4110 vizualizări 30 iul 2010

Românii se numără printre cei mai încrezători europeni în beneficiile ştiinţei, ceea ce nu-i împiedică pe 42% dintre ei să creadă că soarele se învârte în jurul Pământului. Alţi 35% cred că virusul HIV poate fi luat dacă beau apă după o persoană infectată. Proiectul "Ştiinţă şi societate. Interese şi percepţii ale publicului privind cercetarea ştiinţifică şi rezultatele cercetării", coordonat de sociologul Lazăr Vlăsceanu, este menit să afle cât de familiarizat este publicul românesc cu evoluţiile ştiinţifice şi în ce măsură este capabil să înţeleagă ultimele descoperiri.

Fă-ţi şi tu chestionarul la care doar unu din 100 de români a răspuns corect

Dacă în ţări precum Danemarca, Franţa, Marea Britanie sau Olanda procentul celor care puteau fi consideraţi "alfabetizaţi ştiinţific" este de aproximativ 17%, în România procentul ajunge undeva la 1%, au constatat autorii studiului.

Utilizând un chestionar în care repondenţii au fost rugaţi să răspundă cu "adevărat", "fals", "nu ştiu", "nu răspund" la următoarele afirmaţii, s-au obţinut date ca cele de mai jos.

Soarele se învârte în jurul Pământului - 42% cred că da, 7% nu ştiu sau nu răspund;

Primele fiinţe umane au trăit în aceeaşi perioadă cu dinozaurii - 30% cred că da, 25% nu ştiu sau nu răspund;

Pământului îi trebuie o lună ca să înconjoare Soarele - 20% cred că da, 33% nu ştiu sau nu răspund;

Laserele funcţionează prin concentrarea undelor sonore - 26% cred că da, 40% nu ştiu sau nu răspund;

Laptele radioactiv devine bun pentru consum prin fierberea sa - 34% cred că da, 22% nu ştiu sau nu răspund.

Superstiţiile şi confuzia între ştiinţă şi pseudoştiinţă

Cercetarea a mai arătat că patru din cinci români cred în miracole, în timp ce doi din trei români consideră că Biserica nu greşeşte niciodată în ceea ce spune. Credinţa în Dumnezeu nu îi împiedică, însă, pe români să creadă şi în astrologie sau în ghinionul, ori norocul adus de anumite numere. Astfel, 22% dintre români cred că horoscopul este "foarte ştiinţific", iar 40% că zodia le influenţează "mult sau foarte mult" personalitatea. De asemenea, jumătate dintre români cred în numere norocoase. Tot jumătate dintre români cred că deochiul poate fi contracarat de culoarea roşie sau că, dacă te mănâncă palma stângă, vei primi bani.

Astfel, cinci superstiţii au fost prezentate repondenţilor, care au avut de optat între a răspunde cu "foarte rău", "rău", "bine", "foarte bine" (acest răspuns însemnând acordul total) sau "nu ştiu, nu răspund" în funcţie de propriile credinţe.

Culoarea roşie ne fereşte de deochi - 39% au răspuns "bine", 13% "foarte bine";

Numărul 13 poartă ghinion - 21% au răspuns "bine", 9% "foarte bine";

Dacă te mănâncă palma stângă, vei primi bani - 31% au răspuns "bine", 14% "foarte bine";

Cine nu are noroc în dragoste are noroc la cărţi - 14% au răspuns "bine", 3% "foarte bine";

Dacă o pisică neagră îţi taie calea, aduce ghinion - 22% au răspuns "bine", 12% "foarte bine".

Relaţia dintre ştiinţă şi religie

Dintre repondenţi, 95% au declarat că cred în Dumnezeu, 52% cred în iad, 73% cred în Rai, 84% cred în păcat, 63% în viaţa de apoi şi 88% în puterea rugăciunii. Repondenţii au fost rugaţi să îşi exprime părerea în legătură cu cinci afirmaţii legate de relaţia între ştiinţă şi religie, aceştia putându-se situa în "dezacord total", "dezacord", "acord", "acord total" sau "nu ştiu, nu răspund".

Uneori, ceea ce spune Biserica este greşit - 36% s-au situat în dezacord total, iar 25% în dezacord, faţă de 23% în acord şi 10% acord total;

Ne bazăm prea mult pe ştiinţă şi nu destul pe credinţă - 9% dezacord total, 24% dezacord, 35% acord, 24% acord total;

Există miracole, fenomene ce nu pot fi explicate de ştiinţă - 7% dezacord total, 6% dezacord, 29% acord, 48% acord total;

Există oameni posedaţi de diavol - 16% dezacord total, 10% dezacord, 24% acord, 32% acord total;

Ştiinţa greşeşte când contrazice scrierile sfinte - 9% dezacord total, 20% dezacord, 27% acord, 28% acord total.

Chiar dacă se observă tendinţa de a crede mai degrabă în religie decât în ştiinţă, 81% dintre români cred că Guvernul ar trebui să sprijine cu bani cercetarea ştiinţifică.

Studiul a fost efectuat în perioada iulie - septembrie 2009 pe un eşantion de 1.161 de persoane de peste 18 ani, la nivel naţional, folosindu-se metoda interviului faţă în faţă pe baza unui chestionar structurat.

Citește și: