Versiunea Beta

PORTRET DE KILLER. Cine este moldoveanul Vitalie Proca, atacatorul din Vitan, căutat de Interpol şi Scotland Yard

de Andrei Luca POPESCU

Moldoveanul Vitalie Proca, reţinut de autorităţile ruseşti la Moscova, după ce Interpol a lansat un mandat internaţional pe numele său, era căutat de poliţiştii din România şi din Marea Britanie. Proca este principalul suspect în cazul tentativei de asasinat din cartierul bucureştean Vitan, unde un tânăr a fost împuşcat cu un Kalaşnikov. Proca are o lungă istorie de tentative de asasinat, începută încă din adolescenţă, fiind condamnat la închisoare pe viaţă în Republica Moldova. Moldoveanul a scăpat însă de pedeapsă în 2010, după ce a stat 12 ani în închisoare, pentru că Republica Moldova şi-a modificat Codul Penal.

Proca este acuzat că, în noiembrie 2012, a fost autorul tentativei de asasinat asupra unui tânăr român din cartierul Vitan. Atunci, Proca a tras cu un pistol-mitralieră de tip Kalaşnikov şi cu un pistol Makarov asupra bărbatului, rănindu-l grav la cap şi în piept.

În Marea Britanie, Proca este căutat de Scotland Yard pentru tentativa de asasinat asupra bancherului rus German Gorbunţov. Gorbunţov fugise din Rusia, acuzând că bancheri apropiaţi de Vladimir Putin îi vor răul, şi cerea azil politic în Marea Britanie. El a fost împuşcat la Londra, în 2012, cu puţin timp înainte să depună mărturie în cazul unei alte tentative de asasinat, asupra altui bancher rus de la Moscova.

Vitalie Proca (foto Interpol)

La 17 ani, Vitalie Proca a omorât doi oameni pe care i-a tâlhărit

În vârstă de 33 de ani, Vitalie Proca s-a născut în Republica Moldova, în satul Codreanca din raionul Străşeni. Nu a terminat liceul şi nu s-a căsătorit. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 1998, după ce a omorât două persoane într-un jaf din raionul Criuleni, chiar în ziua de Crăciun. Pe atunci Vitalie Proca avea doar 17 ani.

În martie 2010, judecătorii Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova arată, în sentinţa prin care i-au redus pedeapsa lui Vitalie Proca de la detenţie pe viaţă la 20 de ani de închisoare, că acesta are o lungă istorie de violenţe, comise însă înainte de a împlini vârsta de 18 ani. Proca a fost ulterior eliberat condiţionat, după ce îşi ispăşise 12 ani de închisoare din pedeapsă.

Judecătorii moldoveni arată că, în ziua de Crăciun a anului 1997, în jurul orei 21.30, Vitalie Proca împreună cu alţi trei bărbaţi pe care îi coordona au intrat în casa familiei Enache din satul Măgdăceşti, raionul Criuleni. Aici se aflau un bărbat, trei femei şi un copil de 2 ani şi jumătate. Proca şi oamenii săi i-au atacat cu ţevi metalice şi le-au furat bani şi alte bunuri în valoare de aproximativ 18.500 de lei moldoveneşti (în jur de 1.100 de euro). Bărbatul şi o femeie au murit în urma atacului.

În timpul atacului, Vitalie Proca a torturat-o pe una dintre femei, pentru a-i spune unde se ascund bani sau obiecte de valoare. El a lovit-o cu ţeava metalică, i-a legat mâinile şi un lanţ la gât din aţă sintetică şi a ars-o cu fierul de călcat până când femeia a leşinat. Proca a crezut că aceasta a murit şi de aceea s-a oprit din tortură.

În martie 1997, Vitalie Proca a fost prins de poliţişti cu un pistol artizanal, pe care şi-l construise singur, sub formă de stilou, din două bucăţi de ţeavă metalică. Arma avea calibrul 5,6 milimetri, pentru care Proca găsise şi două gloanţe.

 

Bancher rus, executat la Londra în stil mafiot

În Marea Britanie, Vitalie Proca era căutat de Scotland Yard, fiind suspectat că este autorul tentativei de asasinat asupra bancherului rus German Gorbunţov, împuşcat cu 6 focuri de armă semiautomată, în faţa apartamentului din Canary Warf, în care locuia. Gorbunţov a scăpat cu viaţă, după ce medicii i-au indus coma. Asasinul plătit a folosit un pistol Makarov, la fel ca şi în tentativa de asasinat din România.

Rusul a acuzat atunci alţi 4 bancheri ruşi, dintre care unul apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, că au ordonat asasinatul.

German Gorbunţov era căutat de autorităţile din Republica Moldova pentru înşelăciune şi infracţiuni economice, fiind acuzat că a preluat ilegal mai multe bănci. Rusul deţinea 6 bănci din Rusia şi Moldova, un complex sportiv şi fabrici în Moscova. La un moment dat, el a deţinut clubul de hochei Spartak Moscova, conform presei britanice.

Imagini de pe camerele de supraveghere din Marea Britanie

În 2010, el a fugit de la Moscova în Marea Britanie. Aici, el a acceptat să colaboreze cu autorităţile, urmând să depună mărturie despre tentativa de asasinat asupra unui alt bancher miliardar din Moscova – Alexander Antonov. Acesta fusese împuşcat cu focuri automate în Moscova, în 2009, însă supravieţuise. Fiul lui Antonov deţinea clubul britanic de fotbal Portsmouth.

Pentru a demonstra că alţi bancheri ruşi au ordonat să fie asasinat, Gorbunţov le-a dat anchetatorilor date despre cum au spălat aceştia bani la Căile Ferate din Rusia, prin două bănci ale lui Gorbunţov – Invest Credit şi Sberkred.

tentativă de asasinat în Vitan, cu Kalaşnikov

În România, Vitalie Proca este acuzat că în 26 noiembrie 2012, pe strada Ion Morţun din cartierul Vitan din Bucureşti, l-ar ar fi împuşcat în cap şi în piept pe Răzvan Mircea Isăilă, în vârstă de 26 de ani. Acesta a supravieţuit atacului, fiind dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Reprezentanţii Spitalului Floreasca din Capitală declarau atunci că bărbatul împuşcat are răni grave la abdomen şi la membre, dar şi răni mai uşoare la nivelul capului.

Conform martorilor, la atac ar fi participat două persoane.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus, în 17 ianuarie, începerea urmăririi penale faţă de Vitalie Proca, pentru tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Potrivit procurorilor, la data de 26 noiembrie 2012, Vitalie Proca "a executat mai multe focuri de armă cu pistolul mitralieră AK 47 asupra victimei I.M. - care îşi parca autoturismul în parcarea de reşedinţă -, după care, observând că victima nu a decedat, a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov pe care îl avea asupra sa, a executat mai multe focuri de armă în direcţia victimei".

La 18 ianuarie, Parchetul Tribunalului Bucureşti a solicitat instanţei de judecată să dispună arestarea preventivă în lipsă a lui Vitalie Proca, precum şi să emită un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţională, propunerea fiind admisă în aceeaşi zi.

Autorităţile române au declanşat procedura de extrădare a lui Proca din Moscova, pentru a fi cercetat în România.

Documentele necesare extrădării au fost trimise astăzi la Moscova, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Andrei Luca Popescu este reporter special al ziarului Gândul

 


 

 

5 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 rudy 7.02.2013 14:50

Nu-l mai aduceti pe Hipopotam-ul ala de Pavel Abraham la B1 tv ... este afon...

 
#2 rudy 7.02.2013 14:52

Hotărârile definitive sunt acelea care nu pot fi atacate cu apel, dar pot fi atacate cu recurs.
Potrivit art.377 alin.1 C.proc.civ., sunt hotărâri definitive :
1. hotărârile date în primă instanţă, potrivit legii, fără drept de apel ;
2. hotărârile date în primă instanţă care nu au fost atacate cu apel sau, chiar atacate cu apel, dacă judecata acestuia s-a perimat ori cererea de apel a fost respinsă sau anulată ;
3. hotărârile date în apel ;
4. orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu apel .

Potrivit art.377 alin.2 C.proc.civ., sunt hotărâri irevocabile :
1. hotărârile date în primă instanţă, fără drept de apel, nerecurate;
2. hotărârile date în primă instanţă, care nu au fost atacate cu apel;
3. hotărârile date în apel, nerecurate;
4. hotărârile date în recurs chiar dacă prin acestea s-a soluţionat fondul pricinii;
5. orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs (pentru Pavel.A)

 
#3 posibila victima din Vitan 7.02.2013 15:41

o dau ziaristii cu numele: Razvan Isaila iar procurorii ii dau doar initialele, dar altele. I.M. stiri de * ca la Romania niciunde nu cred ca exista.

 
#4 Sulfina Barbu 7.02.2013 15:50

cine este a doua persoana care l-a insotit in vitan? Nu cumva este un tigan ?

 
#5 rudy 7.02.2013 17:28

Dati-le microfonul in plen nu va mai certati pe el...:)):)):))

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Geanina Terceanu, mărturie despre mita din "Dosarul Transferurilor" şi relaţia cu Cristi Borcea