Publicat

25

august

2017

20:29

2057

vizualizări

Războiul pe pensiile private. Premierul, somat să publice analiza pe care se bazează mica naţionalizare

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) îi cere premierului să publice analiza făcută de ASF şi Ministerul Finanţelor din care rezultă că sunt „cifre îngrijorătoare” în cazul Pilonului II de pensii.

Războiul pe pensiile private. Premierul, somat să publice analiza pe care se bazează mica naţionalizare

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) îi cere premierului să publice analiza făcută de ASF şi Ministerul Finanţelor din care rezultă că sunt „cifre îngrijorătoare” în cazul Pilonului II de pensii.

De asemenea, APAPR solicită o întrevedere cu şeful guvernului pentru a discuta rezultatele acestei analize. 

„În dorinţa de a reprezenta şi a proteja interesele tuturor părţilor implicate în sistemul de pensii private din România, solicităm public prim-ministrului, cât mai curând posibil, o întrevedere pentru a discuta împreună rezultatele analizei făcute de către autorităţile statului precum şi impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanţi unele decizii viitoare. De asemenea, în spiritul transparenţei şi dialogului, rugăm să fie data publicităţii această analiză”, se arată în comunicatul transmis, vineri, de APAPR.

Solicitarea vine în contextul în care vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul va lua o decizie în privinţa Pilonului II, întrucât analizele ASF şi ale ministerului de Finanţe au evidenţiat „cifre îngrijorătoare”.  Vicepremierul a declarat că Guvernul nu are o problemă cu banii, iar discuţia privind pilonul II de pensii a pornit de la ASF. 

„Nu Guvernul României a pornit această discuţie, şi nu că nu avem bani. A plecat de la ASF, dânşii urmăresc cifrele. Din cifre au ieşit anumite concluzii. Au avut o întâlnire cu administratorii de la Pilonul II. Nu este luată o decizie, nu există desfiinţarea. Decizia politică va fi o decizie cum e mai bine pentru cetăţenii României. Există anumite cifre care ne îngrijorează. E ceva îngrijorător cu pilonul II, nu ca în alte state, ca în Polonia unde s-a fugit cu banii”, a spus el, precizând că nu va fi „o intrare brutală” a statului. 

Declaraţia vicepremierului vine în contextul în care Guvernul intenţionează să reducă prin OUG contribuţia la Pilonul II de pensii, diferenţa urmând a fi transferată în cadrul pilonului I, pe motiv că acesta are mai mult randament. 

Cu toate acestea, în urmă cu doar câteva zile ASF susţinea că „actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuţie", pentru că acesta este unul solid, care „generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi". 

„Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creştere fiind de 30,76%", se arată în comunicatul Autorităţii de Supraveghere Financiară. 

Reprezentanţii ASF au transmis că, într-adevăr, participă regulat la discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, dar şi cu ai altor instituţii, pentru o evaluare continuă a modului în care se desfăşoară activitatea pe pieţele supravegheate. În cadrul acestor întâlniri, însă, „actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuţie", se mai arată în sursa citată.

 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
SUA stau pe un butoi cu pulbere! Donald Trump, făcut PRAF de cine se aştepta mai puţin. Declaraţiile fac înconjurul planetei

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info