Publicat

19

iunie

2013

21:53

3046

vizualizări

Poliţia Judeţeană Iaşi a deschis dosar penal în cazul tăierii teilor din centrul oraşului

Poliţia Judeţeană Iaşi a deschis dosar penal în cazul tăierii teilor din centrul oraşului

Poliţia Judeţeană Iaşi a deschis dosar penal în cazul tăierii teilor din centrul municipiului, în urma unor sesizări făcute de către un membru al grupului de iniţiativă "Iaşiul iubeşte teii", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi, chestorul Ioan Scripniciuc, a declarat, miercuri, presei că a fost deschis un dosar penal în cazul tăierii teilor din centrul municipiului, în urma a patru sesizări făcute de către Dinu Munteanu, membru al grupului de iniţiativă "Iaşiul iubeşte teii". Dinu Munteanu a catalogat tăierea teilor drept ilegală.

Potrivit lui Scripniciuc, cercetările în acest caz se fac sub aspectul săvărşirii infracţiunii de "tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate".

Şeful Poliţiei ieşene a precizat că la finalizarea cercetărilor dosarul va fi înaintat Parchetului Judecătoriei Iaşi.

Purtătorul de cuvânt al primăriei ieşene Sebastian Buraga a afirmat că municipalitatea nu a fost înştiinţată despre deschiderea unui dosar penal în acest caz.

Ancheta Poliţiei vizează modul în care Primăria Iaşi a tăiat în luna februarie a acestui an peste 70 de tei de pe bulevardul central al oraşului.

În locul teilor, unii cu o vechime de câteva zeci de ani, au fost plantaţi salcâmi japonezi.

Viceprimarul Iaşiului Mihai Chirica explica atunci că prin tăierea teilor şi plantarea unor copaci de talie joasă sunt puse în valoare monumentele istorice de pe bulevardul central al oraşului, printre care Catedrala Mitropolitană şi Biserica "Trei Ierarhi".

La Iaşi au avut loc mai multe proteste iniţiate de societatea civilă, la care au participat sute de persoane, însă municipalitatea nu a renunţat la demersul înlocuirii teilor cu salcâmi japonezi.

La începutul acestei luni, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), Alexandru Muraru, a declarat că prin tăierea teilor din centrul Iaşiului, oraşul s-a întors în urmă cu 20 de ani.

Totodată, Muraru a catalogat drept "o himeră" argumentul Primăriei ieşene cum că prin dispariţia teilor sunt puse în valoare monumentele istorice de pe bulevardul central.

Directorul INP, Alexandru Muraru, a mai spus că la Iaşi, s-a comis un abuz, în condiţiile în care pentru tăierea teilor, primăria oraşului a fost amendată de Garda de Mediu cu 60.000 de lei.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
În ce direcţie circulă autobuzul? 80% dintre copii ştiu răspunsul! Testul de logică care îi frustrează pe adulţi. Care e varianta corectă

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info