Versiunea Beta

RECENSĂMÂNT 2011. Două treimi dintre romi se declară români. 700.000, 2.000.000, 3.000.000 ... câţi romi trăiesc în România?

de Marian SULTĂNOIU

Pentru că se simt discriminaţi, doar o treime dintre rromi îşi declară apartenenţa la etnie

Într-o vreme în care romul, în majoritate se declară român, iar românului, în majoritate i se pune eticheta de ţigan, doar cel mult o treime dintre ţiganii români se declară romi.

Nu este doar un joc de cuvinte, ci pura realitate. Peste două treimi dintre ţiganii autohtoni îşi declină apartenenţa la etnie din diverse motive: teamă, ruşine, conotaţie peiorativă a denumirii, provenienţa din familii mixte etc.

În aceste condiţii, numărul neoficial al persoanelor de etnie romă din România variază de la un fabulos 3 milioane (Banca Mondială) la un "mult mai verosimil 1,5 milioane" (Comisia Europeană), după cum aminteşte profesorul Ciprian Necula, liderul campaniei de comunicare SPER (Stop Prejudecăţilor despre Etnia Rromilor).

De un număr apropiat vorbeşte şi şeful catedrei de Sociologie de la Universitatea Bucureşti, profesorul Marian Preda, care a realizat un studiu pe temă în anul 1998. "Atunci vorbeam de o populaţie în jurul a 1,5 milioane heteroidentificaţi - adică vazuţi ca atare de ceilalţi - şi de un milion autoidentificaţi în diverse studii şi sondaje, dar nu şi în cadrul unui recensământ oficial. În timp, a existat o creştere a populaţiei, dar nu foarte spectaculoasă" mai spune Preda.

Senatorul Mădălin Voicu, arată că, potrivit datelor pe care le deţine din surse oficiale ale MI şi UE, etnia romă se înscrie astăzi "pe o plajă între 700.000 la 1,3 milioane de persoane, numai în România, fără migraţie, categorie care numără şi ea aproximativ 700.000". În consecinţă, spune Voicu, numărul romilor din ţara noastră se ridică undeva la 2 milioane, un milion în ţară şi un alt milion, mobil, care pleacă pentru diverse perioade de timp din ţară.

Ce spun recensămintele

În România au avut loc, până astăzi, 12 recensăminte naţionale, ultimele două desfăşurându-se în anii 1992 şi 2002. Acestea sunt cele mai importante în măsura în care au particularizat etnia romă, fapt care nu se întâmpla înainte de 1989.

Conform celor două numărători oficiale, în 1992 trăiau în România 401.087 ţigani (1,8 la sută din populaţie), iar în 2002, 535.250 (2,5 la sută).

În comparaţie cu vecinii noştri, România stă bine la acest capitol. Astfel, în Bulgaria, trăiau, în 2001, 365.160 de ţigani (5,0 la sută), iar în Ungaria, 190.046 (1,9 la sută). De asemenea, în acelaşi an, în Slovacia, numărul acestora era de 91.284 (1,7 la sută), iar în Cehia de 11.718 (0,1 la sută).

O primă concluzie a acestor date este aceea că, aproximativ două treimi din numărul total al romilor care trăiesc în România nu-şi declară oficial apartenenţa la etnie, aceştia declarându-se fie români, fie - cei din Ardeal - maghiari.

De ce nu se declară romi

"E limpede de ce aleag această opţiune" spune Mădălin Voicu. "În România există, în continuare, diverse forme de discriminare. Acesta ar fi un prim motiv important. Apoi, mulţi au format familii mixte, atât aici, la noi, în sud, cât şi în Ardeal. Femeile acolo sunt foarte ferme şi nu acceptă, în cazul în care au un soţ ţigan, ca acesta să se declare ca atare. Ca să nu mai vorbim că, peste tot în România, mulţi încearcă să-şi creeze o nouă identitate, vor să aleagă calea normalităţii şi li se pare defavorizant să se declare ţigani", mai spune Voicu.

La rândul său, profesorul Marian Preda consideră acestă fugă de la etnie ca fiind rezultanta percepţiei negative a denumirii de ţigan. "Romii înşişi percep, de multe ori, acut conotaţia negativă, peiorativă, care s-a atribuit denumirii de ţigan, răsfrântă implicit aceleia de rom. Mulţi îşi fac griji pentru copiii lor şi pentru eventualele probleme pe care aceştia le-ar putea avea din pricina unor manifestări rasiste tot mai frecvente. Apoi, mai apare un aspect delicat. Ce este un copil apărut dintr-o familie mixtă? Român sau ţigan? Iată de ce, doar un număr mic de romi îşi declară apartenenţa la etnie".

Ciprian Necula consideră că doar o treime din populaţia romă se declară ca aparţinătoare etniei din cauza percepţiei potrivit căreia "a fi ţigan înseamnă să aparţii unui grup social şi nu unei etnii". "Iar refuzul este cu atât mai mare cu cât grupul ca atare are o percepţie majoritar negativă. În cele din urmă, eşti rom în măsura în care îţi asumi această apartenenţă, din toate punctele de vedere şi, implicit, în măsura în care comunitatea te recunoaşte ca fiind unul de-al ei.Perspective numerice

În perspectiva recensământului care deja a început, toţi intervievaţii nostri sunt de părere că numărul declarat al romilor nu va creşte spectaculos, acesta fiind cu aproximativ 2-300.000 mai mult decât cel oficializat de recensământul din 2002.

Marian Sultănoiu este senior editor al ziarului Gândul

 


 

 

135 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Attila 19.10.2011 23:49

Ba eu cred ca 99% dintre tigani se declara UNGURI. Asa zic si testele de ADN, ca cica ungurii ar fi o colectie de popoare maghiarizate cultural si neinrudite cu triburile maghiare sau hune.

 
#2 ich 19.10.2011 23:53

mult prea multi

 
#3 Corsikanu 20.10.2011 00:14

Astia ne dau doar 500.000, dar suntem lejer 2.500.000.
Unfortunately, avem si f f multi Retardati printre noi Ciuganii, care l-au Votat la greu pe Distrusu ăla Terminat, după ce ne-a făcut pe fatză Ciori imputite... :(

 
#4 Gheorghe Rom-ulus 20.10.2011 00:15

@Attila na pai eu zic ca se declara romani . si nu unguri. Ca dovada,cat timp am fost la capsuni nici un spaniol nu ma facut tigan ci rom !! si romul... nu vine de la unguri, ci de la romani ,ca doar am pasport romanesc. na intelegeti voi asta ca e putin complicata situatiunea ,.! na fratilor amu va doresc un AVELO BAHTALO !

 
#5 Baressi 20.10.2011 00:21

Devla..Devla ! daca stau bine si ne socotim pe tati care suntem brunetei.cu purdalai cu tat si pe aceia care sunt plecati dincolo cu afaceri,si pe aceia care nu au curajul sa-si recunoasca etnia suntem undeva la 6 millioane de persoane . este drept ca in scadere. ca multi au plecat definitiv in strainatate ,altfel numaram 7-8 millioane de suflete ! dar vom fii iarsi ce am fost ..si mai mult de atat !!

 
#6 ANDU 20.10.2011 00:25

ok, frumos articol. dar nu inteleg de ce cei care provin din familii mixte sunt obligati sa se declare tigani. care este motivul? daca este pe jumatate roman, si pe jumatate tigan, trebuie sa fie tigan pentru ca asa vrea domnul autor al acestui articol? vad chestia asta ca pe o catalogare gresita, si FOARTE *. daca acel om simte ROMANESTE, atunci e roman, daca in schimb simte tiganeste, asemeni multor romani, atunci clar, e TIGAN.

 
#7 CFR 20.10.2011 00:27

@Attila
Eu cred ca tu esti un idiot si nu sut ungur,asa pt.mintea ta in caz ca ai asa ceva.

 
#8 ombladon 20.10.2011 00:27

deci sa inteleg ca in momentul actual aproape 10% din populatie este de etnie""tiga.n,e.asca""la vanatoare de zburatoare fratilor ca nu mai tine in 30 de ani ajungem noi minoritate, Antonescule unde esti tu tata.

 
#9 Attila 20.10.2011 00:31

Bai Gh. Rom-pulus- nu ma refeream la tiganii ce se declara romani, ci la tiganii ce se declara unguri, adica la aia 6 % din * Romaniei si la Hungyaria in totalitatea ei, daca ma intelegi ce vreau sa spun.

 
#10 Attila 20.10.2011 00:33

ombladoane, mancatias mintea ta plina de inteligenta, da' la facut copchii de ce nu te gandesti tu?
Vanatul tiganilor nu va duce la cresterea romanilor, ci doar la scaderea tiganilor, iar rezultatul va fi ca in 2050 in Romania vor mai fi vreo 5 milioane de oameni.
Apuca-te de facut copii, ombladoane, macar vreo 5-6 ca sa iti arati patriotismul si grija fata de tara.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O păţeşte şi cel mai puternic om de pe pământ! Când şi-au dat seama era deja prea târziu! FOTO Imagine TRUCATĂ cu Obama dată publicităţii. TOP GAFE