Clarice DINU
46857 vizualizări 6 aug 2017

Când vor fi gata? Exact-exact, nimeni nu face o estimare exactă. Nici măcar ministrul Mircea Dobre care spune, într-o declaraţie pentru Gândul, că puţine dintre ele ar putea începe la anul, având toată documentaţia gata. Ba chiar unele proiecte ar putea dispărea de pe listă. Şi asta pentru că regulile sunt mai stricte decât în trecut. „În afară de criteriile de eligibilitate am pus acolo nişte termene. 13.12.2018 în care autorităţile locale trebuie să vină cu documentaţia tehnico-economică. Dacă nu vin cu ea, automat proiectul dispare din hotărârea de guvern, şi până la 31.12.2019 se vine cu autorizaţia de construire”, a declarat Dobre pentru Gândul

Pas cu pas, autorităţile locale ale căror proiecte au fost alese din cele 1.400 primite de minister trebuie să-şi facă documentaţia tehnico-economică, după care să primească aviz de la o comisie a ministerului, iar în final să aibă autorizaţia de constructie. În final, banii vor veni de la Ministerul Turismului care poate suporta până la 100% din investiţie. 

„Noi funcţionăm ca o autoritate de management. Dar nu suntem pe fonduri europene, suntem pe bugetul statului. Noi suntem autoritatea de management, facem transferul de la bugetul central către bugetul local. A fost şi HG 120/2010, numai că ăla a fost aşa general, nu s-a pus niciun termen, toată lumea s-a culcat pe-o ureche şi n-a mai făcut nimeni nimic. Şi din sutele de proiecte aprobate în HG s-au făcut doar 47. Dom`ne, ne asumăm şi noi ceva, mişcăm şi noi ceva?! Sau facem o hotărâre de guvern doar de dragul de-a o face?!”, a comentat ministrul Turismului. 

„Dacă-l văd începând, pur şi simplu să vină un utilaj, cred că sunt deja în al nouălea cer. (...) E un proiect din 1968, acolo trebuia să fie un oraş olimpic”

Masterplanul cuprinde trei proiecte de turism de interes naţional care vizează dezvoltarea infrastructurii domeniului schiabil în Făgăraş, obiective de dezvoltare din Delta Dunării şi litoralul Mării Negre, Sulina, precum şi dezvoltarea zonei de agrement în portul Constanţa.

„Eu ţin foarte mult la chestia asta cu investiţiile şi vă spun, dacă numai pe ăla cu Munţii Făgăraş l-am face, am dubla capacitatea de schi a României. Ar fi 150 de kilometri de schi într-un singur loc, unde zăpada este peste 250 de zile naturală. Nu au mulţi în Europa. Ăla e un vis de-al meu personal. Dacă-l văd începând, pur şi simplu să vină un utilaj, cred că sunt deja în al nouălea cer. (...) E un proiect din 1968, acolo trebuia să fie un oraş olimpic, dar n-au fost bani, a fost cutremurul din `77”, a declarat  ministrul Mircea Dobre, pentru Gândul

Lista proiectelor de interes local cuprinde nu mai puţin de 142 de investiţii în infrastructură în turism. Între ele sunt staţiuni care în urmă cu zeci de ani erau adevărate perle ale României, însă acum sunt în paragină. Astfel, investiţii semnificative ar urma să meargă către Sărata Monteoru, Amara sau Băile Tuşnad, doar trei dintre obiectivele de turism balnear pe care autorităţile locale, cu sprijinul Guvernului, vor să le relanseze. 

„Actul normativ prevede activităţi majore în domeniul turismului: dezvoltarea turismului de sănătate, a domeniului schiabil, a infrastructurii turistice de agrement dar şi dezvoltarea echilibrată şi integrată a zonei turistice din Delta Dunării şi a staţiunilor de pe litoralul Mării Negre, a infrastructurii turistice de-a lungul Dunării şi cea din zona montană înaltă şi nu în ultimul rând extinderea infrastructurii de vizitare din ariile naturale protejate, altele decât cele din zona montană”, se arată într-un cominicat al Ministerului Turismului. 

CITEŞTE AICI LISTA COMPLETĂ A INVESTIŢIILOR PROPUSE

Nu mai puţin de nouă parcuri de aventuri sunt în planurile ministerului, ca proiecte de importanţă locală. Acestea vor fi construite în Moneasa (judeţul Arad), Slănic Moldova (judeţul Bacău), Tîrgu Ocna (judeţul Bacău), Sînmartin (judeţul Bihor), Sîngeorz Băi (judeţul Bistriţa Năsăud), Borsec (judeţul Harghita), Sinaia (judeţul Prahova), Suceviţa (judeţul Suceava) şi Voineasa (judeţul Vâlcea). 

Investiţii sunt prevăzute şi pentru domeniile schiabile din Alba - Valea Sebeşului, Bihor - Budureasa, Bistriţa - Valea Sălăuţei, Valea Bîrgăului Braşov - Poiana Braşov, Predeal, Lisa, Drăguş, Râşnov, Caraş Severin - Muntele Mic, Nedeia, Cluj - Băişoara, Covasna - Comandău, Covasna, Dâmboviţa - Padina, Harghita - Mădăraş, Suhard, Izvoru Mureşului, Maramureş  - Borşa, Gutâiul Doamnei, Mureş - Sovata, Neamţ - Durău, Prahova - Cazacu, Azuga, Buşteni, Sinaia, Suceava - Munţii Călimani, Vatra Dornei. 

Cât priveşte finanţarea, potrivit hotărârii de Guvern, ministerul Turismului suportă 100% investiţiile de importanţă naţională cum ar fi dezvoltarea unui domeniu schiabil de peste 100 km şi a unor porturi turistice în zona Deltei Dunării şi a litoralului Mării Negre. Pentru investiţii realizate în staţiunile de interes naţional,  contribuţia instituţiei este de 90%, iar contribuţia unităţii administrativ-teritoriale(UAT) beneficiare este de 10%; pentru investiţii realizate în staţiunile de interes local, contribuţia Ministerului Turismului este de 85%, iar contribuţia UAT-ului beneficiar este de 15% . Contribuţia Ministerul Turismului este de 70% şi contribuţia UAT-ului/ asociaţiei de dezvoltare intercomunitară beneficiară este de 30% pentru investiţii în domenii de aplicare ale Hotărârii, altele decât cele menţionate anterior.

Citește și: