27 vizualizări 6 sep 2007

Preşedintele Traian Băsescu ar urma să sufere o nouă intervenţie chirurgicală, de data aceasta la Spitalul Militar Central din Bucureşti, după cum au declarat, pentru ziarul Gândul, surse medicale. Acestea au precizat că intervenţia ar trebui să aibă loc sub asistenţa a doi medici de la spitalul din Viena, unde şeful statului a suferit, în luna mai a anului trecut, o operaţie de hernie de disc. Se pare că noua intervenţie chirurgicală nu ar fi legată de cea precedentă. Administraţia prezidenţială nu a difuzat nici un comunicat oficial în legătură cu această intervenţie până la apariţia informaţiei în presă. Conform purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, este vorba despre o operaţie „obişnuită”, la tiroidă. Turcan a mai spus că şeful statului a ales să fie operat, în loc să urmeze un tratament de lungă durată. Preşedinţia a refuzat să precizeze când va suporta şeful statului intervenţia chirurgicală, oficialii de la Cotroceni spunând doar că preşedintele îşi va respecta programul stabilit deja.

Administraţia prezidenţială a făcut aceste precizări la solicitarea ziarului Gândul. Iniţial, din surse medicale se aflase că operaţia preşedintelui se va desfăşura sâmbătă, la Spitalul Militar Central, şi că ar fi legată de intervenţia chirurgicală de la Viena.

După operaţia de anul trecut, preşedintele a fost avertizat de medici că nu are voie să stea prea mult în picioare, să facă efort şi că trebuie să urmeze cu stricteţe programul de recuperare fizică. Tot atunci s-a modificat şi cadrul legal în legătură cu asistenţa medicală pentru primii oameni în stat. Prin hotărârea CSAT, toţi demnitarii de rang înalt trebuie internaţi obligatoriu în Spitalul Militar Central, iar în cazul unei intervenţii chirurgicale la care trebuie supuşi şeful statului sau premierul, se impune convocarea comisiei medicale speciale. Până acum, această procedură de convocare nu fusese parcursă.

Citește și: