3702 vizualizări 5 iul 2017

Rata de promovare înregistrată de absolvenţii care au susţinut probele Bacalaureatului în sesiunea iunie 2017 este de 71,4%, cu 4,7% mai mare decât rata de promovare din aceeaşi sesiune a anului trecut. Mai exact, au promovat 91.754 de candidaţi dintr-un total de 128.503 candidaţi prezenţi.

7.010 candidaţi au absentat, în timp ce 36.570 de candidaţi au fost declaraţi respinşi (24.631 din promoţia curentă, respectiv 11.939 din promoţiile anterioare). Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 179 de candidaţi. Aceştia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.

Procente de promovare peste 80% s-au înregistrat în judeţele Sibiu (83,73%). Bacău (83,54%), Iaşi (82,91%) şi Cluj (82,75%). Rata de promovare în Capitală este de 74,09%. Judeţele în care ratele de promovare au fost sub 55% sunt Ilfov (42,24%), Giurgiu (50,7%) şi Teleorman (53,95%).

Ca în fiecare an, există şi câteva zeci de mii de elevi care nici măcar nu se înscriu să dea examenul de Bacalaureat. În 2016, cifra absolvenţilor de liceu era de aproape 153.000, în scădere drastică, cu aproape 20% faţă de anul precedent, conform Institutului Naţional de Statistică. Comparând cu cifra celor care au dat BAC-ul anul acesta, se poate observa o lipsă de aproximativ 25.000 de elevi (cifrele absolvenţilor de liceu din 2017 nu sunt încă disponibile).

REZULTATE BAC 2017 pot fi văzute aici.

Dintr-unul din judeţele fruntaşe, respectiv judeţul Cluj, vin nouă dintre cei 97 de elevi care au obţinut medii de zece la examenul de Bacalaureat din acest an. Trei dintre absolvenţi doresc să devină medici şi spun că vor urma facultatea în ţară.

Din cei nouă absolvenţi de liceu care au obţinut media zece la examenul de bacalaureat, trei sunt de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Cluj-Napoca, doi de la Liceul „Pavel Dan” Câmpia Turzii şi câte unul de la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Al. Papiu Ilarian” Dej. Cinci dintre aceştia vor rămâne să urmeze cursurile universitare în ţară.

Luca Simionescu, elev la „Emil Racoviţă” Cluj-Napoca, provine dintr-o familie de medici şi a decis să meargă pe urmele părinţilor, astfel că se pregăteşte să susţină examen de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

„Nu mă aşteptam la media zece, ştiam doar că am făcut lucrări bune. Eu voi susţine examen la UMF şi probabil că, aşa îşi explică toată lumea, capul meu este obişnuit cu un volum mare de învăţat. Chiar dacă pe parcursul anului nu am învăţat constant la română şi matematică, probabil că, având creierul antrenat, am reuşit să asimilez rapid informaţiile. Vreau să fac chirurgie estetică, voi vedea dacă am calităţile necesare să ajung chirurg. Probabil voi face rezidenţiatul în Franţa, vom vedea”, a spus tânărul.

Acesta a subliniat că a fost felicitat de părinţi, de colegi şi de profesori.

Oana Şuţă, de la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai”, crede că performanţa înregistrată se datorează faptului că şi-a ales profilul de liceu care să o avantajeze, materiile sale preferate fiind istoria şi filosofia.

„Nu am avut nevoie de o pregătire intensă pentru obţinerea acestei medii de zece, cred că am ales ce-mi place şi acest lucru m-a dus către succes. Voi da admitere la Facultatea de Drept a UBB Cluj-Napoca şi, probabil, din anul II, voi urma şi altă facultate, în paralel. Nu vreau să merg în străinătate”, a spus Oana.

Eleva a precizat că a fost sprijinită de familie, dar şi de profesorii de la liceu care au avut încredere în ea.

„Nu am avut nevoie de meditaţii la nici o materie, tot ce am realizat a fost pe cont propriu”, a mai spus absolventa de zece.

Vlad Racolţa, a terminat Liceul „Al. Papiu Ilarian” Dej. Consideră că a fost o surpriză plăcută pentru el obţinerea mediei zece la Bacalaureat în condiţiile în care a studiat la un liceu care nu este în Cluj-Napoca.

„Secretul acestei medii a însemnat o muncă şi o învăţare constantă, m-am pregătit pe tot parcursul liceului. Cu câteva zile înainte de Bac nu a mai învăţat, dar cunoştinţele erau sedimentate deja. Mă pregătesc mai departe să dau admitere la UMF Cluj-Napoca, nu mă gândesc să studiez în străinătate, cel puţin nu în acest moment”, a spus Racolţa.

Elevul a fost sprijinit de părinţi şi profesori şi susţine că, după examen, a venit şi recompensa.

Şi Daria Răduţiu a obţinut media 10 la Bacalaureat, fiind elevă la Liceul „Pavel Dan” din Câmpia Turzii. Ea spune că nu şi-a propus să ia media 10, ci a dorit doar să nu fie dezamăgită de ea însăşi, pentru că a învăţat în toţi anii de liceu.

„Secretul unui astfel de rezultat cred că este învăţatul constant pe parcursul celor 4 ani de liceu şi odihna de dinaintea examenului. Cu o săptămână înainte de Bacalaureat m-am relaxat, m-am deconectat, nu m-am mai uitat peste notiţe şi nu am avut nicio emoţie. Vreau să dau admitere fie la UMF Cluj-Napoca, fie la Facultatea de Psihologie, încă nu am luat o decizie”, a spus absolventa.

Colega sa de la Liceul „Pavel Dan”, Diana Mureşan, a luat meditaţii la matematică înainte de examenul de Bacalaureat şi se pregăteşte să dea admitere la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), nefiind tentată să-şi continue studiile în străinătate.

„M-am pregătit constant în anii de liceu, nu trebuie lăsat totul înainte de examen. Mă aşteptam să iau note bune la fizică şi matematică, nu şi la română, dar totuşi am luat”, a subliniat eleva.

O altă elevă care a luat media zece la Bacalaureat este Maria Chiorean, de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, olimpică naţională la română şi engleză, aceasta câştigând, anul trecut, concursul de traducere „Juvenes Translatores” organizat de Direcţia Generală pentru Traduceri a Comisiei Europene.

„Ştiu foarte bine să mă autoevaluez şi eram conştientă că am făcut bine”

Ansira Dinu a terminat liceul la Colegiul Naţional Bănăţean, la specializarea Matematică-Informatică. Tânăra este singurul absolvent din judeţul Timiş cu media 10 la examenul de Bacalaureat.

Ansira Dinu a declarat, corespondentului Mediafax, că s-a aşteptat să obţină nota maximă doar după ce a susţinut toate probele examenului de Bacalaureat, despre care spune că nu i s-a părut foarte greu.

“Sincer, mă aşteptam să iau 10 după ce am susţinut probele. Ştiu foarte bine să mă autoevaluez şi eram conştientă că am făcut bine. Oricum, nota mea tindea către 10, depindea doar de corectori. BAC-ul ca şi nivel de dificultate nu mi s-a părut foarte greu, dimpotrivă, mi s-a părut chiar accesibil şi notele au fost pe măsură, consider eu”, a explicat Ansira Dinu.

Eleva de 10 a precizat că în cei patru ani de liceu a învăţat cam tot ce trebuia pentru Bacalaureat şi că nu a luat deloc meditaţii pentru materiile din care a susţinut probele.

“Nu ştiu exact când am început să învăţ pentru Bac, pentru că pur şi simplu a fost o muncă pe parcursul celor patru ani de liceu, şi nu numai. Strict, să ştiu că învăţ numai pentru o probă, am început cu două, trei săptămâni înainte de Bac. Nu foarte devreme, pentru că eu deja ştiam cam tot ce trebuie pentru Bacalaureat. Nu am luat meditaţii pentru materiile de Bacalaureat”, a afirmat Ansira Dinu.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, absolventa de liceu a declarat că vrea să se înscrie la Universitatea de Medicină din Timişoara, la Medicină Generală, visul ei fiind să devină chirurg.

“Mă pregătesc la Biologie pentru admitere, pentru că vreau să dau la Facultatea de Medicină. Rămân în ţară, sper să intru la Medicină, iar după cei şase ani de studiu, sper să urmez chirurgia, dar nu ştiu exact. La admiterea la Medicină e testul suprem, pentru mine cel puţin”, a povestit Ansira.

Absolventa Colegiului Naţional Bănăţean spune că a fost mereu a doua din clasă şi că nu a “alergat” niciodată după cele mai bune note, iar la Bacalaureat crede că pur şi simplu s-a descurcat mai bine decât ceilalţi candidaţi.

“Nu am fost niciodată prima din clasă, ci a doua, pentru că nu am făcut sport şi mereu eram cu câteva sutimi la medie în spate, având o materie în minus. Nu am fost niciodată elevul care să alerge după note, să ies în evidenţă, pur şi simplu am vrut să fiu evaluată ca şi restul. La Bacalaureat, aşa a fost să fie, aparent m-am descurcat mai bine decât ceilalţi. Am fost într-o stare de şoc când am aflat că am luat 10, pentru câteva secunde. Părinţii mei sunt despărţiţi, eu sunt navetistă, locuiesc în Giarmata, stau în chirie în Timişoara. Nu au avut niciodată o posibilitate financiară extraordinară încât să zic că îmi permit orice. În schimb, mama mea fiind învăţătoare şi tatăl meu o persoană pasionată de aşa ceva, au pus accent pe educaţia mea. Nu ştiam bine să citesc şi făceam integrame cu bunicul meu”, a declarat Ansira Dinu.

„Sincer, nu mă aşteptam. Mă gândeam că o să fie o notă mare, pentru că ştiam că făcusem, dar e greu totuşi să iei 10”

De partea cealaltă, în Gorj, singura elevă care a obţinut 10 pe linie la Bacalaureat, Raluca Dogaru a spus că nu a învăţat extrem de mult, dar a lucrat constant. ”Îmi voi continua studiile în România, afară doar câştigi bani mai mulţi, dar împlinirea sufletească nu cred că o ai”, spunea aceasta.

Raluca Dogaru a absolvit Colegiul Naţional ”Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, profilul matematică - informatică, cu media 10.

Tânăra de 18 ani este singura elevă din judeţul Gorj care a obţinut media 10 la prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an.

”Sincer, nu mă aşteptam. Mă gândeam că o să fie o notă mare, pentru că ştiam că făcusem, dar e greu totuşi să iei 10 la toate, mai ales la română, pentru că este foarte subiectiv. Chiar nu mă aşteptam. Cu atât mai mult cu cât sunt singura cu 10 pe linie”, declară tânăra.

Ea spune că nu a lucrat niciodată extrem de mult, dar a muncit constant şi a încercat mereu să înveţe la toate materiile importante.

”Din clasa a noua, de când am intrat la liceu, am învăţat mereu, pentru că nu cred că poţi să ai rezultate extraordinare dacă te apuci doar la sfârşit, în clasa a XII-a. Eu am vrut medie bună. Nu aveam pretenţii neapărat să iau media aceasta. Părinţii mei mereu au investit şi au mers cu mine, oriunde am avut nevoie şi am fost la pregătiri. Chiar mi-au asigurat tot ce am avut nevoie. A fost susţinut şi de ceilalţi efortul meu. Mama lucrează la spital, în medicină, este asistentă la laborator şi tatăl inginer la Complexul Energetic Oltenia”, a declarat, corespondentului Mediafax, Raluca Dogaru.

Raluca vrea să urmeze Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Nici după ce va finaliza studiile nu doreşte să plece din România.

”Clar o să rămân în ţară, voi continua studiile aici, pentru că mă simt foarte legată de ţară şi chiar nu vreau să plec. Aici am familia, prietenii şi mi se pare că afară doar câştigi bani mai mulţi, adică împlinirea sufletească nu cred că o ai dacă pleci din România, doar materială. Voi merge la Politehnică, la Calculatoare, la Bucureşti, cred că voi rămâne în Capitală, pentru că în IT nu cred că am atâtea posibilităţi în Gorj”, afirmă Raluca Dogaru.

Aceasta este din comuna Bumbeşti-Piţic, iar în perioada liceului a locuit la Târgu-Jiu.

În judeţul Gorj, promovabilitatea în prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an este, înainte de contestaţii, este de 58.85%.

„Nu cred că munca, factorul indispensabil al performantei, este vreun secret”

Ioana Zah, absolventă a Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, care a obţinut media zece la examenul de Bacalaureat 2017, susţine că vrea să studieze şi să rămână în ţară, deoarece avem ”un pământ bogat” ce trebuie descoperit, iar în străinătate va merge doar în vizită.

Ioana Zah este unul dintre cei cinci absolvenţi din judeţul Alba care a luat media zece la examenul de Bacalaureat şi crede că munca susţinută a dus-o la acest rezultat.

„Nu cred că munca, factorul indispensabil al performantei, este vreun secret. În anii de liceu am învăţat cu scopul de a şti şi de a lua note bune, iar astfel am pus baze solide, necesare acestor rezultate. Le mulţumesc din tot sufletul profesorilor de la clasă pentru acest aspect! E drept că în ultimele trei săptămâni am învăţat temeinic doar pentru Bacalaureat, în special la limba română şi biologie, unde e mai mult de memorat”, a declarat, corespondentului Mediafax, Ioana Zah.

Ea a terminat Colegiul ”HCC” din Alba Iulia, specializarea matematică-informatică, iar acum are un singur ţel: să urmeze Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca.

”Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca este prima mea opţiune şi sper să nu mai fie nevoie de alta. Din toamnă, de când m-am decis, am descoperit cât sunt de pasionată atât de artă, cât si de muncă şi că nu aş dori să profesez în niciun alt domeniu. O pasiune născuta cam târziu, dar pe viaţă”, spune absolventa.

Întrebată unde vrea să muncească în viitor, în ţară sau străinătate, Ioana a răspuns: „Aş vrea să cunosc viaţa altor ţări, cât mai multe, însă doar temporar. Patria mea rămâne România. Consider că avem o mulţime de aspecte ce aşteaptă sa fie dezvoltate, în acest sens ţara noastră fiind <<un pământ bogat>> ce trebuie descoperit de noi, românii”, a mai spus eleva.

Ioana Zah nu a avut nevoie de ore suplimentare pentru pregătirea examenului de Bacalaureat, „informaţia de la clasă fiind consistentă”.

„Sunt fascinată, dacă se poate spune aşa, de ceea ce urmează să studiez: Arhitectura. Mă pasionează mişcarea, natura în puterea ei, desenul şi pictura”, a răspuns Ioana, întrebată de pasiunile sale.

La proba la alegere a profilului şi specializării, ea a susţinut examenul la biologie vegetală şi animală.

Primar fără Bac, într-o comună unde liceul are promovabilitate zero: „Până acum terminam 10 facultăţi”

Dacă au existat licee cu rata de promovabilitate 100%, în unele unităţi de învăţământ niciun elev de clasa a XII-a nu a reuşit să obţină o medie de trecere la examenul de Bacalaureat. Este vorba, în mare parte, despre licee cu profil tehnologic şi cu puţini candidaţi înscrişi în această sesiune, în unele judeţe existând chiar mai multe şcoli aflate în situaţia de a raporta promovabilitate 0 la BAC.

Niciun absolvent al Liceului Tehnologic Turburea, din Gorj, nu a promovat bacalaureatul. Ion Bîrcă, primarul din localitate, nu a reuşit să obţină diploma, deşi are 53 de ani, dar le transmite celor mai tineri să nu îi urmeze exemplu, pentru că la el „a fost un caz fericit”.

Ioan Bîrcă, primarul din Turburea are 53 de ani şi nu a reuşit să obţină diploma de bacalaureat, iar anul acesta, niciun absolvent de la Liceul Tehnologic din localitate nu a luat Bac-ul. Edilul dă vina pe profesori, pentru că nu au făcut meditaţii cu elevii şi le transmite liceenilor să nu-i urmeze exemplul, ci să înveţe şi să promoveze la sesiunea următoare.

Toţi cei 16 absolvenţi ai Liceului Tehnologic Turburea au fost respinşi la examenul de Bacalaureat 2017, un singur candidat obţinând media 5,86, iar în urma contestaţiei ar putea fi declarat admis.

Primarul din localitate susţine că vina le aparţine exclusiv profesorilor.

„Aceasta este nota profesorilor din comuna Turburea. Este nota profesorilor care îşi desfăşoară aici activitatea, la liceul din Turburea, nu este nota copiilor. Eu trag un semnal de alarmă: de trei ani, în continuu strig să facă meditaţii, prezenţa la ore. De câte ori am fost pe la ore, nu am găsit decât şase-şapte elevi din câţi erau în clasă. Delăsarea profesorilor este aici. Nu ştiu decât să ceară salarii, bani de navetă. Avem liceu făcut cu fonduri europene, care a costat 33 de miliarde, baze sportive, terenuri sintetice cum nu există la multe licee. În 2012 a fost finalizată lucrarea. (...) Am primit trei microbuze şcolare la Turburea, să aducem elevi din toate localităţile. Copiii să pună mâna pe muncă şi să facă ceva să-şi ia bacalaureatul în toamnă, profesorii să termine cu concediile (...), cred că nici nu-i mustră conştiinţa că elevii nu au luat Bacalaureatul. Aici se văd roadele muncii”, a declarat, corespondentului Mediafax, Ion Bîrcă, primarul comunei Turburea.

Aflat la al treilea mandat, edilul Ion Bârcă îi sfătuieşte pe elevi să-şi termine studiile, deşi nici el nu a reuşit acest lucru. După absolvirea liceului, în urmă cu 30 de ani, acesta nu a promovat examenul, însă a mai încercat când avea 47 de ani, iar ulterior a amânat susţinerea probelor, pentru a se ocupa de campania electorală.

„Eu când a fost să dau bacalaureatul, acum vreo 30 de ani, nu l-am luat. Pentru mine a fost o şansă, pentru că eu mi-am făcut activitatea mea, muncile mele în comună. Că l-am luat, că nu l-am luat, ce importanţă mai are pentru mine, când eu mai am câţiva ani şi pot să ies la pensie, ce mai este pentru mine bacalaureatul? Copiii trebuie să pună mână să înveţe (...). E greu să ajungi să ai o şansă ca aceasta, trebuie să munceşti zi de zi şi nu prea trebuie să miroşi a prost. Trebuie să ai o situaţie, să pui mâna pe muncă, să ştii ce înseamnă”, a spus primarul.

Acesta a adăugat că el a făcut o şcoală profesională, „ştie ce e aparatul de sudură, primarul Bârcă ştie ce este strung, freză, raboteză”.

„La mine a fost un caz fericit, că până acum luam 10 bacalaureate sau terminam zece facultăţi, cum se fac în ziua de azi. Facultăţile acum, cine are bani, ăla le face. Poţi să faci şi 30 de facultăţi. Pot să stau în faţă cu un tânăr să-i demonstrez că poate pe undeva nu ştie nimic. Pentru funcţia de primar, cred că nu există facultate de primar. Aici trebuie să fii un om gospodar, un om bun, un om să te pricepi, că dacă ajungi acolo şi nu ştii ce-i cu tine, te duci la puşcărie”, spune primarul comunei Turburea.

La rândul său, Lucia Călinoiu, directorul Liceului Tehnologic Turburea, susţine că elevii au lipsit la meditaţii, iar acesta este motivul pentru care niciunul nu a promovat bacalaureatul.

„Rezultatele sunt ale elevilor, în niciun caz ale profesorilor. Profesorii, de fiecare dată, au fost dornici să facă pregătire cu ei, surprinzător, ei nu veneau la pregătire. În ultima săptămână, când au văzut că se îngroaşă gluma, erau disperaţi, au venit peste noi, înainte veneau doi-trei, nu îi interesa. Eu am fost de câteva ori şi am cerut dascălilor să facă procese verbale, de fiecare dată când merg la astfel de pregătiri şi să semneze elevii. Nu ştiu dacă m-au ascultat, dar de fiecare dată găseam doi-trei copii, profesorul lucra şi cu ei”, a declarat corespondentului Mediafax, Lucia Călinoiu, directorul Liceului Tehnologic Turburea.

Potrivit directorului, o altă cauză a rezultatelor slabe la examenul de bacalaureat este aceea că la acest liceu se intră cu medii de 2 – 3.

„Mai există o cauză generală: la noi se intră cu trei, cu doi la liceu. Cât poate un profesor să lucreze cu un elev, să-l aducă la 6, ca să promoveze Bacalaureatul, dacă el nu vrea? Eu nu pot să-mi acuz colegii de aceste rezultate, vina este în totalitate a elevilor”, a mai spus Călinoiu.

Întrebată ce părere are de acuzele primarului, Lucia Călinoiu a răspuns că „sunt problemele domnului primar”, afirmând că nu se aşteaptă ca edilul să înţeleagă situaţia.

Situaţia „promovare zero” se repetă şi în alte licee din ţară

Potrivit Ministerului Educaţiei, în Prahova, în trei licee niciun elev care a susţinut examenul de Bacalaureat nu a fost declarat admis. La Liceul Tehnologic din Ceraşu, din cei patru elevi care au dat probele niciunul nu a promovat.

La Liceul Tehnologic din Sângeru un singur elev a susţinut examenul, dar nu a reuşit să-l şi promoveze. Aceasta a fost declarat respins după ce a luat 4.25 la Limba şi Literatura Română, 1.75 la Matematică şi 2.8 la Biologie vegetală şi animală.

La Liceul Tehnologic din Bălţeşti cei patru elevi înscrişi şi care au dat probele de Bacalaureat au fost declaraţi respinşi.
La polul opus este Colegiul Militar ”Dimitrie Cantemir” din Breaza, unde a fost înregistrată o promovabilitate de 100 la sută, urmat de Colegiul ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina, cu 99.44 la sută.

La nivel judeţean, rata de promovabilitate la Bacalaureat, înainte de contestaţii, este de 76,58 la sută. În Prahova, doar doi elevi au obţinut media finală 10.

Situaţie similară şi în judeţul Olt, unde niciun absolvent de clasa a 12-a nu a reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat la trei licee din judeţul Olt. Liceele din Olt cu promovabilitate zero la Bacalaureat sunt Liceul Tehnologic Crîmpoia, Liceul Tehnologic Izvoarele şi Liceul Tehnologic Drăgăneşti-Olt.

63,11% dintre absolvenţii clasei a XII-a din judeţul Olt au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat, doi dintre aceştia reuşit să ia media zece.

În judeţul Alba, la Colegiul de Afaceri Alba Iulia şi Liceul Tehnologic Jidvei niciun absolvent nu a trecut examenul.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, rata de promovabilitate la Bacalaureat, la nivelul judeţului, înainte de contestaţii, este de 79,76 la sută, mai mare faţă de anul trecut, când a fost 72,73 la sută, transmite corespondentul Mediafax. La examen s-au înscris 2.620 de elevi, dintre care au fost prezenţi 2.520, iar promovaţi 2.010, cinci cu media zece.

Tot două licee au înregistrat promovabilitate 0 şi în judetul Timiş. Este vorba despre Liceul Tehnologic Agricol din Orţişoara şi Liceul Teoretic Socrates. Rata de promovabilitate a examenului de Bacalaureat în judeţul Timiş este de 71,93%.

Secretul succesului: 4 ore de învăţat pe zi, dar şi distracţie

Unul din cei doi tineri din Prahova care au obţinut media 10 la Bacalaureat, Mihai Ioan Constantin, spune că s-a pregătit pentru exament patru ore pe zi. ”Îi sfătuiesc pe toţi cei care susţin un examen să lucreze mult, dar să nu uite să se mai şi odihnească şi să mai iasă şi prin oraş”, spune el.

Mihai Ioan Constantin este unul dintre cei doi elevi care au obţinut media 10 la Bacalaureat, în Prahova.

El a absolvit Colegiul ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina cu media generală 9.86, la profilul matematică – informatică.

Când a aflat că a obţinut media generală 10 la Bacalaureat, a “sărit în sus de bucurie”. Întrebat dacă a avut emoţii, Mihai a spus că a avut la la Limba şi Literatura Română.

”Am sărit în sus de bucurie când am aflat rezultatele. A fost destul de greu la română. La mate şi fizică a fost uşor pentru mine. La română era mult de învăţat. La restul era de lucrat mult, dar aici era mai uşor decât să învăţ pentru română. E foarte mult subiectivism la română. Trebuie să placă profesorului ce scriu eu acolo şi nu sunt sigur niciodată”, a declarat Mihai Ioan Constantin.

Elevul de 10 a povestit că s-a pregătit pentru acest examen aproximativ patru ore pe zi.

”Am făcut pregătire la română şi fizică, iar la matematică mă ajută mama care este profesoară de matematică şi a fost un efort destul de mare, efort pe care îl cunosc cu siguranţă absolut toţi cei care voiau să obţină note mari la acest examen. La acest examen e imposibil să nu ai emoţii oricât de bine pregătit ai fi”, a adăugat Mihai.

Tânărul a spus că profesorii l-au ajutat foarte mult, cu sfaturi, dar şi corectându-l atunci când era cazul.

Acum, tânărul îşi îndreaptă paşii spre Facultatea de Automatică.

”Mă duc la Automatică, la UPB Bucureşti. Iar pe viitor vreau să rămân în ţară. Nu plec în străinătate. Sunt mai idealist. Sunt o persoană modestă, ambiţioasă şi care îşi urmăreşte scopul”, a afirmat Mihai.

Potrivit acestuia, este esenţial ca elevii să se şi relaxeze. Chiar dacă era în febra examenului de Bacalaureat, Mihai tot şi-a găsit timp să iasă cu prietenii.

”Îi sfătuiesc pe toţi cei care susţin un examen să lucreze mult, dar să nu uite să se mai şi odihnească şi să mai iasă şi prin oraş. Asta e esenţial. Contează să ai o stare bună în timp ce înveţi şi înainte de examen”, a susţinut Mihai.

Mihai Ioan Constantin a obţinut menţiuni şi un premiu 3 la olimpiade de fizică şi matematică.

Inspectorul şef al ISJ Prahova, Nicolae Angelescu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că rezultatele celor doi elevi cu media zece bucură enorm instituţia pe care o conduce.

”Ne bucură nespus această performanţă. Doi elevi au avut 10, media finală. Este vorba despre o fată de la Colegiul <Nichita Stănescu> din Ploieşti şi un băiat de la Colegiul <Nicolae Grigorescu> din Câmpina”, a declarat Nicolae Angelescu.

Citește și: