no author
Cătălin Lupăşteanu
165 vizualizări 26 oct 2011

Prefectul judeţul Braşov, Ion Gonţea, s-a prezentat, miercuri, la DNA, pentru audieri în dosarul în care fostul şef al OPC Braşov Ionel Spătaru a fost arestat recent pentru corupţie. Ion Gonţea a refuzat să facă declaraţii la intrarea în sediul DNA, spunând doar că aşteaptă să vadă ce vor procurorii de la el.

Prefectul a venit la scurt timp după sosirea la DNA a primarului oraşului Braşov, George Scripcaru.

George Scripcaru (PDL) a fost chemat de procurorii anticorupţie pentru a da o declaraţie de martor.

Fostul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Braşov Ionel Spătaru este în arest preventiv din 13 septembrie, pentru luare de mită.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada iulie - octombrie, în calitate de şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, Ionel Spătaru a pretins de la o persoană denunţătoare, administrator al unei societăţi comerciale, suma de 300.000 lei pentru ca, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, să emită o autorizaţie de funcţionare.

Din banii pretinşi, în 12 octombrie, Spătaru a primit de la persoana denunţătoare, prin intermediari, suma totală de 60.000 de euro, în două tranşe, procurorii organizând acţiunea de prindere în flagrant delict.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Serviciului Român de Informaţii - Secţia Judeţeană Braşov şi Structura de securitate internă.

Potrivit unor surse judiciare, cei doi intermediari erau ofiţeri ai SRI Braşov - Alexandru Muşat şi Bogdan Breja, care nu se aflau sub acoperire.

Purtătorul de cuvânt al SRI Bucureşti, Sorin Sava, a confirmat implicarea celor doi ofiţeri SRI şi a spus că aceştia au fost trecuţi în rezervă.

"Este adevărat. Ce pot să spun este că Serviciul Român de Informaţii ştia despre acest lucru şi a colaborat cu cei de la DNA cărora le-a acordat sprijin de natură informaţională şi tehnică în toate etapele de documentare", a declarat reprezentantul SRI.

Sava nu a vrut să dezvăluie funcţiile pe care le ocupau cei doi ofiţeri SRI în cadrul structurii de la Braşov, însă a precizat că cei doi au fost trecuţi în rezervă.

Faţă de ofiţerii SRI nu s-a dispuns nicio măsură preventivă şi nu se cunosc încă acuzaţiile aduse acestora şi nici dacă vor fi trimişi în judecată.

Ionel Spătaru a fost înlocuit în funcţia de şef al CJPC Braşov de Dorin Iob, juristul instituţiei, care va asigura interimatul până la organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de comisar-şef.

Înlocuirea s-a făcut imediat după ce Spătaru a primit mandat de arestare preventivă.

Citește și: