Versiunea Beta

Primul primar care anunţă că va pune în aplicare legea eutanasierii: Cei 700 de câini din adăpost vor fi eutanasiaţi primii

de Daciana Ilie

HORATIU GHEORGHE / MEDIAFAX FOTO

Autorităţile din Ploieşti spun că vor începe eutanasierea câinilor comunitari imediat după ce va intra în vigoare legea care modifică OUG 155/2001 şi după ce va trece termenul de 14 zile lucrătoare, iar primii vor fi eutanasiaţi cei 700 de câini din adăpostul Primăriei.

Primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, a declarat, miercuri, că în municipiu va începe eutanasierea câinilor comunitari după ce va intra în vigoare legea votată marţi de Senat, act normativ care permite eutanasierea maidanezilor care nu sunt adoptaţi. Bădescu a precizat că primii care vor fi eutanasiaţi sunt câinii care în prezent se află în adăpostul primăriei, situat în Parcul memorial "Constantin Stere", cunoscut localnicilor drept Parcul Bucov.

"Vor fi cele şapte zile lucrătoare necesare revendicării, după care alte şapte zile de adopţii, după care se va trece la eutanasiere. Începem cu câinii din adăpost", a declarat primarul Ploieştiului pentru corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat dacă autorităţile locale sunt pregătite pentru astfel de operaţiuni şi cine anume se va ocupa de eutanasierea sutelor de maidanezi, edilul Ploieştiului a explicat că în prezent la adăpostul pentru câini comunitari este un medic veterinar angajat şi că autorităţile intenţionează să înfiinţeze un cabinet veterinar care să se ocupe de această operaţiune.

"Va fi înfiinţat un cabinet veterinar. Noi avem un doctor angajat, dar va fi necesar un cabinet, după care se vor stabili procedurile necesare acestui act, pe care nu le cunosc eu. Medicul veterinar se va ocupa de aceste chestiuni", a spus Bădescu.

Primarul a precizat că ploieştenii care au ţinut câini pe lângă blocuri pe domeniul public vor avea posibilitatea de a-i ţine în adăpostul de la Bucov, contra unei taxe.

"La sfârşitul acestei luni, cel mai probabil, va fi supus votului consilierilor locali un proiect de hotărâre care să prevadă că iubitorii de animale vor putea să păstreze în adăpost aceşti câini contra unei taxe lunare. Ei vor fi îngrijiţi în continuare, li se va asigura asistenţă medicală şi tot ceea ce înseamnă în îngrijire. Acest proiect va intra în vigoare oricum înainte de a fi aplicată legea, pentru că până ajunge la Monitorul Oficial, probabil va fi contestată la Curtea Constituţională, practic avem timp pentru a emite o hotărâre de Consiliu Local în sensul acesta. M-aş bucura să existe cinci sute de iubitori de animale care să plătească această taxă pentru astfel de câini. Noi vom da această posibilitate", a mai spus Iulian Bădescu.

El a adăugat că a discutat şi cu reprezentanţii PNL şi cu PDL cu privire la acest subiect şi toţi au fost de acord.

Întrebat cât va fi taxa pe care iubitorii de animale vor trebui să o plătească pentru întreţinerea unui câine în adăpost, Iulian Bădescu a spus că acest lucru nu a fost încă stabilit, că se vor face calcule pentru fundamentarea unui tarif şi că, în opinia sa, acest tarif va fi sub 500 de lei pe lună pentru fiecare câine.

Autorităţile din Ploieşti spun că pe străzile oraşului s-ar afla aproximativ 3.500 de câini, însă nu au o situaţie exactă în acest sens.

"Nu putem fi siguri că 3.500 este cifra exactă a câinilor de pe străzi pentru că aproape în fiecare dimineaţă angajaţii noştri constată în diverse zone ale oraşului prezenţa unor animale noi, care au fost aduse din alte părţi. Ne dăm seama de acest lucru mai ales după comportamentul câinilor. De altfel, ne-au şi fost semnalate cazuri în care câini fără stăpân au fost descărcaţi în cartierele de la periferia Ploeiştiului, din păcate, cei care au văztu aceste lucruri nu au notat şi numerele maşinilor din care au fost descărcate animalele", declara Laura Moagher, directoarea Administraţiei Parcului "Constantin Stere", autoritatea care se ocupă de ridicarea câinilor fără stăpân de pe străzile Ploieştiului.

Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile lucrătoare de când ajung în adăposturi a trecut, marţi, de votul final al Camerei Deputaţilor, forul decizional în privinţa acestui proiect.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu ştie dacă legea adoptată de Parlament privind eutanasierea câinilor fără stăpân este soluţia cea mai bună, dar este evident că între viaţa unui câine şi cea a unui om trebuia aleasă cea din urmă, legea prevăzând şi adopţia sau ţinerea în adăposturi a câinilor.

El a dăugat că proiectul de lege adoptat prevede şi variantele adăposturilor şi al adopţiei câinilor, iar într-un termen rezonabil fenomenul ar putea fi redus la limite acceptabile.

 


 

 

81 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 gicu 11.09.2013 20:30

bravo un edil care nu are frica de toti miorlaiti care hamaie in apararea potailor,spor la treaba

 
#2 marc 11.09.2013 20:54

@gicu
dar cand trec gazari la jigodii......
Ca aveti slava domnului mult peste media nationala, chiar daca nu stiti sa-i numarati

 
#3 unul 11.09.2013 21:01

Daca un medic veterinar face eutanasierea cainilor perfect sanatosi,doar pt.ca trec cele 14 zile,sa-si arunce diploma pentru ca este rusinea acestei profesii....

 
#4 ovi 11.09.2013 21:07

bravo, spor la treaba

 
#5 Catalina 11.09.2013 21:08

In sfarsit cineva ia atitudine.Sa-i eutanasieze odata ca se inmultesc intr-o saptamana cat oamenii intr-un an.Nu ii pot intelege pe cei care zic nu eutanasierii..mai oameni buni is mai presus cainii decat oamenii?hai sa-i lasam pe strazi sa ne manance sau in loc de adaposturi pt oamenii strazii sa-i…

 
#6 taunul77 11.09.2013 21:33

Aia care iubiti javrele, lasati vaicarelile si grabiti-va sa le scapati de la pieire!

 
#7 lica 11.09.2013 21:34

Da de azi!! La treba.. Santem oamenii nu cainii. Imi plac cainii..am un caine dar e in lant pazeste casa si il iubesc!!Asta e rolul cainelui...Stiti cat costa sa-i "pensionam" pe 65 mii de caini??Mor oamenii in Spitale,Nu avem scoliii cum trebuie nici gradinite destule ...Ptr astea trebuie…

 
#8 freedom 11.09.2013 21:52

bv bai lica ca iti tii cainele in lant.esti un primitiv

 
#9 Andreea 11.09.2013 22:08

#7 Stimata doamna/domnule Lica , Da de azi= Da, de azi Santem= Suntem Spitale= spitale (invatati diferenta dintre substantivele comune si cele proprii) Santem oamenii nu cainii= Suntem oameni, nu caini. scoliii= scoli dupa "lant", dar si dupa "trebuie", faceti bine de invatati sa…

 
#10 cracanel 11.09.2013 22:10

Hallo domnilor primari! Io cred ca cel mai bine este sa incarcati canii maidanezi in camioane si sa-i transportati in muntii unde eset populatie de ursi. asa ca bietii ursi vor avea ce sa mance, nu mai coboara in orase si nu mai ataca stanile. o sa fie indestulati cu carnea de cane. Eutanasierea costa…

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
SURPRIZĂ! Oferta pe care Iranul i-a făcut-o României. Ce răspuns aşteaptă oficialii de la Teheran