Publicat

11

aprilie

2012

14:13

146

vizualizări

Prefectura Bucureşti: Câinii diagnosticaţi cu boli grave, transmisibile la om, ar putea fi eutanasiaţi

Prefectura Bucureşti: Câinii diagnosticaţi cu boli grave, transmisibile la om, ar putea fi eutanasiaţi

Câinii cazaţi în adăposturi ar putea fi eutanasiaţi doar dacă sunt diagnosticaţi cu boli grave, transmisibile la om, boli incurabile sau sunt agresivi, potrivit propunerii de modificare a articolului din Legea câinilor fără stăpân adusă de Prefectura Capitalei, după decizia Curţii Constituţionale.

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a declarat, miercuri, că în cursul zilei de marţi a trimis Senatului propunerile de modificare a legii câinilor fără stăpân, ca urmare a argumentelor Curţii Constituţionale, care a decis că prevederi din actul normativ sunt neconstituţionale.

În 11 ianuarie 2012, Curtea Constituţională a decis că soluţia eutanasierii câinilor fără stăpân trebuie să fie aplicată doar în ultimă instanţă, respectiv numai atunci când toate celelalte soluţii au fost aplicate corespunzător de către autorităţile locale, dar nu şi-au atins scopul de a limita sau de a eradica acest fenomen.

Prefectul Capitalei a explicat, miercuri, că articolul care a fost declarat neconstituţional a fost modificat în sensul în care ar putea permite eutanasierea pe perioada cazării în adăposturi doar a câinilor care sunt diagnosticaţi cu boli grave, transmisibile la om, precum şi la alte animale, cu boli incurabile sau a celor pe care legea îi defineşte ca fiind agresivi. Potrivit noului articol, această măsură ar putea fi luată în termen de trei zile de la data stabilirii diagnosticului de către veterinar.

"Deşi articolul declarat neconstituţional nu a fost propunerea iniţială, el suferind modificări, Curtea Constituţională a argumentat decizia precizând că eutanasierea se poate aplica numai dacă celelalte măsuri luate de autorităţile locale nu au dat roade", a spus Mihai Cristian Atănăsoaei.

Potrivit prefectului municipiului Bucureşti, argumentaţia Curţii a arătat clar că "legiuitorul trebuie să stabilească o prioritate în aplicarea măsurilor câinilor fără stăpân, iar eutanasierea trebuie făcută în ultimă instanţă".

Printre modificările făcute articolului se regăseşte şi cea potrivit căreia în perioada de cazare a câinilor în adăposturi "se rezolvă cu prioritate cererile" de revendicare a animalelor recunoscute de stăpân, precum şi cea potrivit căreia câinii nerevendicaţi în termen de şapte zile pot fi adoptaţi de persoane fizice sau juridice sau de centrele de adopţie speciale amenajate.

Prefectul Capitalei a arătat că rămâne ca o soluţie primordială "sterilizarea masivă a tuturor câinilor de rasă comună cu sau fără stăpân, dar şi aplicarea de microcipuri acestor animale".

"Desigur că aceste măsuri implică eforturi bugetare semnificative. Numai în Bucureşti pentru un număr de aproximativ 40.000 de câini şi la un cost de întreţinere de 375 de lei pentru un câine pe o lună bugetul va trebui să aloce suma de 41.860.000 de euro anual", a mai spus Atănăsoaei, precizând că este puţin probabil ca reprezentanţii autorităţilor locale să aloce această sumă chiar şi în cazul renunţării la alte proiecte.

"În aceste condiţii ONG-urilor le revine o implicare efectivă şi nu doar la TV. (...) Prin demararea unor campanii serioase de încurajare a adopţiilor sau prin acordarea de sprijin autorităţilor locale. La urma urmei ei şi-au dorit această soluţie. Acum e rândul dumnealor să o implementeze", a mai spus prefectul Capitalei, adăugnd faptul că a transmis modificările Senatului.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Şarapova, DISTRUSĂ la revenirea în lumea tenisului! Cuvinte extrem de grele din partea rivalei ei

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info