Versiunea Beta

Prefectura Bucureşti: Câinii diagnosticaţi cu boli grave, transmisibile la om, ar putea fi eutanasiaţi

de Roxana Alexe - Mediafax

Mediafax Foto/Catalina Filip

Câinii cazaţi în adăposturi ar putea fi eutanasiaţi doar dacă sunt diagnosticaţi cu boli grave, transmisibile la om, boli incurabile sau sunt agresivi, potrivit propunerii de modificare a articolului din Legea câinilor fără stăpân adusă de Prefectura Capitalei, după decizia Curţii Constituţionale.

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a declarat, miercuri, că în cursul zilei de marţi a trimis Senatului propunerile de modificare a legii câinilor fără stăpân, ca urmare a argumentelor Curţii Constituţionale, care a decis că prevederi din actul normativ sunt neconstituţionale.

În 11 ianuarie 2012, Curtea Constituţională a decis că soluţia eutanasierii câinilor fără stăpân trebuie să fie aplicată doar în ultimă instanţă, respectiv numai atunci când toate celelalte soluţii au fost aplicate corespunzător de către autorităţile locale, dar nu şi-au atins scopul de a limita sau de a eradica acest fenomen.

Prefectul Capitalei a explicat, miercuri, că articolul care a fost declarat neconstituţional a fost modificat în sensul în care ar putea permite eutanasierea pe perioada cazării în adăposturi doar a câinilor care sunt diagnosticaţi cu boli grave, transmisibile la om, precum şi la alte animale, cu boli incurabile sau a celor pe care legea îi defineşte ca fiind agresivi. Potrivit noului articol, această măsură ar putea fi luată în termen de trei zile de la data stabilirii diagnosticului de către veterinar.

"Deşi articolul declarat neconstituţional nu a fost propunerea iniţială, el suferind modificări, Curtea Constituţională a argumentat decizia precizând că eutanasierea se poate aplica numai dacă celelalte măsuri luate de autorităţile locale nu au dat roade", a spus Mihai Cristian Atănăsoaei.

Potrivit prefectului municipiului Bucureşti, argumentaţia Curţii a arătat clar că "legiuitorul trebuie să stabilească o prioritate în aplicarea măsurilor câinilor fără stăpân, iar eutanasierea trebuie făcută în ultimă instanţă".

Printre modificările făcute articolului se regăseşte şi cea potrivit căreia în perioada de cazare a câinilor în adăposturi "se rezolvă cu prioritate cererile" de revendicare a animalelor recunoscute de stăpân, precum şi cea potrivit căreia câinii nerevendicaţi în termen de şapte zile pot fi adoptaţi de persoane fizice sau juridice sau de centrele de adopţie speciale amenajate.

Prefectul Capitalei a arătat că rămâne ca o soluţie primordială "sterilizarea masivă a tuturor câinilor de rasă comună cu sau fără stăpân, dar şi aplicarea de microcipuri acestor animale".

"Desigur că aceste măsuri implică eforturi bugetare semnificative. Numai în Bucureşti pentru un număr de aproximativ 40.000 de câini şi la un cost de întreţinere de 375 de lei pentru un câine pe o lună bugetul va trebui să aloce suma de 41.860.000 de euro anual", a mai spus Atănăsoaei, precizând că este puţin probabil ca reprezentanţii autorităţilor locale să aloce această sumă chiar şi în cazul renunţării la alte proiecte.

"În aceste condiţii ONG-urilor le revine o implicare efectivă şi nu doar la TV. (...) Prin demararea unor campanii serioase de încurajare a adopţiilor sau prin acordarea de sprijin autorităţilor locale. La urma urmei ei şi-au dorit această soluţie. Acum e rândul dumnealor să o implementeze", a mai spus prefectul Capitalei, adăugnd faptul că a transmis modificările Senatului.

 


 

 

66 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 denisa 11.04.2012 15:50

este o lege buna si corecta! nu mai putem risca ca noi sau copii nostri sa fie muscati sau mutilati..! chiar acum cateva zile era sa ma muste un caine care parca era turbat.. am ajuns o capitala a maidanezilor, nu a oamenilor! sunt peste tot...

 
#2 turcu 11.04.2012 15:52

cu totii iubim animalele si ne plac, dar cainii care sunt batrani, agresivi sau cu boli ar trebui eutanasiati! sunt un pericol pentru noi si pentru familiile noastre! este o lege buna!

 
#3 romeo 11.04.2012 15:58

Este clar ca aceasta lege trebuie votata si la noi! Nu-mi doresc ca, copii mei sa fie muscati de caini in timp ce se joaca in fata blocului sau alearga prin parc! SUSTIN ACEASTA LEGE!

 
#4 danmc 11.04.2012 15:59

Este cea mai drastica masura posibila,dar cea mai buna! Sunt pentru aceasta lege. Nu se va face nimic doar cu sterilizarea acestora,pentru ca vor fi la fel de agresivi chiar daca nu mai au posibiliatea sa se inmulteasca!

 
#5 iruletheworld 11.04.2012 15:59

Cu siguranta eutanasierea este cea mai buna varinata. Cei care iubesc atat de mult cainii,sa si-i ia acasa,ori sa-si cumpere unul de rasa pe care sa-l creasca in casa. Nu sunt de acord ca acestia sa ramana pe strazi.

 
#6 avira 11.04.2012 15:59

In rimul rand este vorba despre siguranta noasta,a parintilor nostrii,a copiilor ori a nepotilor nostrii. Daca s-ar gandi toata lumea la chestia asta,probabil ca alta ar fi situatia,insa este foarte usor sa dai din gura si faci pe prostu’ iar cainii acestia agresivi sa ramana in continuare pe strazi si sa ne atace. PRO EUTANASIERE!

 
#7 boboc 11.04.2012 15:59

Tin sa aduc aminte de recentul caz in care un copil a fost sfasiat,,pur si simplu de cainii maidanezi. Eu unul i-as omora pe toti! Nici un caine nu are ce sa caute pe strazi! Cei care-si doresc cu atata ardoare cainii si ii iubesc,sa-i ia in casa! Nu avem nevoie de asa fiare pe strazi! Sustin din toata inima aceasta lege,pentru ca ma gandesc in primul rand la siguranta familiei mele.

 
#8 numele tau 11.04.2012 16:56

Peste tot in ue se eutanasiaza, asa trebuie si la noi.

 
#9 numele tau 11.04.2012 16:56

Peste tot in ue se eutanasiaza, asa trebuie si la noi.

 
#10 numele tau 11.04.2012 16:56

Peste tot in ue se eutanasiaza, asa trebuie si la noi.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O păţeşte şi cel mai puternic om de pe pământ! Când şi-au dat seama era deja prea târziu! FOTO Imagine TRUCATĂ cu Obama dată publicităţii. TOP GAFE