Publicat

3

iulie

2012

22:58

22100

vizualizări

Perle la BACALAUREAT 2012. Ce au găsit profesorii de Română în tezele liceenilor

Perle la BACALAUREAT 2012. Ce au găsit profesorii de Română în tezele liceenilor

Mateiu Caragiale, Lucian Blaga şi Mihai Eminescu - Luceafărul sunt subiectele pe care elevii care au susţinut în această sesiune proba de Limba Română le-au primit luni, la examenul de Bacalaureat 2012.

Perlele nu au lipsit nici în acest an, iar gândul vă prezintă câteva dintre ele, "pescuite" de profesorii corectori din lucrările liceenilor bucureşteni.

Citeşte şi BACALAUREAT 2012. Perle la proba de Limba Română la examenul de BAC: "Luceafărul e cea mai lungă poezie românească şi din lume, deşi nu s-a hotărât exact câte strofe are"


La primul subiect, elevii au primit un fragment din “Craii de Curtea-Veche” de Mateiu Caragiale şi au avut de rezolvat  cerinţe care vizau cunoştinţe de vocabular şi teorie literară, precum şi capacitatea de a întelege şi comenta un text literar.

O nouă colecţie de perle BAC 2012. Cele mai haioase

La partea a II-a, liceenii au avut de redactat un eseu argumentativ despre calităţile umane pornind de la un citat din Lucia Blaga: "Nu e de ajuns să ai mari calităţi, trebuie să ştii cum să le foloseşti cu rost".

Cum au interpretat eleviişi ce au găsit profesorii în teze, citiţi mai jos:

  • Putem avea multe beneficii dacă ştim să evităm să trecem pe partea snobismului care şi el poate fi de multe ori o calitate.
  • Sunt de părere că un om poate avea cele mai mici calităţi, dar atâta timp cât le arată, le scoate în evidenţă şi le foloseşte cu un scop, este mai de preţ ca un om cu calităţi "imense" care le ţine numai pentru el.
  • Neştiind să-şi pună în evidenţă calităţile de care dispune, acestea nu îi sunt practic de niciun folos omului. Orice calitate oricât de mică sau de nesemnificativă de care dispune o poate folosi la momentul potrivit în situaţii de urgenţă.
  • Pentru a avea calităţi trebuie să fii şi puţin inteligent

Bătăi de cap le-a dat elevilor şi partea a III-a a subiectului, respectiv elaborarea unui eseu - tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat de Mihai Eminescu. Cei mai mulţi au ales "Luceafărul", iar perlele au început să curgă:

  • În Luceafărul, sunt prezente două planuri: terestru şi extraterestru.
  • Fata de împărat reprezintă pământul însuşi.
  • Finalul are caracter justiţiar: "Ce-ţi pasă ţie, chip de lut / Dac-oi fi eu sau altul?"

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
SUA stau pe un butoi cu pulbere! Donald Trump, făcut PRAF de cine se aştepta mai puţin. Declaraţiile fac înconjurul planetei

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info