Liliana RUSE
Raul FLOREA
Liliana RUSE
Raul FLOREA
Maria TOADER
54 vizualizări 27 oct 2010

FMI nu este de acord cu reducerea cotei unice sau cu creşterea salariului minim pe economie, refuzând propunerile cu care premierul Boc şi liderii coaliţiei s-au prezentat marţi seara la discuţii. Negocierea purtată pe un ton tensionat între cele două părţi s-a soldat doar cu o posibilă concesie: reducerea contribuţiei pe salarii de la 44,4% la 41%. Paradoxal, întreaga discuţie s-a purtat fără ştiinţa ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu aflând a doua zi de la reporterul gândul ce s-a discutat la negocieri.

Cota unică redusă la 12 la sută, scăderea CAS cu 3 puncte şi creşterea salariului mimin la 720 de lei au fost cele trei propuneri cu care liderii coaliţiei de guvernământ s-au prezentat, marţi seara, la întâlnirea cu delegaţia FMI.

Vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely, ministrul Mediului, a precizat pentru gândul că partidele de coaliţie au convenit încă din iunie asupra acestor măsuri care ar urma să fie aplicate începând de anul viitor. Borbely a spus însă că reprezentanţii FMI s-au arătat "reticenţi" faţă de scăderea cotei unice şi a salariului minim pe economie, fiind, în schimb, de acord cu reducerea CAS. "Noi am propus ca salariul mimin să fie de 720 de lei, ei au vrut ceva mai putin, pe la 650 de lei. În ceea ce priveşte cota unică, au fost reticenţi şi au spus că ar trebui să continuăm cu măsurile cu care am început. Noi am prezentat calcule care arătau că, dacă se reduce la 12 la sută cota unică, vom avea în 2011 a uşoară scădere a veniturilor bugetare, dar din 2012 vom intra pe creştere. Ei cred că o cotă unică de 12 la sută nu va aduce efectele prognozate de noi", a adăugat Borbely.

Mici divergenţe de "timing"

Ministrul a mai spus că nu s-a pus problema unei împotriviri ferme a delegaţiei FMI: "Ei cred că ar trebui să luăm măsurile astea la anul, pentru 2012, noi vrem să le luăm pentru anul viitor. E o chestiune de timing între noi şi ei".

Conform lui Borbely, liderii coaliţiei sunt absolut hotărâţi să aplice măsurile în 2011: "Dacă noi luăm decizia, ei nu ne pot împiedica. După ce ţările din jur, Ungaria, Bulgaria au scăzut cota unică, suntem convinşi că este o şansă de dezvoltare şi pentru noi".

Liderul udemerist a adăugat că vineri va avea loc o discuţie între "tehnicienii" coaliţiei şi cei ai FMI, urmând ca o nouă întrevedere cu liderii partidelor de guvernământ şi delegaţia Fondului să aibă loc săptămâna viitoare.

"Am avut senzaţia că discutăm cu peretele"

De altfel, discuţiile au fost purtate cu nervii întinşi. "Astăzi (n.r. marţi) s-au enervat toţi. Pentru că nu poţi gândi dezvoltarea unei ţări, prin siguranţa rambursării unui împrumut la o bancă. Am avut senzaţia că discut cu peretele acesta din faţă. Indiferent de ce spuneam. Da, dădeau din cap afirmativ în timp ce vorbeam, după care îşi spuneau poezia. Şi este îngrozitor să ai senzaţia că tu comunici cu cineva care înţelege ce-i spui, după care el spune acelaşi lucru", a povestit, pentru gândul, liderul minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian.

Ialomiţianu: "Nu ştiu ce a discutat coaliţia"

În timp ce liderii din coaliţie purtau negocierile cu FMI, ministrul de Finanţe avea cu totul altă agendă: discutarea măsurilor privind arieratele. "S-a discutat legat de bugetul pe 2011, iar noi îl avem construit pe cota de 16% şi TVA 24%. Eu la Ministerul de Finanţe nu am avut discuţii legate de cota unică. FMI s-a întâlnit cu cei din coaliţie: să facem diferenţa. Eu am avut discuţii la Ministerul de Finanţe doar despre arierate şi eu am cerut să discutăm un plan de măsuri. Aseară (n.r. marţi seara) nu am participat la discuţii. Nu ştiu ce a discutat coaliţia: acolo sunt lideri politici", a precizat, pentru gândul, Gheorghe Ialomiţianu.

De ce se opune FMI

Conform unor participanţi la negocierile de marţi seara, liderii coaliţiei şi experţii FMI au calculat diferit impactul celor trei măsuri fiscale asupra bugetului. În timp ce partidele de guvernământ au avansat un deficit pe bugetul consolidat de 2,6 miliarde de lei, Fondul a spus că, de fapt, este vorba de 3,6 miliarde de lei. Diferenţa vine din faptul că experţii FMI nu vor să ia în calcul şi eventuale sume venite din creşterea colectării încasărilor la buget şi creşterea consumului, după reducerea cotei unice.

Negocierile au fost foarte tensionate, politicienii români acuzându-i pe tehnicienii FMI că aplică în cazul României acelaşi model ca şi în cazul unor state sud-americane sau africane. "Nu mai puneţi un şablon contabil pe România. E vorba despre o altă civilizaţie, o cultură organizaţională diferită", ar fi spus prim-vicele PDL Adriean Videanu, principalul susţinător al reducerii cotei unice.

Dincolo de opoziţia FMI, liderii coaliţiei mai au de trecut un obstacol important, acasă: preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a anunţat încă de luna trecută că nu este de acord cu aceste măsuri.

Citește și: