principalele trei ziare locale - Transilvania Epres, Monitorul Expres si BZB - sunt alimentate in fiecare luna cu bani de la Primarie. Bani publici, din taxele si impozitele brasovenilor, sunt directionati politic de peste opt ani, luna de luna, inspre cele trei ziare. Cititi cele doua hotarari de Consiliu Local de mai jos, adoptate cu o luna in urma, si veti intelege, inca o data, de ce avem parte de atat timp de aceasta tacere asurzitoare in fata furtisagurilor politicienilor locali. Click pentru a mari. Cu aceste doua hotarari in fata poate se intelege mai bine de ce toate cele trei ziare s-au facut pres in fata primarului Scripcaru sau au ignorat cu obstinatie subiecte de mare interes local, cum ar fi afacerile consilierilor si liderilor de partid pe seama brasovenilor: Vanzarea cinematografului Modern la un pret de nimic sefului consilierilor PSD, Mihai Ghirda; zeci de contracte cu Primaria atribuite presedintelui CL, Liviu Lupu (PSD); alte zeci de contracte pentru consilierul PDL Vasile Kraila, declarat incompatibil de ANI; intelegeri pe sub masa intre seful PSD, Constantin Nita, actual ministru, si seful PDL, George Scripcaru, actual primar. Nici macar mult mediatizatul jaf practicat cu Patinoarul Olimpic, construit la un pret de trei ori mai mare, nu a razbatut in cele trei ziare. Aceste doua hotarari de CL, alaturi de inca una similara valabila pentru Brassoi Lapok, ca sa nu existe discriminari, sunt prelungite in fiecare an din perioada 2004-2005. Au fost adoptate la propunerea primarului George Scripcaru. Cine ar fi crezut ca mai este posibila o astfel de manevra de cumparare in bloc a ziarelor, dupa perioada neagra pentru libertatea presei a guvernarii Nastase, cand asemenea practici erau la ordinea zilei. De peste opt ani de zile, cainele de paza al democratiei da frumos din coada la ciolanele azvarlite de primarul George Scripcaru si de consilierii locali. Aceste hotarari nu au nicio utilitate…

 
#10 Alin 6.02.2013 06:19

Cam ce s-ar fi intamplat de ex. in Slovacia daca ar fi facut asa ceva.
Ii f grija de a reconstitui Ungaria de dinainte de Trianon,un vis imposibil,si ridica pretentii absurde asupra Romaniei,Serbiei,Slovaciei,etc..
De fapt nu prea au vecin(probabil in fara de Austria),de la care sa nu ceara ceva.
Romanii din Ungurica au aceleasi drepturi ca maghiarii din Romania?
Ne pierdem intr-o retorica ultranationalista,cand de fapt,si noi sie ei ar trebui sa fim mai atenti la o alta etnie care locuieste in ambele tari si se inmulteste exponential,cei drept cu ajutorul unor "frati" cu cipilica...

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Reacţie fermă a lui Ion Ţirac: "Trebuie interzise!" Afaceristul român cere intervenţia autorităţilor pentru a stopa un flagel